Logo image
Logo image

De vele voordelen van eieren eten

4 minuten
Eieren worden beschouwd als functioneel voedsel. Ten eerste omdat je hierdoor de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt en daarnaast zijn er nog veel meer voordelen van eieren eten, die we nu gaan bespreken.
De vele voordelen van eieren eten
Laatste update: 02 april, 2019

Ooit zeiden voedingsdeskundigen dat we beter geen of minder eieren moesten eten. Tegenwoordig wijzen bepaalde studies echter uit dat eieren heel goed zijn voor je gezondheid. Weet jij wat de voordelen van eieren eten zijn?

Voedingskenmerken van eieren

Eieren zijn een functioneel voedselproduct. Dit betekent dat je lichaam een verscheidenheid aan voedingsstoffen binnenkrijgt door het eten van eieren. Ze zijn puur natuur. Daarom bevatten ze geen additieven en conserveermiddelen.

Ze zijn bovendien een bron van:

  • eiwitten
  • ‘goede’ vetten
  • vitaminen
  • mineralen

Zo kunnen eieren helpen om ziektes te bestrijden en verlagen ze het risico op mogelijke gezondheidsproblemen in de toekomst.

Some figure

Behalve alle voorgaande voordelen van eieren eten, zijn ze ook:

  • goedkoop
  • voedzaam
  • praktisch

Eieren zijn dus een veelomvattend voedselproduct. Niettemin wilden voedingsdeskundigen nog niet eens zo lang geleden eieren juist verbannen uit diëten. Zij geloofden namelijk dat eieren het slechte cholesterolgehalte in ons bloed verhoogden.

De werkelijkheid is echter dat eieren ook onverzadigde vetten bevatten. Deze vetten vormen geen enkel risico voor onze gezondheid. Integendeel, ze verminderen de hoeveelheid slechte cholesterol, dat in het darmkanaal wordt opgenomen.

Het zijn verzadigde vetten die de hoeveelheid slechte cholesterol in het bloed verhogen. Als je één ei per dag eet, dan heeft dat geen negatieve invloed op je gezondheid. Dit moet je dan natuurlijk wel combineren met een uitgebalanceerd dieet en voldoende beweging.

Zes voordelen van eieren eten

Calorieën

Elke dag één ei eten biedt je dezelfde hoeveelheid calorieën als een stuk fruit van gemiddelde grootte (75 calorieën). Eieren vormen dus een geweldige optie om in je afslankdieet te verwerken. Daarbij geven ze je ook nog een vol gevoel.

Vetten

Ze bevatten gezonde vetten. Omega 3-vetzuren en oliezuur (enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten) zijn slechts enkele voorbeelden. Deze vetten zijn makkelijk te verteren en goed voor je lichaam. Ze bevatten tevens fosfolipiden en lecithine.

Mineralen

In de dooier bevinden zich meerdere mineralen, zoals:

  • ijzer
  • fosfor
  • kalium
  • magnesium
  • zink
  • selenium

De laatsten in deze lijst werken als antioxidanten. Bovendien is de dooier ook een bron van vitaminen, waaronder vitamine B12, A, D en E. De dooier bevat overigens nog veel meer vitaminen die het immuunsysteem goed laten functioneren.

Verder vind je in eieren ook foliumzuur en choline, die weer belangrijk zijn voor zwangere vrouwen. Deze stoffen dragen namelijk bij aan de vorming van het zenuwstelsel van de foetus.

Bestrijding oogziektes

Eieren bevatten carotenoïden, die degeneratie van de macula lutea (de ‘gele vlek’) voorkomen. Dit helpt tegen blindheid en andere oogziektes, waaronder staar. De grote hoeveelheid antioxidanten, zoals luteïne en zeaxanthine, helpt mee aan de heropbouw van de cellen van de retina (netvlies).

Aminozuren

Eieren bieden alle aminozuren die het lichaam niet zelf kan produceren en je alleen door voeding binnenkrijgt. In eieren vind je eiwitten met een hoge biologische waarde. Ze bevatten geen gluten, koolhydraten en lactose en zijn dus ideaal voor mensen met:

  • lactose-intolerantie
  • coeliakie
  • diabetes

Eiwitten

Slechts één ei bevat al 7 gram eiwitten. Dat is 10 procent van het totale aantal eiwitten dat je dagelijks nodig hebt. Hierdoor zijn eieren het voedingsmiddel met de hoogste biologische waarde, na moedermelk. Eieren eten is dus een uitstekende keuze voor een gezond dieet.

Iedereen profiteert van de voordelen van eieren eten

Some figure

Kinderen en volwassenen

Eieren bevatten, zoals gezegd, veel eiwitten. Daarom bevordert het eten van eieren tijdens verschillende levensfases de groei en ontwikkeling van:

Tegelijk zijn de mineralen en vitaminen ook nuttig. Zij kunnen bepaalde kenmerkende ziektes voor deze leeftijdsgroepen helpen voorkomen.

Zwangere vrouwen

Eieren eten tijdens de zwangerschap is bijna essentieel. Alle voedingsstoffen dragen namelijk bij aan de gezonde groei en ontwikkeling van de foetus. Choline en foliumzuur zijn bijvoorbeeld aanwezig in eieren. Deze stoffen werken samen om de ontwikkeling van de babyhersenen te helpen.

Volwassenen

Geregeld eieren eten is ook gunstig voor het voorkomen van zichtproblemen. Dit is vooral van belang als we wat ouder worden. Bij oudere mensen voorkomt het vooral de degeneratie van de macula, een aandoening die uiteindelijk tot blindheid kan leiden. Eieren eten kan bovendien ook helpen om staar te voorkomen.

Mensen met overgewicht

Eieren zijn ideaal om in diëten voor gewichtsverlies te verwerken. Ze geven je een vol gevoel, bevatten veel calorieën en vormen geen gezondheidsrisico’s. Daarom zijn ze ook perfect als je even zin hebt in een snack tussen twee maaltijden in.

Supervoedsel

Dat eieren als supervoedsel worden beschouwd, is niet zomaar. Er bestaan hier zeer duidelijk redenen voor. Ze bevatten bijvoorbeeld buitengewone kwaliteiten als onderdeel van een volledig gezond en uitgebalanceerd ontbijt.

Wetenschappers van de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) hebben alle voordelen van eieren eten bestudeerd. Er zijn dus geen reden meer om geen eieren te eten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • DeFilippis, A. P., & Sperling, L. S. (2006). Understanding omega-3’s. American Heart Journal. https://doi.org/10.1016/j.ahj.2005.03.051
  • Rao, A. V, & Rao, L. G. (2002). Carotenoids and human health. Pharmacological Research the Official Journal of the Italian Pharmacological Society. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2007.01.012
  • Zeisel, S. H., & Blusztajn, J. K. (1994). Choline and Human Nutrition. Annual Review of Nutrition. https://doi.org/10.1146/annurev.nu.14.070194.001413
  • Miranda, J. M., Anton, X., Redondo-Valbuena, C., Roca-Saavedra, P., Rodriguez, J. A., Lamas, A., … Cepeda, A. (2015). Egg and egg-derived foods: Effects on human health and use as functional foods. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7010706

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.