Hoeveel cafeïne kan je lichaam probleemloos aan?

We weten precies welke hoeveelheid cafeïne schadelijk wordt in plaats van heilzaam voor het lichaam. Als je de neiging hebt om te veel koffie of andere dranken met een hoog cafeïnegehalte te drinken, stellen we je een aantal alternatieven voor om deze gewoonten te veranderen.
Hoeveel cafeïne kan je lichaam probleemloos aan?

Laatste update: 13 mei, 2019

Voor heel veel mensen staat cafeïne bekend als brandstof. Zonder een goed kopje koffie kunnen ze ‘s morgens niet wakker worden of zijn ze niet in staat om te studeren of zelfs maar auto te rijden. Cafeïne heeft de kracht om ons wakker te schudden als we moe zijn.

Hoeveel cafeïne mag je per dag drinken?

We realiseren ons allemaal dat het drinken van één kop koffie niet hetzelfde is als het drinken van vier of vijf kopjes koffie. In de juiste mate is koffie een bondgenoot om gedurende de dag geconcentreerd en energiek te blijven. Maar een te grote hoeveelheid kan onder andere leiden tot nervositeit of slapeloosheid.

Volgens een aantal studies dient de maximale inname van cafeïne minder dan vier theelepels per dag te bedragen. Als je meer dan die hoeveelheid gebruikt, kun je namelijk enkele schadelijke onverwachte gevolgen waarnemen.

Drink geen koffie als je aan het vasten bent

Dit is het gevolg van bijwerkingen die zich na het bereiken van die hoeveelheid zullen voordoen. Bovendien moet je er ook rekening mee houden dat cafeïne verslavend kan zijn. Dat is dan ook de reden waarom mensen die meer dan de maximale aanbevolen hoeveelheid drinken de neiging hebben om hun dagelijkse dosis nog verder te verhogen.

Deskundigen adviseren in feite om niet meer dan drie kopjes koffie per dag te drinken. Als je toch vaak meer drinkt dan dat drinkt, probeer dan de cafeïnevrije versie te nemen. Om je een idee te geven van de hoeveelheid cafeïne in sommige dranken, volgen hier ter illustratie enkele voorbeelden:

  • Koffie: 90 mg per 180 ml.
  • Decafé-koffie: 2 mg per 180 ml.
  • Cola of Coca Cola: 44 mg per blik van 330 ml.

Effecten van cafeïne in het lichaam

Een bescheiden inname van cafeïne kan een positief effect hebben op je lichaam. Een overmaat ervan kan echter schadelijk zijn en gaat verder dan een eenvoudige slapeloze nacht. Laten we een beetje dieper duiken in de effecten van cafeïne op het lichaam.

  • Het versnelt je metabolisme. Verschillende studies hebben aangetoond dat cafeïne de stofwisseling met 15% versnelt. Daarom zullen mensen met overgewicht of obesitas die willen afvallen dat sneller doen door één of twee kopjes koffie per dag te drinken.
  • Het verbetert de concentratie. Eén kop koffie ‘activeert’ de hersenen. Als je één kopje drinkt als je je moe of slaperig voelt, kan het je echt helpen om je energieker te voelen. Maar vergeet niet dat het nog steeds belangrijk is dat je er een regelmatig slaapschema van ongeveer acht uur per dag op nahoudt.
Met stevia gezoete producten

Tot nu toe lijkt alles perfect en lijkt cafeïne de ideale voedingsstof. Als je echter je dosis verhoogt, zijn de effecten niet langer positief en kun je de volgende bijwerkingen tegenkomen:

  • Verhoging van de bloeddruk. Een teveel aan cafeïne heeft een negatief effect op het hart. Je hartslag versnelt en je bloeddruk stijgt naar een gevaarlijk niveau.
  • Hoofdpijn. Hoewel één kopje koffie de hoofdpijn kan verlichten, kan een teveel aan cafeïne juist het tegenovergestelde effect hebben. Na het nuttigen van te veel kopjes koffie kan een vervelende hoofdpijn ervoor zorgen dat je spijt krijgt van de gedronken hoeveelheid.

Koffie alternatieven

Na het lezen van de effecten van het drinken van teveel cafeïne, heb je je misschien gerealiseerd dat je je koffiedrinkgewoonte moet veranderen. Hier zijn enkele alternatieven die je kunt proberen:

Hete thee drinken om cafeine in koffie te vermijden

Je mag koffie blijven drinken zolang je het in gezonde hoeveelheden doet. Idealiter kun je je kopje koffie vervangen door de volgende dranken.

  • Decafé-koffie. Het smaakt hetzelfde, maar bevat geen cafeïne. Het is dus de perfecte vervanger.
  • Thee. Je kunt het zowel ijskoud als warm drinken, met of zonder melk. Moedig jezelf aan om het eens te proberen!
  • Sap. Natuurlijke sappen zijn de gezondste optie. Probeer een aantal van deze recepten om verschillende combinaties te maken. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.