Zijn ontbijtgranen gezond bij het ontbijt?

Het lijkt wel alsof er tientallen opties voor ontbijtgranen zijn om uit te kiezen. Dokters bevelen ze zelfs aan voor kinderen. Echter, ontbijtgranen als ontbijt eten is niet zo gezond als het misschien lijkt, of ten minste niet zo voedzaam als je misschien denkt.
Zijn ontbijtgranen gezond bij het ontbijt?

Laatste update: 10 april, 2019

Of we nu op dieet zijn, intense trainingen doen in de sportschool of een gezondere levensstijl willen hebben, ontbijtgranen bij het ontbijt lijken een geweldige optie. Het voelt alsof we genieten van een gezond, uitgebalanceerd dieet.

Maar is het eten van ontbijtgranen als ontbijt goed voor onze gezondheid? Lees verder om het te ontdekken!

Ontbijtgranen bij het ontbijt: goede of slechte keuze?

Allereerst is het belangrijk om het verschil te kennen tussen ‘natuurlijke’ ontbijtgranen en gewone ontbijtgranen. Het verschil zit hem in de verschillende ingrediënten.

We beginnen met een analyse van de ontbijtgranen en hun verpakkingen uit de supermarkt:

  • Ze hebben kleurrijke designs, vooral om de aandacht van kinderen te trekken.
  • De verschillende soorten hebben verschillende vormen en kleuren.
  • Ze worden zacht als ze gemengd worden met melk of yoghurt.
Zijn ontbijtgranen een goede of slechte keuze

Omdat we er niet voor hoeven te koken, besparen gewone ontbijtgranen ons tijd en gedoe. Vooral met het ontbijt van onze kinderen, voordat die naar school gaan. Ontbijtgranen zijn ideaal voor moeders met drukke schema’s.

Echter, het slechte nieuws is dat ze vol suiker, kleur- en smaakstoffen zitten. Dit verschilt behoorlijk van het beeld dat we gaan geloven door de verpakking.

Bovendien zitten ze ook nog eens vol calorieën en bevatten ze weinig vezels. Dus we denken dat we onze gezinnen een gezond en voedzaam ontbijt voorzetten, maar in werkelijkheid doen we het tegenovergestelde.

Wat zit er in de ontbijtgranen die we eten?

Als we naar de voedingswaarde kijken, realiseren we ons dat maar een klein deel van onze ontbijtgranen ook echt uit ‘granen’ bestaat. De rest zijn ingrediënten met onbekende namen. Dit gebeurt vaak met suiker, wat in deze labels beschreven wordt als dextrose of maissiroop.

Andere ingrediënten kunnen verslavend zijn en zijn zo ontwikkeld dat kinderen ze lekker vinden. Waar we op moeten letten zijn:

De ingrediënten

De granen in ontbijtgranen kunnen genetisch gemodificeerd zijn. Dit betekent dat ze zo ontwikkeld zijn dat ze op ieder moment in het jaar kunnen groeien. Multinationals kunnen zo meer voedsel leveren, maar hierdoor bevatten deze soms minder voedingsstoffen.

Er zijn ontbijtgranen met vezels, ontwikkeld voor mensen die last hebben van constipatie of die gewicht willen verliezen. Deze bevatten echter soms grote hoeveelheden kunstmatige zoetstoffen, zoals sucralose.

En als laatste, wist je dat ze ook zout bevatten? Klopt! Zelfs als ze zoet smaken, zitten er grote hoeveelheden natrium in om ze langer vers te houden.

Hoe kies je gezonde ontbijtgranen voor je ontbijt?

Het is cruciaal om te weten hoe je de informatie op de producten die je koopt moet lezen. Als vuistregel kun je een product als ongezond beschouwen, als er meer dan vijf onbekende en moeilijk uit te spreken ingrediënten inzitten.

Hoe je voor gezonde ontbijtgranen kiest

Neem de tijd om de informatie die de fabrikanten je geven te analyseren. Laat je daarbij niet voor de gek houden. Het lijken misschien de meest gezonde optie die je kunt krijgen, maar lees het label goed. Ben je daarbij bovendien bewust dat niet alles is wat het lijkt.

Daarna besluit je of je ze koopt of niet. Bovendien kun je gezondere alternatieven vaak vinden in de dieet of biologische afdelingen van de supermarkt. Havermout of ontbijtgranen zonder kleurstoffen en toegevoegde suikers zijn altijd de beste keuzes.

In het begin lijkt het misschien moeilijk om deze verandering vol te houden. Vooral voor kinderen, omdat hun smaakpapillen snel gewend raken aan overheersende smaken. Houd echter altijd in gedachte dat het net als in jouw gezondheid ook een investering is in die van hun.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.