Wat is het beste dieet voor een atleet?
Er zijn zoveel diëten in omloop dat het vinden van het beste dieet voor een atleet een onmogelijke taak lijkt. Maak je echter geen zorgen. Als je hierover vragen hebt, dan zijn wij er om ze te beantwoorden.
Wat is een gezond dieet?
Als we het hebben over het beste dieet voor een atleet, dan praten we zeker niet over een streng dieet dat schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Elke atleet dient zichzelf bovenal correct en consequent van voeding te voorzien.
Soms maak je de fout door te weinig te eten met het doel om vlug af te vallen. Hiermee kan je evenwel het tegenovergestelde effect bereiken. Je spieren kunnen bijvoorbeeld verslappen, je lichaam zal niet volledig klaargestoomd zijn om te trainen en je stemming kan snel omslaan in negatieve zin. Dit is een fatale combinatie voor elke atleet.
Het meest gezonde en beste dieet voor een atleet dient uit het volgende te bestaan:
- De juiste hoeveelheid eiwitten. Dit is erg belangrijk, of je nu aan sport doet of niet. Als je echter constant work-outs uitvoert, dan zijn eiwitten helemaal van belang, aangezien ze je spieren voeden. Hierdoor krijg je de benodigde energie.
- Koolhydraten. Hoewel er vele diëten bestaan die deze elimineren, zijn koolhydraten wel noodzakelijk voor je lichaam. Wanneer je traint, zijn ze namelijk een van de eerste voedingsstoffen die verbranden en overgaan in energie. Daardoor krijgen eiwitten de kans om hun werk te verrichten.
- Vitaminen. De vitaminen die je krijgt van fruit en groenten zijn essentieel om je zelf goed te blijven voelen. Het draagt eveneens bij aan een positieve uitstraling en gezond lichaam.
- Vetten. Ja, vetten zijn ook nodig! Je moet nou eenmaal onverzadigde en natuurlijke vetten eten. Er zijn voldoende gerechten die gezonde vetten bieden voor je lichaam. Hierdoor kan je afvallen, je spieren strakker maken en in vorm blijven.
Als je deze voedingsstoffen eenmaal in je dieet hebt verwerkt, komt wellicht de vraag op: hoeveel van elk stof dien je op één dag te eten?
Het beste dieet voor een atleet
Er zijn enkele voedingsstoffen die je als atleet absoluut moet eten en sommige dien je juist te vermijden. Laten we de volgende soorten voeding bekijken:
- Vis. Alle verse witte en vette vissoorten. Vergeet gedroogde vis en vis uit blik, aangezien die onnodige toevoegingen zoals zout en vetten, meestal verzadigd, bevatten.
- Vlees. Hoewel wit vlees gezonder is dan rood vlees, kan je de laatste toch met mate consumeren. Begin echter niet aan lamsvlees en vet varkensvlees, omdat beide te veel ongezonde vetten voor je lichaam bevatten.
- Granen en noten. Beide bieden een gezonde manier om je lichaam de nodige voeding te verschaffen. Vermijd wel witbrood, en eet niet te veel pastaschotels. Hierdoor kom je namelijk alleen maar aan vanwege een overschot aan koolhydraten.
- Zuivelproducten. Deze producten, samen met eieren, vormen één van de belangrijkste eiwitbronnen voor je lichaam. Magere zuivelproducten zijn het beste, want anders bevat het vetten die, hoewel natuurlijk, toch ongezond zijn.
Verdeel je maaltijden
Als je wil profiteren van alle voordelen van deze voedingsstoffen, eet dan vijf keer per dag. Dit kan ook helpen om je metabolisme te versnellen. Verdeel je maaltijd tevens in ten minste drie delen:
- Het grootste deel van je maaltijd dient vol met vitaminen te zijn.
- Het middelste gedeelte qua grootte moet vooral eiwitten bevatten.
- De kleinste hoeveelheid kan het best uit koolhydraten bestaan en deze zitten met name in volkoren granen, noten en peulvruchten.
Vetten, ook al zijn ze gezond, dien je bovendien in de ochtend te consumeren. Op deze manier kan je ze de rest van de dag verbranden en omzetten in energie. Vergeet bovendien je vochtinname niet en drink genoeg water en isotone sportdranken. Dit is van vitaal belang om in vorm te blijven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Woolf, K., & Manore, M. M. (2006). B-vitamins and exercise: Does exercise alter requirements? International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. https://doi.org/10.1123/ijsnem.16.5.453
- Health, S. (2016). Seafood Health Facts : Making Smart choices Balancing the Benefits and Risks of Seafood Consumption. National Integrated Food Safety Initiative of National Institute of Food and Agriculture.
- De Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., … Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: Systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Online). https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.