Logo image
Logo image

Verplichting voor atleten om een coronavirustest te doen

4 minuten
Is het verplicht voor atleten om zich voor het coronavirus te testen? Er zijn al veel gevallen ontdekt bij bekende atleten uit alle sportdisciplines.
Verplichting voor atleten om een coronavirustest te doen
Laatste update: 21 mei, 2020

De COVID-19-pandemie maakt geen onderscheid tussen geslacht, leeftijd, beroep of religie en natuurlijk zijn atleten ook geen uitzondering. Elke dag verschijnen er nieuwe namen van topsporters die een coronavirustest hebben gehad en positief zijn getest. Bij de overgrote meerderheid zijn er gelukkig geen grote gevolgen.

Door deze bevestigde gevallen is het verplicht voor atleten om een coronavirustest te ondergaan om een mogelijke besmetting uit te sluiten of te bevestigen. De reden hierachter is om maximaal te zorgen voor de gezondheid van deze supersterren en ook voor de gezondheid van de mensen om hen heen.

Een coronavirustest voor topsporters

De overgrote meerderheid van topsporters heeft al een coronavirustest moeten ondergaan. In sommige gevallen kwam deze verplichting vanwege contact met iemand die besmet was of simpelweg vanwege gedeelde sportfaciliteiten met een ander team.

De besmettingsniveaus van het coronavirus zijn wereldwijd omhoog geschoten. Helaas is het daardoor moeilijker geworden om het virus in bedwang te houden. De kans om het op te lopen is daarom aanzienlijk groter.

In het geval van topsporters is het voor de meesten van hen verplicht om de test te ondergaan en mogelijke besmetting uit te sluiten. In andere gevallen moeten ze mogelijk dergelijke onderzoeken ondergaan, zelfs als ze niet zijn blootgesteld aan het virus, althans, dat denken ze misschien.

De reden achter die verplichting is heel eenvoudig: zo goed mogelijk voor ieders gezondheid zorgen. Tot nu toe heeft de overgrote meerderheid van atleten die positief testten op COVID-19 zich gehouden aan het herstellen thuis, waar ze de instructies van hun arts hebben opgevolgd en met succes zijn hersteld.

Some figure

Wat houdt testen voor het coronavirus in?

Het coronavirus kan in veel situaties moeilijk te diagnosticeren zijn. In de praktijk veroorzaakt het symptomen die we gemakkelijk kunnen verwarren met een verkoudheid, griep of een ademhalingsaandoening.

Om deze reden is een test nodig om de symptomen te onderscheiden van andere ziekten. Dit type analyse detecteert namelijk de genetische code van het virus.

De test om het coronavirus te detecteren is niet hinderlijk of pijnlijk. Het is zelfs heel eenvoudig en snel. Vervolgens moet je één of meer dagen wachten om de resultaten te ontvangen. De specialist neemt sputum of lichaamsvocht van de ademhalingswegen af met een wattenstaafje om het monster te krijgen.

Het is een snel en volledig pijnloos proces. Een andere manier om monsters te nemen is via een nasofaryngeaal aspiraat of lavage. Deze methoden kunnen wat lastiger zijn, maar zijn niet pijnlijk.

Na het verzamelen van de monsters worden deze naar het laboratorium gestuurd (link in het Engels). Over het algemeen zou het resultaat binnen een paar uur beschikbaar moeten zijn, maar vanwege de enorme druk op de gezondheidsstelsels kan het één of meerdere dagen duren.

Natuurlijk, hoe sneller het resultaat wordt behaald, hoe sneller de patiënt de behandeling krijgt, wat uiteraard het herstel veel gemakkelijker maakt.

Een coronavirustest met behulp van een bloedtest

Naast de methoden die we hierboven beschreven, heeft China een systeem ontwikkeld om het virus te detecteren door middel van een eenvoudige bloedtest. Het doel is om de antilichamen te detecteren die het menselijk lichaam aanmaakt om COVID-19 te bestrijden.

Some figure

Deze test is ook snel en het ongemak is erg klein. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benadrukt echter dat deze test niet helemaal betrouwbaar is. Waarom niet?

Hoewel een of twee resultaten als negatief terugkomen, hoeft dit niet te betekenen dat de persoon het virus niet heeft. Daarom gebruikt de overgrote meerderheid van de landen de methoden die we eerder hebben beschreven. Deze hebben namelijk volledig betrouwbare resultaten.

Een ander interessant aspect van het virus is dat niet iedereen die besmet is dezelfde typische symptomen heeft. Dit was het geval bij Rugani, de Juventus-verdediger die geen koorts had.

Manolo Gabbiadini uit Sampdoria had last van algemene malaise en koorts dagen voordat de artsen het virus bij hem diagnosticeerden. Gelukkig zijn beide spelers succesvol hersteld.

Quarantine voor positieve gevallen

De meeste topsporters hebben al een coronavirustest gedaan. Ze moeten echter thuisblijven en vermijden dat ze zichzelf blootstellen aan mogelijke besmetting. Dit is voor hun eigen gezondheid en voor de gezondheid van iedereen om zich heen.

Een coronavirustest is heel eenvoudig, het gecompliceerde deel is het herstel. Tijdens deze periode is het essentieel om de instructies van de behandelende arts op te volgen. Ondertussen nemen topatleten hun toevlucht tot het trainen thuis, om hun conditie op peil te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • FIFA and WHO launch five key tactics to tackle coronavirus. 16 de marzo de 2020. Sitio oficial de la FIFA. https://www.fifa.com/who-we-are/news/fifa-and-who-launch-five-key-tactics-to-tackle-coronavirus
  • Gobierno de España. Salud publica. 2020. Procedimiento de actuación frente al coronavirus. Extraído de: https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov-China/documentos/Procedimiento_COVID_19.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.