Voedingsmiddelen met gluten: alles wat je moet weten

Elke dag zijn er meer voedingsmiddelenfabrikanten die ingrediënten die gluten bevatten achterwege laten. Er zijn echter ook levensmiddelen die dit eiwit wel bevatten omdat één van de ingrediënten dit eiwit bevat.
Voedingsmiddelen met gluten: alles wat je moet weten

Laatste update: 06 mei, 2019

Gluten is een inherent onderdeel van de structuur van tarwe. Specifieker vormen gluten het grootste deel van de eiwitten die erin zitten. Echter, het zit niet alleen in deze graansoort. Andere voedingsmiddelen met gluten zijn onder andere granen zoals rogge en gerst.

Het tijdens de bereiding van andere verwerkte producten toevoegen van deze granen houdt in dat het eindproduct ook gluten bevat. Daarom is het noodzakelijk om de etiketten van alle voedingsmiddelen te controleren als je een glutenvrij dieet volgt.

Wat zijn gluten?

Verschillende soorten voedingsmiddelen met gluten

Gluten is een bepaalde eiwitcombinatie in de bovengenoemde granen, en in het geval van tarwe bestaat het uit gliadines en gluteninen.

Functies van voedingsmiddelen met gluten

  • Verantwoordelijk voor de stroperige-elastische eigenschappen van deeg dat gemaakt is van tarwe, rogge en andere soorten meel.
  • Het wordt gebruikt als voedselcomponent om de kwaliteit van sommige meelsoorten te versterken.
  • Structuur-bijdragend ingrediënt in andere voedingsmiddelen.

Inname van gluten

Tegenwoordig is het normaal dat gluten in ons dieet aanwezig zijn. Veel voedingsmiddelen bevatten het namelijk van nature, terwijl andere voedingsmiddelen gluten-bevattende ingrediënten bevatten.

Contra-indicaties voor voedingsmiddelen met gluten

Niet iedereen kan glutenhoudende voedingsmiddelen consumeren. Dit komt voornamelijk voor bij mensen die aan coeliakie lijden. Maar we moeten ook zeker niet vergeten om niet-coeliakieglutensensibiliteit (NCGS) en tarwe-allergieën hierbij te noemen.

De eerste twee aandoeningen hebben bepaalde symptomen gemeen. Echter, een tarwe-allergie heeft over het algemeen andere symptomen. Daardoor is het nodig om na de diagnose van coeliakie of niet-coeliakieglutensensibiliteit gluten uit je voeding weg te laten.

Het verschil in het geval van een tarwe-allergie is dat alleen tarwe en zijn variëteiten of bijproducten worden geëlimineerd uit het dieet. Andere graansoorten die gluten bevatten niet, hoewel ze een gemeenschappelijk element hebben. Dit komt omdat niet gluten maar tarwe de oorzaak van de symptomen is, in tegenstelling tot bij de eerste twee aandoeningen.

Voedingsmiddelen met gluten

Een pastagerecht

Zoals je kunt zien vind je gluten van nature terug in tarwe, rogge, gerst en soms als gevolg van agrarische kruisbesmetting in haver.

Er zijn echter ook andere voedingsmiddelen die gluten of sporen daarvan bevatten. Het is daarom belangrijk om de voedingsetiketten te controleren wanneer je een glutenvrij dieet volgt.

Bewerkte producten met gluten

Veel van de volgende producten bevatten gluten. Kijk echter altijd op het etiket om je ervan te verzekeren of het product inderdaad gluten bevat.

  • De meeste broodsoorten, pasta en koekjes.
  • Bepaalde voorgekookte, gedehydrateerde of bevroren groenten.
  • Sommige diepvries frites.
  • Veel snoepsoorten zoals winegums, drop en spekkies.
  • Voorgekookt vlees met saus en een uitgebreide variëteit aan worsten, hamburgers, bloedworst, gehakt en gehaktballen.
  • Worst en koud vlees.
  • Visvervangers, surimi en andere bereidingen.
  • Bepaalde zuivelproducten (bijvoorbeeld, pudding, custard, vla en geraspte kaas).
  • Kant-en klare soepen, sauzen en bouillonblokjes.
  • Chocoladerepen, marshmallows, glazuur en andere chocoladebereidingen.
  • Niet-gespecificeerde bieren.

Zoals je kunt zien is de lijst van voedingsmiddelen die gluten bevatten lang. Dit komt omdat aan veel industriële producten meel wordt toegevoegd. Mede daarom is het belangrijk dat je de voedingsetiketten van alle producten die je koopt controleert.

Tot slot moet je je bewust zijn van de ingrediënten die deel uitmaken van je dagelijkse voeding, vooral als je last hebt van aandoeningen zoals coeliakie of niet-coeliakieglutensensibiliteit. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.