Drie redenen om deelfietsen te gebruiken
Met de fiets naar het werk gaan of boodschappen doen in het centrum wordt steeds makkelijker voor mensen die in grote steden leven. Je kan zelf een fiets kopen, maar ook kiezen voor een zogenaamde ‘deelfiets’ – een systeem dat voor iedereen gunstig is. Er zijn zeker drie redenen om deelfietsen te gebruiken.
Wat is het deelfietssysteem?
Alle grote steden in de wereld hebben een systeem met deelfietsen. De bewoners hebben dan een fiets tot hun beschikking zolang als ze dat zelf willen.
Meestal regelt de overheid dit en het werkt op een simpele manier. Jij pakt een fiets op een bepaalde plek in de stad en je kan het bij een ander aangewezen punt weer terugzetten.
Het deelfietssysteem begon in Amsterdam, maar het is helemaal geen modern fenomeen. Het bestaat eigenlijk al meer dan 50 jaar. Het oorspronkelijke plan was eenvoudig: verf fietsen wit en verspreid ze over de hele stad, zodat iedereen ze gratis kan gebruiken.
Aanvankelijk had het weinig succes. Niettemin werd het idee in 1974 nieuw leven ingeblazen en ditmaal was het stadsbestuur erbij betrokken. In het hart van de hoofdstad van Nederland bouwden ze drie fietsstations.
Het systeem kreeg navolging in:
- Parijs
- Kopenhagen
- Londen
- Madrid
- Barcelona
Later werd het ook geïntroduceerd in New York, Buenos Aires en Rio de Janeiro. En ook in Azië bestaat uiteraard het fenomeen van de deelfietsen. De Chinese stad Hangzhou heeft bijvoorbeeld het grootste deelfietssysteem ter wereld.
Deze trend gaat nog verder in Japan met een onlangs gelanceerd project. Hierbij mag je ‘leenfietsen’ gebruiken en gewoon overal achterlaten, dus niet per se bij een specifiek station. Met behulp van een mobiele telefoon en gps weet je of er ergens een fiets voor jou beschikbaar is.
Waarom moeten we deelfietsen gebruiken?
Veel mensen gebruiken een fiets als ze zich in de grote stad willen verplaatsen. Enkele redenen waarom je deelfietsen zou moeten gaan gebruiken beschrijven we hieronder.
1. Tijdbesparing
Er zijn bijna duizend deelfietssystemen in de wereld en ze zijn succesvol. Waarom? Omdat ze meerdere problemen oplossen. Bij een station een fiets pakken, deze gebruiken en dan weer terugzetten op dezelfde of een andere plaats, simpeler kan het eigenlijk niet.
Om van deelfietsen te profiteren, hoeven we ons alleen maar in te schrijven op de website of een specifieke app te gebruiken, zoals aangegeven door het stadsbestuur of de aanbieder.
2. Neemt minder ruimte in beslag
Het is waar dat een eigen fiets makkelijk is, want je hebt hem direct tot je beschikking en je kan deze gebruiken wanneer je maar wil. Toch heeft een eigen fiets ook enkele nadelen.
Heb je bijvoorbeeld een heel klein huis, dan vormt je fiets opbergen wellicht een probleem. Als er bovendien geen lift is waar je woont, dan zal je je fiets toch echt zelf de trappen op moeten dragen en dat vergt nogal wat moeite.
We moeten onze eigen fiets ook altijd achterlaten in een publieke ruimte als we op een bestemming zijn gearriveerd. Een goed slot is dan noodzakelijk en je moet wel weten waar het veilig is om je fiets enkele uren te laten staan.
Een voordeel van een deelfiets is dus dat je je geen zorgen hoeft te maken waar je hem moet opbergen of parkeren.
3. Onderhoud
Nog een pluspunt is evenwel dat een deelfiets geen onderhoud vereist, in ieder geval hoef jij dat niet zelf te doen.
Natuurlijk betekent dit niet dat jij de deelfiets zomaar kapot mag maken of slecht behandelen, alleen maar omdat je het geleend hebt. Helemaal niet, maar als de fiets gerepareerd dient te worden, dan moet een ander dat voor jou doen!
Bij sommige stations zijn er mensen die de deelfietsen zelf weer repareren, zodat iedereen ervan kan blijven profiteren.
Deelfietsen gebruiken is gewoon goed voor iedereen
Ten slotte kunnen we natuurlijk ook niet de algemene voordelen van de fiets negeren. Denk hierbij aan:
- Fietsen is goed voor het milieu.
- Gratis trainen.
- Je bespaart geld en tijd met reizen.
- Het vermindert het verkeersprobleem in grote steden.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.