Passende voeding voor een sterk lichaam

De energie van een atleet is voor 70% afkomstig van wat hij eet, en aangezien kracht evenredig is met massa en vermogen, is het logisch om toezicht te houden op deze energie.
Passende voeding voor een sterk lichaam

Laatste update: 16 mei, 2019

Een gezond, sterk en gedefinieerd lichaam krijg je niet vanzelf, maar vereist een consistent en adequaat voedingspatroon. Dit hangt af van het soort lichaamsbeweging dat je uitoefent, zo is worstelen bijvoorbeeld niet te vergelijken met zwemmen. Echter zijn er enkele principes met betrekking tot passende voeding die wel op alle soorten sport van toepassing zijn.

Sportdiëten en lichaamsbouw

Sportdiëten en lichaamsbouw

Professionele sporters staan synoniem voor fysieke kracht en behendigheid in bijna alle disciplines. Vooral bij de disciplines waarbij impact aanwezig is, is het belangrijk dat de beoefenaars een goede fysieke conditie hebben. Om die reden moeten we kijken naar hun voedingspatroon.

Over het algemeen eten sporters zo’n vijf tot zes maaltijden per dag, die ze verdelen naargelang de fysieke activiteit op die tijdstippen. Het is bij het plannen van je dieet ook belangrijk rekening te houden met je eigen fysieke samenstelling en het functioneren van je eigen lichaam. We zijn immers allemaal verschillend.

Het beste is om de zwaarste maaltijden voor het middaguur in te plannen, om er zo voor te zorgen dat je ‘s avonds geen koolhydraten meer hoeft te eten. Op deze manier kan het lichaam deze voedingsstoffen gedurende de dag verwerken.

Dit alles werkt het beste als je al een bepaalde spiermassa hebt bereikt. Voor dunne mensen is het beter om toch koolhydraten in het dieet op te nemen, zelfs tijdens het avondeten. Zo zie je maar dat het type dieet altijd afhangt van je metabolisme.

Veel eiwitten en een gecontroleerde inname van koolhydraten

Het eerste waar mensen die willen afvallen rekening mee moeten houden is dat ze in hun dagelijkse dieet moeten letten op hoeveel koolhydraten ze binnenkrijgen. Dit geldt bijvoorbeeld voor een vrouw die een paar extra kilo’s wil kwijtraken, maar niet voor degenen die juist aan kracht willen winnen.

Het is waar dat koolhydraten voedingsstoffen zijn die de opslag van vet stimuleren. Dit betekent echter niet direct dat pasta, brood, of rijst hun belangrijke rol in ons dieet niet meer mogen vervullen. De hoeveelheid ervan, ook al moet deze wel beperkt blijven, is over het algemeen wat groter als het gaat om krachtwinning.

Waar een sterk lichaam naar hoort te streven, is een zo groot mogelijke inname van eiwitten. Dit zie je direct als je naar het voedingsplan van bijna alle soorten sporters kijkt, dingen die nooit zullen ontbreken zijn namelijk de volgende:

Een referentie: het dieet van gewichtheffers

Dieet rijk aan eiwitten

Voor degenen die niet weten wat gewichtheffen inhoudt, dit is een krachtsport waarbij zware gewichten van de grond tot boven het hoofd worden opgetild.

De sporters die aan deze discipline doen, moeten tenminste 50% van de maximale kracht in hun lichaam gebruiken. Hun dieet is een goede maatstaf om te kijken wat je binnen moet krijgen om je lichaamsgewicht en kracht te vergroten.

Gewichtheffers volgen het volgende voedingspatroon:

Het is algemeen bekend dat koolhydraten de belangrijkste energiebron vormen voor kracht. Ook is het belangrijk de belangrijke rol van de vetten te benadrukken, waarvan de relatieve hoeveelheid vergelijkbaar is met die van eiwitten.

Deze specifieke tips zijn bestemd voor de mensen die het maximale van hun lichaam zullen vragen op het gebied van fysieke kracht. Kortom, dit zou een passend voedingspatroon zijn voor hen die willen gewichtheffen, of professioneel willen worstelen. Als je eisen niet zo hoog zijn, dan zul je de proportie vetten moeten verlagen en deze vervangen door extra eiwitten.

Passende voeding voor de ontwikkeling van lichaamskracht

  • Eieren: eieren bevatten veel albumine, wat het een van de voedingsmiddelen maakt met het hoogste gehalte aan eiwitten. Het wordt niet aanbevolen om het eigeel te eten, maar je kunt de eiwitten gerust in grote hoeveelheden gebruiken. Deze bestaan voor ongeveer 88% uit water.
  • Bananen: deze vruchten bevatten koolhydraten, kalium, vitamine C en vezels. Om deze reden worden ze sterk aanbevolen door fitnesstrainers om de spiermassa te vergroten. Het is niet schadelijk om banaan in grote hoeveelheden te eten.
  • Rood vlees: dit is de grootste bron van dierlijke eiwitten, maar het is aan te raden er niet te veel van te eten. Het grootste voordeel van rood vlees zit hem in de hoge concentratie aan vitamine B12.
  • Spinazie: spinazie is een van de meest gewaardeerde groenten. Ondanks dat het een groente is, bevat het toch een hoog gehalte aan vezels, ijzer, magnesium en fosfaten. Ook staat spinazie bekend om zijn positieve bijdrage aan het immuunsysteem.

Kortom, passende voeding voor een sterk lichaam hangt af van waar iedereen naar streeft en wat ieder lichaam nodig heeft. Het is zeer belangrijk om de verschillende factoren te begrijpen, zoals fysieke activiteit, metabolisme en lichaamsbouw. Op basis van deze criteria zul je jouw passende voeding kunnen gaan plannen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.