Kan ik yoghurt die over de datum is eten?
Kan ik yoghurt die over de datum is eten? Bij het in de supermarkt kiezen van voedsel is het erg belangrijk dat je op de houdbaarheidsdatum let. In de praktijk liggen die data echter niet zo nauw. Bovendien zijn er momenten waarop het product al voor de ‘ten minste houdbaar tot’-datum bedorven lijkt te zijn.
Yoghurt is hier een goed voorbeeld van: dit zuivelproduct kan er bedorven uitzien of ruiken nog voor de datum op de verpakking officieel aangeeft dat de yoghurt over de datum is.
De zure pH-waarde van yoghurt stopt echter de verspreiding van ziekteverwekkers die ziekten kunnen overdragen. Hierdoor onderscheidt het zich van andere zuivelproducten die ook van gepasteuriseerde melk worden gemaakt.
Hierdoor houdt het eten van yoghurt die over de datum is geen groot risico op voedselvergiftiging in. Toch zijn er eenvoudige optische factoren die je kunnen vertellen of het product veilig om te eten is of niet.
Het controleren van houdbaarheidsdata
Bedrijven drukken vaak een ‘houdbaarheidsdatum’ op verpakkingsetiketten. In de meeste gevallen is dit wettelijk verplicht op enkele uitzonderingen na. Voedingsspecialisten geven aan dat de veiligheidsmarges hiervoor variabel zijn.
Het recht op voedsel dat veilig is om te eten geldt ook voor yoghurt. De probiotische effecten van dit zuivelproduct veranderen namelijk met de tijd. Daar komt nog bij dat de nutritionele voordelen van het product minder worden naarmate de houdbaarheidsdatum langer verstreken is.Wat zijn de eigenschappen van yoghurt en hoe wordt het gemaakt?
Yoghurt wordt gemaakt door de bacteriële fermentatie van melk. Lactobacillus en streptococcus thermophilus zijn twee bacterieculturen die hierbij door de fabrikanten worden gebruikt. Beide componenten maken via de eiwitten in melk, melkzuur aan.
Tijdens het koken van de yoghurt verwarmt de fabrikant de melk tot ongeveer 85 graden Celsius. Niet alleen voorkomen ze op deze manier stremming maar ze behouden tegelijkertijd de eiwitten van het product.
Wanneer het product deze temperatuur bereikt heeft, voegt de fabrikant de bacterieculturen toe. Ze slaan het dan zes à zeven uur bij 45 graden Celsius op waardoor de yoghurt gist.
Dit proces maakt van de yoghurt een voedingsmiddel met een belangrijke hoeveelheid nuttige vetzuren en eiwitten. Omdat het een zuivelproduct is bevat het ook enkele essentiële mineralen, zoals calcium bijvoorbeeld.
Hoe weet ik of yoghurt over de datum is?
Afgezien van de vraag naar het risico dat verbonden is aan het eten van yoghurt na de houdbaarheidsdatum, zijn er situaties waarin je zeker weet dat de yoghurt niet goed meer is. De aanwezigheid van enkele indicatoren dat een yoghurt niet goed meer is, zou voldoende motivatie moeten zijn om het weg te gooien.
Een yoghurt kan bijvoorbeeld bederven als het aan hoge temperaturen is blootgesteld, ook al is de houdbaarheidsdatum nog niet verstreken. Na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum beginnen yoghurts een aantal van hun gunstige eigenschappen te verliezen. Lichte veranderingen in de geur of textuur van een yoghurt zijn signalen dat de yoghurt bedorven raakt.
Factoren die erop wijzen dat de yoghurt in een slechte staat verkeert
Er zijn drie aanwijzingen die aangeven dat je yoghurt niet meer moet eten. Ten eerste zie je dan vaak problemen met de verpakking van yoghurt of andere zuivelproducten. Dit heeft niets te maken met de houdbaarheidsdatum.
Eet nooit zuivelproducten als de verpakkingen:
- Scheuren of gaten vertonen.
- Lang aan de buitenlucht blootgesteld zijn geweest.
- Verkleurd zijn.
Dit zijn allemaal duidelijke tekenen dat het product mogelijk bedorven is. Ten tweede moet je de yoghurt niet eten als je bij het openen van de verpakking veel te veel vloeistof ziet. Als de textuur er klonterig of gebarsten uitziet is dit ook een teken dat het bedorven kan zijn.
Het derde aspect om aan te denken is dat de yoghurt een ongewoon zure smaak zal hebben als de kwaliteit slecht is. In elk van deze drie gevallen is het riskant om yoghurt die over de datum is te eten. Hoewel veel mensen de houdbaarheidsdatum op de verpakking negeren, wordt deze datum daar tenslotte ter bescherming van de consument vermeld.
Wat moet ik doen als ik yoghurt die over de datum is eet?
Als je merkt dat je een yoghurt die over de datum is hebt gegeten, kijk dan eens goed naar die datum. Als er slechts een korte tijd is verstreken sinds de houdbaarheidsdatum, dan is er waarschijnlijk geen sprake van een groot risico.
De meest voorkomende symptomen van voedselvergiftiging zijn:
- Diarree
- Braken
- Hevige buikkrampen
Elk van deze symptomen kan verergeren als je niet de nodige maatregelen neemt om je lichaam te ontgiften. Als je denkt dat je voedselvergiftiging hebt, raadpleeg dan in ieder geval zo snel mogelijk een arts.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.