Logo image
Logo image

Een eiwitrijk dieet: afvallen en spiermassa opbouwen

3 minuten
Leer alles wat er te weten valt over het volgen van een eiwitrijk dieet. Begrijp wanneer je zo een dieet moet starten, of hoe het schadelijk kan zijn als je het op het verkeerde moment start.
Een eiwitrijk dieet: afvallen en spiermassa opbouwen
Laatste update: 18 maart, 2021

Als je vet kwijt wilt raken en tegelijkertijd spiermassa wilt opbouwen, dan moet je een eiwitrijk dieet overwegen. Hieronder leggen we uit wat het is en hoe je op een gezonde manier aan de slag kunt voor goede resultaten.

Zoals bij elk dieet moet je een eiwitrijk dieet onder medisch toezicht volgen. Anders zou je de gevolgen kunnen ondervinden waar we je later in dit artikel over zullen vertellen.

Wat is een eiwitrijk dieet?

Fysiek actieve mensen die vet willen verliezen en spieren willen opbouwen, volgen vaak een eiwitrijk dieet. Het is een dieet waarbij je je eiwitinname aanzienlijk verhoogt om spiermassa op te bouwen. Mensen die dit dieet volgen verminderen daarnaast hun inname van koolhydraten en vetten zoveel mogelijk.

Naast het uitvoeren van regelmatige lichaamsbeweging, kun je een eiwitrijk dieet volgen om de spiermassa veel sneller te vergroten dan alleen door te trainen. Daarnaast verminderen degenen die dit dieet volgen hun vetreserves door vetten te vermijden.

Some figure

Hoe volg je dit dieet?

Nu je bekend bent met het eiwitrijke dieet, leggen we je de stappen uit die je moet nemen om op een gezonde, veilige manier aan de slag te gaan en resultaten te garanderen.

Zoals je zo zult lezen, is het eenvoudig om aan de slag te gaan en hoef je geen uren in de keuken door te brengen. Evenmin is het nodig om voedselproducten te kopen die moeilijk te vinden zijn. Bovendien is het beste van dit dieet dat het je een verzadigd gevoel geeft, wat betekent dat je niet hongerig tijdens je dieet hoeft te zijn.

  • Eet koolhydraten alleen bij het ontbijt. Zoals we al eerder zeiden, zijn koolhydraten beperkt in dit dieet. Je kunt ze dus alleen consumeren tijdens je eerste maaltijd van de dag en je mag alleen de meest natuurlijke bronnen consumeren.
  • Sla geen maaltijden over. Hoewel het een vullend dieet is, moet je vijf maaltijden per dag eten. Het is de enige manier om je lichaam de energie te geven die het de hele dag nodig heeft en om eetbuien te voorkomen.
  • Vijfenzeventig procent van iedere maaltijd moet uit eiwitten bestaan. Probeer er in ieder geval voor te zorgen dat ten minste de helft van elke maaltijd die je eet op eiwitten is gebaseerd. Verhoog je eiwitten tot vijfenzeventig procent tijdens de lunch en het diner. Onthoud dat het een fundamentele voedingsstof is voor het opbouwen van spieren.
  • Vergeet niet om gehydrateerd te blijven. Drink water, smoothies en natuurlijke sappen terwijl je het dieet volgt. Hierdoor krijg je de proteïnen en hydratatie die je nodig hebt.
Some figure

Gevaren van een eiwitrijk dieet

Zoals we al eerder opmerkten, bestaat het eiwitrijke dieet uit het verhogen van de eiwitconsumptie en het verminderen van koolhydraten en vetten. Dit soort dieet is niet gezond om gedurende een lange periode vol te houden.

Dit in acht nemend, raden we aan om er alleen onder medisch toezicht mee te beginnen. Als je dit niet doet, kan dit ertoe leiden dat je de volgende gevolgen ondervindt:

  • Risico op het ontwikkelen van jicht. De verhoogde eiwitconsumptie kan in de loop van tijd leiden tot een stijging van de urinezuurspiegels. Als gevolg hiervan kun je jicht krijgen, wat een pijnlijke aandoening is.
  • Vermoeidheid. Het lichaam heeft allerlei voedingsstoffen nodig om al zijn functies correct uit te voeren. Dus nadat het gedurende een lange periode niet genoeg vet heeft opgenomen, kan het zijn dat je lichaam zich vaker moe voelt.
  • Nier- en leverschade. Inname van grote hoeveelheden eiwitten kan de nieren en lever overbelasten.

Al met al zeggen we niet dat een eiwitrijk dieet gevaarlijk is, of dat we het niet aanbevelen. Evenmin suggereren we dat het een wonderdieet is. Het enige punt dat we moeten maken, is dat je hieraan onder professionele begeleiding begint en slechts voor een bepaalde tijd. Dat is de enige manier om je doelen te bereiken en risico’s te vermijden. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.