Vormt het eten van eieren een risico?
Vormt het eten van eieren een risico? Een belangrijke vraag, want ten eerste eet bijna iedereen eieren en ten tweede horen ze bij de meest veelzijdige voedingsmiddelen die er zijn. Je kan ze bijvoorbeeld op verschillende manieren bereiden:
- gebakken
- gegrild
- roerei
- hard gekookt
Daarnaast worden ze ook gebruikt als ingrediënten voor zowel zoete als zoute gerechten. Populair zijn met name:
- omeletten
- sandwiches
- pannenkoeken
- gehaktballen
Al met al lijken eieren dus op de grote sterren van het voedselaanbod, maar waarom zijn we dan toch zo bang om ze te eten?
Als we bijvoorbeeld een saus over hebben die eieren bevat, vragen we ons af of we het in de koelkast kunnen bewaren. En als de schaal er niet perfect uitziet, gaan bovendien ook gelijk alle alarmbellen af. Is het wel veilig of niet?
Lees verder en leer vervolgens in te schatten of eieren in goede staat verkeren en wanneer het gevaarlijk is om ze te eten.
Vormt het eten van eieren een risico?
Eieren worden omringd door vele mythes. Je hebt bijvoorbeeld vast weleens gehoord dat ze je cholesterolgehalte verhogen. Is het daarom echt waar dat het eten van eieren een risico vormt? We nemen nu drie mythes onder de loep:
- Eieren verhogen je cholesterolgehalte. Deze uitspraak is jarenlang gebezigd. Tegenwoordig zijn hier echter steeds meer bedenkingen over. Sterker nog, eieren bevatten zelfs gezonde vetten.
- Het is gevaarlijk om rauwe eieren te eten. Dit is wel waar! Tijdens het koken worden alle bacteriën geëlimineerd. Een rauw ei eten kan daarom leiden tot een vergiftiging met salmonella. De meest voorkomende symptomen van deze voedselvergiftiging zijn buikgriep, buikpijn en koorts.
- De eigenschappen van het ei variëren afhankelijk van de kleur van de schaal. Dit is duidelijk niet waar en ontbeert bovendien elke logische verklaring. De kleur van de schaal heeft namelijk geen enkele relatie met de eigenschappen van het ei.
Kortom, er bestaan enkele risico’s als je eieren eet. Toch zijn deze van hetzelfde niveau als bij andere voedingsmiddelen. Eieren vormen geen extra risico.
Niettemin bestaat er nou eenmaal altijd een kans dat we tijdens ons leven voeding consumeren dat in een slechte staat verkeert. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld een allergische reactie krijgt.
Is het eten van eieren echt gevaarlijk?
Eieren eten is niet gevaarlijk. Eigenlijk geldt hier het tegenovergestelde! Eieren hebben juist vele gunstige eigenschappen en ze zijn daarnaast erg veelzijdig. Ze zijn bijvoorbeeld geschikt voor:
- kinderen
- tieners
- volwassenen
- zwangere vrouwen
- ouderen
Wees er bovenal van bewust dat niet elke uitspraak de waarheid hoeft te bevatten om de simpele reden dat je het vaak te horen krijgt. Je moet daarentegen altijd zelf op onderzoek uitgaan, aangezien je anders niet kan profiteren van gezonde voedingsmiddelen.
Laat je daarom ook nooit op het verkeerde been zetten door mythes, zoals wij die net hebben besproken. Eet gewoon eieren!
Hoe weet je of je een ei kan eten of niet?
Als je vermoedt dat een ei niet meer goed is, dan kan je dat makkelijk controleren. Je zou dit in feite altijd moeten testen, alhoewel je eieren normaal gesproken gewoon kan eten omdat ze namelijk aan strenge kwaliteitseisen moeten voldoen.
Hieronder staan een aantal testen die je kan doen om uit te zoeken of een ei geschikt is voor consumptie:
- Controleer de aangegeven consumptiedatum. Voordat je een test gaat uitvoeren, kijk eerst even naar de aanbevolen consumptiedatum en vervolgens de houdbaarheidsdatum. Deze staan op de verpakking en de schalen van de eieren.
- Bekijk de eierschaal nauwkeurig. De staat van de schaal kan aangeven dat het ei niet meer goed is. Het is de enige bescherming die een ei heeft. Is het gebroken, dan kan het ei namelijk bacteriën bevatten.
- Dompel het onder in water. Dit is één van de makkelijkste manieren om eieren te controleren. Je vult een glas met water. Zinkt het naar de bodem? Dan is het ei niet goed en moet je het weggooien.
- De geur van rotte eieren zal je echt niet ontgaan. Als een ei stinkt als een riool is het niet goed meer.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.