Stirling Moss: de kampioen zonder kroon
De onderscheidingen die atleten ontvangen zijn niet altijd eerlijk en weerspiegelen in veel gevallen niet de realiteit van wat ze voor hun sport hebben betekend. Dit gebeurt bij alle sportdisciplines. Zo zijn ook de scores van veel autocoureurs geen goede weergave van hun prestaties op het circuit. Iemand die op dit vlak pech had, is de Engelsman Stirling Moss.
De beste coureur?
De beste coureur is niet altijd die met de meeste overwinningen, podia of wereldkampioenschappen. Er zijn andere factoren waar geen rekening mee wordt gehouden maar die van fundamenteel belang zijn in de carrière van een autocoureur.
Enkele voorbeelden zijn het concurrentievermogen van de auto’s, eventuele ongevallen of de uitrusting waarin ze hebben gereden. Om deze reden zijn niet alle overwinningen hetzelfde waard. Ze hebben namelijk niet altijd dezelfde verdienste, en het heeft ook niet altijd even veel moeite gekost om de winst te behalen.
Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de loopbaan van Stirling Moss. Hij heeft de bijnaam “kampioen zonder kroon” gekregen, omdat hij ondanks zijn talent nooit tot wereldkampioen werd gekroond. We vertellen je over het traject van deze coureur, dan kun je zelf oordelen of hij een wereldtitel had verdiend.
Zeven jaar strijden voor het wereldkampioenschap
Hoewel Stirling Moss altijd een competitieve coureur was, slaagde hij er nooit in wereldkampioen te worden. Zeven opeenvolgende jaren streed hij ervoor deze titel te behalen en had hij vele grote kansen. Om de een of andere reden is het hem echter nooit gelukt. Zo heeft hij de bijnaam “kampioen zonder kroon” gekregen.
De loopbaan van Stirling Moss
- Het seizoen van 1955: Stirling Moss reed tijdens dit seizoen voor het team van Mercedes. Ondanks het feit dat hij het hele jaar door goede resultaten behaalde, bleek de Argentijn Fangio in de laatste races superieur en werd die tot kampioen gekroond. Moss wist toen nog niet dat dit verhaal nog zes jaar zou worden herhaald.
- Het seizoen van 1956: In deze competitie gebeurde precies hetzelfde als het voorgaande jaar. Het enige verschil was dat Moss deze keer voor Maserati reed.
- Het seizoen van 1957: Fangio pakte zijn derde opeenvolgende wereldtitel, dus Moss zag hoe zijn droom nog een jaar moest wachten.
- Het seizoen van 1958: Dit was het jaar waarin hij het dichtst bij de wereldtitel kwam. Na dit seizoen behaalde hij een tweede plek met maar één punt verschil met de winnaar Hawthorn.
- Het seizoen van 1959: Het grote aantal uitvallers en de diskwalificatie van de Grand Prix van Frankrijk waren beslissend en zorgden ervoor dat Moss aan het eind van dat jaar genoegen moest nemen met een derde plaats.
- Het seizoen van 1960: Na het grote succes van het behalen van de Grand Prix van Monaco, was Moss de rest van dit seizoen op lager niveau dan de voorgaande jaren. Dankzij zijn regelmaat behaalde hij echter opnieuw de derde plek in het wereldkampioenschap.
- Het seizoen van 1961: Voordat hij een punt zette achter zijn Formule 1-carrière, probeerde Moss nog één keer het wereldkampioenschap te winnen. Hij behaalde twee overwinningen en werd aan het eind van het seizoen opnieuw derde.
Stirling Moss is niet de enige kampioen zonder kroon
Hoewel Stirling Moss ongetwijfeld de bekendste kampioen zonder kroon van de Formule 1 is, is hij zeker niet de enige. Door de hele geschiedenis van deze sport heen zijn er andere coureurs geweest die, hoe veel ze er ook voor hebben gevochten, nooit de wereldtitel hebben behaald.
Voor Formule 1-fans en -experts zouden de volgende coureurs een wereldtitel verdienen.
Gilles Villeneuve
De grootste prestatie van deze Canadese coureur was een tweede plaats op het wereldkampioenschap van 1979. Bovendien behaalde hij zes overwinningen gedurende de zes jaar dat hij actief was. Zijn lijst van records is niet erg lang, maar zijn spectaculaire rijgedrag verdiende zeker een wereldtitel.
We kunnen onmogelijk weten of hij wereldkampioen zou zijn geworden, want tijdens de Belgische kwalificatiesessie van 1982 kreeg hij een dodelijk ongeluk.
Rubens Barrichello
De Braziliaan Barrichello was de eeuwige schildknaap van Michael Schumacher tijdens zijn tijd bij Ferrari. Dat betekent dat hij tijdens zijn beste sportmoment reed als tweede coureur. Later tekende hij voor Brawn GP, wat tot ieders verbazing de meest competitieve auto op de grid bleek.
Ondanks het strijden voor overwinningen tijdens de meeste races, was het uiteindelijk Jenson Button die het wereldkampioenschap won.
Jacky Ickx
Hoewel deze Belgische coureur 14 jaar lang deelnam in de Formule 1, en hij in deze jaren 8 overwinningen en 25 keer het podium haalde, werd hij nooit wereldkampioen. Ickx reed voor negen teams en behaalde zijn beste resultaten met Ferrari.
Tijdens de seizoenen van 1969 en 1970 was hij heel dicht bij het behalen van de wereldtitel, maar moest hij uiteindelijk genoegen nemen met een tweede plaats. Tot op de dag van vandaag heeft geen enkele andere Belgische coureur ooit zijn resultaten overtroffen.
Zoals je kunt zien is het niet altijd eerlijk om de succesanalyse van een autocoureur puur op zijn behaalde titels te baseren. De omstandigheden hebben veel invloed, waardoor Stirling Moss en diverse andere coureurs zich nooit met de hoogste lauwerkrans op hun Formule 1-carrière hebben kunnen bekronen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Stirling Moss. Biography. Grand Prix History. Extraído de: http://www.grandprixhistory.org/moss_bio.htm
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.