De langste tenniswedstrijden in de geschiedenis

In de loop van de 20e eeuw hebben we tenniswedstrijden steeds langer zien duren. In de 21e eeuw, met het oog op de vaardigheden van de tegenstanders, zet deze trend zich voort.

Laatste update: 13 oktober, 2019

Meestal duren tenniswedstrijden tussen de twee en drie uur, hoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen mogelijk zijn. Zo zijn er al wedstrijden geweest die bijna elf uur hebben geduurd. Daarom zullen we het hier over enkele van de langste wedstrijden uit de geschiedenis van het tennis hebben.

De laatste jaren zijn tennissers steeds vaardiger geworden, waardoor het minder uitzonderlijk werd dat wedstrijden minstens zes uur duurden. Bovendien zijn de spelers qua prestaties op het veld tegenwoordig vrij gelijkmatig. Het is dus niet zo abnormaal dat wedstrijden tegenwoordig langer duren dan verwacht.

De langste tenniswedstrijden van de 20e eeuw

Een van deze legendarische wedstrijden vond in 1969 plaats op Wimbledon tussen de Amerikaanse tennissers Pancho Gonzales en Charles Pasarel. Tijdens deze ontmoeting speelde Gonzales 112 games, verloor hij de eerste twee sets, maar was hij er op het eind toch in geslaagd om zijn rivaal te verslaan.

Kort na deze marathonpartij werden er tiebreaks geïntroduceerd waardoor er niet meer onbeperkt sets hoefden te worden gespeeld om een beslissing te krijgen.

In 1982 won John McEnroe in de Davis Cup van Mats Wilander in niet minder dan 6 uur en 22 minuten. De laatste was een 17-jarige die net Roland Garros had gewonnen. Met deze overwinning brak hij een oud record van dit kampioenschap door alle 12 wedstrijden te spelen én te winnen.

De langste tenniswedstrijd met Mc Enroe

In de 21e eeuw

De Franse tennissers Arnaud Clement en Fabrice Santoro braken in 2004 het record voor de langste wedstrijd tijdens een Grand Slam in Parijs (6 uur en 33 minuten).

De wedstrijd, die eindigde met een overwinning voor Santoro, begon op maandag maar moest vanwege gebrek aan licht worden gestaakt, net toen ze tijdens de vijfde set met vijf-vijf gelijkstonden.

Een eind aan de streak van Roger Federer

In 2005, aan het einde van de Tennis Masters Cup, speelden de Argentijn David Nalbandian en de Zwitser, Roger Federer, vier en een half uur lang. Uiteindelijk won de Argentijn de titel, waarbij hij tegelijkertijd een eind maakte aan de streak van de Zwitser van 24 opeenvolgende gewonnen finales.

Een jaar later, vond in 2006 opnieuw een lange tenniswedstrijd plaats. Knowles en Nestor speelden deze keer op Wimbledon tegen Aspelin en Perry. De wedstrijd duurde 6 uur en 9 minuten en er waren twee dagen voor nodig vanwege het gebrek aan licht. De laatste set eindigde in 23-21.

Meer recent besloot het Britse team in 2009 om hun spelers tegen elkaar te laten spelen om te bepalen wie er in de Davis Cup tegen Oekraïne zou spelen.

Tennis speel je met tennisballen

Alles ging vervolgens mis omdat Chris Eaton 6 uur en 40 minuten nodig had om zijn teamgenoot te verslaan. Hierdoor was hij voordat hij tegen Oekraïne moest spelen zo vermoeid, dat die laatste met een overtuigende 3-1 won.

10 jaar geleden speelde Radek Stepanek in de halve finale van de Davis Cup gedurende 5 uur en 59 minuten tegen Ivo Karlovic. Tijdens de wedstrijd werden er vier tiebreaks gespeeld. De wedstrijd eindigde in de laatste set met 16-14 in de tiebreak in het voordeel van de Tsjechische speler, Radek Stepanek.

Maar wat nog belangrijker is: de 78 aces die Karlovic sloeg hebben hem dan wel niet de overwinning opgeleverd, maar het leverde hem wel een wereldrecord op.

Het onovertroffen record

In 2010 brak John Isner het record voor de langste tenniswedstrijd in de geschiedenis toen hij Nicolas Mahut na 11 uur en 5 minuten op Wimbledon versloeg.

De wedstrijd duurde drie dagen, de tweede dag was de langste dag aangezien ze toen zeven uur zonder te stoppen doorspeelden. De Amerikaanse speler won de finale uiteindelijk met 70-68. Naast het breken van het record voor de langste wedstrijd hebben ze nog andere records gebroken:

• De meeste aces in een wedstrijd, 216.
  • Langste set, 8 uur en 11 minuten.
  • De meeste punten in een wedstrijd, 980.
  • De meeste punten gewonnen door een speler in een wedstrijd, 502.

Deze laatste kwam op naam van Mahut, die de wedstrijd uiteindelijk wel verloor.

In de afgelopen jaren vond er in 2015 weer één van de ongelooflijk langste tenniswedstrijden plaats. Tijdens de Davis Cup speelden Leonardo Mayer en Joao Souza gedurende 6 uur en 43 minuten. De wedstrijd eindigende met een 15-13 overwinning voor Mayer in de laatste set.

Het spelen van deze wedstrijden eist een zware fysieke en mentale tol van de spelers. De kampioenschappen duren op zich niet lang, en de spelers raken vermoeid door het spelen van meerdere wedstrijden kort achter elkaar. Voor de liefhebbers van deze sport is het echter een genot om naar lange tenniswedstrijden te kijken.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.