Moeten we de reclame voor junkfood beperken?
De reclame voor junkfood zouden we moeten beperken. Voedsel en dranken met veel suiker en zout hebben namelijk een direct en heftig effect op de gezondheid van de consument. Dit geldt vooral voor kinderen, want reclame voor junkfood moedigt ze aan om schadelijke eetgewoontes over te nemen.
De laatste tijd is obesitas onder kinderen enorm toegenomen. Dit komt mede door de advertenties en alle aandacht waarmee we gebombardeerd worden. We eten hierdoor vaker voedingsmiddelen met veel ongezonde vetten. Daarom is het dus ook zo belangrijk dat we de reclame voor junkfood gaan beperken.
Wettelijk ingrijpen
In 2013 verbood Mexico reclame voor junkfood tijdens televisieprogramma’s voor kinderen. Waarom stellen wij in ons land niet dezelfde wet in? We zouden allemaal de verantwoordelijkheid moeten nemen voor de gezondheid van de volgende generatie.
Waarschijnlijk heeft het te maken met het geld wat er omgaat in het uitzenden van deze advertenties in de media. Alleen al in de Verenigde Staten gaven adverteerders afgelopen jaar meer dan 1,7 miljard euro uit voor de reclame voor junkfood.
Advertenties beperken
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft beperkingen opgelegd aan het adverteren van alcohol en tabak. Dit is van toepassing op de media van de lidstaten van de Europese Unie. Veel landen hebben echter nog geen grenzen gesteld aan de voedselreclames voor kinderen.
In Spanje heeft een derde van de kinderen onder 12 jaar al overgewicht. Dit cijfer stijgt bovendien naar 46 procent voor kinderen in de leeftijd van zes tot negen jaar. Dat bewijst de data van het Spaans Agentschap voor Voedsel en Veiligheid.
Als het gaat om het aantal uren dat mensen voor de televisie doorbrengen, dan staan de kinderen in Spanje tussen 3 en 12 jaar op de tweede plaats in Europa. Elke dag kijken zij gemiddeld tweeënhalf uur televisie.
Gedurende die tijd is er veel reclame voor junkfood. Elk kind ziet waarschijnlijk 54 televisiereclames op een dag en 71,2 procent hiervan bestaat uit reclame voor junkfood met een grote hoeveelheid calorieën en suikers.
Junkfood-producten
Het merendeel van deze ongezonde producten kan je onderverdelen in groepen:
- Ontbijtgranen met een suikerlaagje: komt veel voor bij ontbijtproducten voor kinderen.
- Suikerdrankjes: denk bijvoorbeeld aan frisdrank, vruchtensappen en drankjes met zoetstoffen.
- Zoete snacks: chocolade, muffins en ook allerlei koekjes.
- Zoute snacks: chips zitten vol met zout, net als sommige zoete producten.
- Fastfood: de typische hamburgers, kipnuggets, hotdogs en uiteraard friet.
Het zou in feite een gezondere optie zijn om halverwege de ochtend geen snack met een chocoladelaagje te nemen. In plaats daarvan kan je veel beter fruit eten. Daarnaast moeten we ook veel meer water drinken. We zouden het eigenlijk niet moeten toestaan dat onze kinderen constant drankjes boordevol met suiker drinken.
Junkfood kopen
We moeten dus in feite de reclame voor junkfoor beperken, maar daarnaast ook naar de winkels kijken die het verkopen. Je ziet namelijk overal dat het zo makkelijk verkrijgbaar is.
- Ten eerste in supermarkten of levensmiddelenzaken: hier kunnen we niet alleen makkelijk junkfood kopen, maar we zien er ook onweerstaanbare aanbiedingen. Vaak zijn deze gericht op kinderen met aanlokkelijke verpakkingen. Er wordt zelfs gebruikgemaakt van tekeningen en populaire cartoons.
- Vervolgens in het vervoer: veel voertuigen maken reclame, maar dat is nog niet alles. Je ziet ook vaak metrohaltes en verkoopautomaten met alleen maar junkfood-producten.
- En ten slotte op scholen: veel scholen en universiteiten hebben een snackbar. Helaas kopen de meeste kinderen hier friet, snoep en andere suikerproducten.
Kort samengevat, het is veel te eenvoudig om ongezonde producten te consumeren. We moeten daarom echt proberen om de reclame voor junkfood te beperken en juist de verkoop van fruit en gezonde snacks aan te moedigen. Dit zal de consumptie van ongezond voedsel drastisch verminderen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Aesan – Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. (2019). Estudio Aladino. Retrieved December 10, 2022, from Gob.es website: https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/web/nutricion/detalle/aladino_2019.htm
- Arie, S. (2019). WHO calls for more action to protect children from online junk food advertising. BMJ (Clinical Research Ed.), 364, l1221. doi:10.1136/bmj.l1221
- González Díaz, C. (2014). La publicidad dirigida a niños en el sector de la alimentación: un estudio atendiendo al tipo de producto. Historia y comunicacion social, 18(0), 175–187. doi:10.5209/rev_hics.2013.v18.44235
- Organización Mundial de la Salud (OMS). Obesidad y sobrepeso. (n.d.). Retrieved November 23, 2022, from Who.int website: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
- Pérez Ornia, J. R., & Coaut, N. L. L. (2003). Programación infantil en la televisión española : inadecuada relación entre oferta y demanda. Retrieved from https://repositorioinstitucional.ceu.es/handle/10637/1200
- Veiga, G., & Marcos, S. (n.d.). Los anuncios de comida invaden la televisión infantil en EE UU – Rebelion. Retrieved December 10, 2022, from Rebelion.org website: https://rebelion.org/los-anuncios-de-comida-invaden-la-television-infantil-en-ee-uu/
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.