Logo image
Logo image

7 tips om geen schuldgevoel over eten te hebben

4 minuten
Naast een evenwichtige voeding is het essentieel om lichaamsbeweging te krijgen. Maar moeten we die heerlijke gerechten waar we zo van genieten nu helemaal opgeven? In feite zijn er een paar tips om dat schuldgevoel te overwinnen dat we voelen bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen.
7 tips om geen schuldgevoel over eten te hebben
Laatste update: 09 december, 2019

Tegenwoordig lijkt het heel normaal dat te veel eten of een schuldgevoel over eten een eetstoornis van de eenentwintigste eeuw is. Voedingsgewoonten en het belang dat we hechten aan hoe we eruit zien heeft een psychologische impact op ons. Het overwinnen van dit schuldgevoel wanneer we iets eten wat we ‘niet zouden moeten’ is nu een echt probleem geworden.

In werkelijkheid zit er in alles wat we eten calorieën die ons lichaam binnendringen. Toch zijn strenge diëten ook niet goed voor onze gezondheid. Daarom zeggen sommige voedingsdeskundigen en trainers dat we af en toe best aan die slechte behoeftes kunnen toegeven. Hier geven we je een paar tips om de schuldgevoelens te overwinnen.

Zeven suggesties om je schuldgevoel over eten te overwinnen

1. Ken je lichaam en je beperkingen

Het probleem met diëten is niet alleen om binnen de richtlijnen ervan te blijven, maar ook het type lichaam dat je hebt. Daarom is het belangrijk om te weten of je stofwisseling snel of langzaam is en of je gemakkelijk aankomt of niet.

Als je van nature slank bent merk je de effecten van het eten van vette of suikerhoudende voedingsmiddelen niet zo snel. Maar ook als je gemakkelijk aankomt, zijn er manieren om je dieet in balans te brengen. Je voedingsschema beheersen is het eerste wat je moet doen.

2. Drink de volgende dag een ontgiftingsshake

Zelfs als je iets eet dat niet binnen je evenwichtige dieetplan past, zijn er manieren om het effect ervan te verminderen. Bijvoorbeeld, om het lichaam te ontgiften kun je bepaalde dranken consumeren die je hierbij helpen.

Sommig fruit en groenten moeten in de ontgiftingsshake zitten, zoals:

  • Komkommer
  • Waterkers
  • Ananas
  • Limoen

Doe er ook wat selderij in en voeg er natuurlijk geen suiker aan toe. Deze mix bereidt het lichaam voor op het reinigen van vetten en suikers.

Some figure

3. Tel niet telkens calorieën om geen schuldgevoel te krijgen

Het is waar dat we zijn wat we eten. Dit is echter geen exacte wetenschap, want we zijn mensen en mensen maken soms fouten. Bovendien zullen er altijd meer formules zijn om de lichamelijke conditie te achterhalen.

Natuurlijk is het belangrijk om bij te houden wat je eet en de calorieën die dit in je lichaam vertegenwoordigt. Er moet echter in elk dieet wel ruimte zijn voor fouten. Je zou ook enkele uitzonderingen moeten hebben in je dieet.

4. Geen schuldgevoel door een dagje overslaan

Diëten met een foutmarge zijn beter voor de gebruiker. Dit komt omdat als het dieet af en toe iets ongezonds toestaat, je meer kans hebt om het dieet vol te houden. Over het algemeen slaan mensen die zich aan hun dieet houden het dieet één dag per week over.

Deze ‘cheat’-dag of -maaltijden geven de diëters een rustperiode om hun krachten te verzamelen en door te gaan. Deze stimuleren of geven een soort beloning voor hun goede gedrag. Je verdient namelijk een beloning als het je lukt om:

  • Af te vallen
  • Naar de sportschool te gaan
  • Gezond te eten

5. Ga naar de sportschool en verbrand meer calorieën

Om een schuldgevoel te overwinnen na het eten van iets ongezonds kun je bijvoorbeeld naar de sportschool gaan. Alles wat er in je lichaam binnenkomt, kun je dan weer net zo gemakkelijk kwijtraken. En als het probleem overtollige calorieën zijn, nou ja, dan kun je ze gewoon verbranden. Cardio-oefeningen zijn hier heel goed voor.

Als we trainingsschema’s zorgvuldig analyseren, dan concentreren veel mensen zich meer op het verbranden van calorieën dan op het versterken van de spieren. In principe, nadat je iets ongezonds hebt gegeten, dan kun je het beste gaan:

  • Lopen
  • Joggen
  • Of een andere cardio oefening doen

6. Door een schuldgevoel ga je juist meer eten

Overeten door een slecht humeur is iets wat door veel mensen tegenwoordig gedaan wordt. Sommige mensen vullen hun emotionele leegte met voedsel. Dit geeft aan dat als je je schuldig voelt, dat je meer kans loopt om weer in de fout te gaan omdat je denkt dat je je hierdoor beter voelt. Daardoor kom je hierdoor echter in een vicieuze cirkel terecht.

Some figure

Als je het vanuit dit perspectief bekijkt, dan belemmert dat schuldgevoel alleen maar je vermogen om verder te gaan met je dieet. Het beste is dus om:

  • Het te vergeten
  • Jezelf te vergeven
  • Je te concentreren op gezonde eetgewoonten.

De bedoeling is dus niet om door die fout je motivatie te verliezen.

7. Je bent menselijk: straf jezelf niet

Tot slot moeten we niet vergeten dat alle discipline soms overboord gaat. We bereiken echter niets als we een perfect lichaam hebben, maar we voelen ons daarbij:

  • Gefrustreerd
  • Verdrietig
  • Depressief

Kortom, daarom is het belangrijk om voor onszelf te zorgen, maar onszelf straffen kan daarentegen negatieve gevolgen hebben. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Isabel Menéndez. Alimentación emocional. Extraído de: http://isabelmenendez.es/libros/ALIMENTACION%20EMOCIONAL%20-%20Isabel%20Menendez.pdf
  • Esperanza Dongil Collado; Antonio Cano Vindel. Guía de alimentación PHS Promoción de Hábitos Saludables. Extraído de: http://www.bemocion.mscbs.gob.es/comoEncontrarmeMejor/guiasAutoayuda/docs/guia_de_alimentacion.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.