Logo image
Logo image

Het effect van seksuele activiteit op je atletische prestatie

3 minuten
Je hoort vaak dat seksuele activiteit net voor een training een negatief effect kan hebben op je atletische prestatie. Niet alle atleten zijn het hier echter over eens.
Het effect van seksuele activiteit op je atletische prestatie
Laatste update: 13 februari, 2019

Sommige atleten hebben een verbod op seksuele activiteit net voor een competitie. Veel mensen geloven namelijk dat seksuele activiteit je spieren verzwakt. Anderen ervaren het effect van seksuele activiteit echter als positief. Het zou voordelen hebben voor de aanmaak van testosteron en het vrijgeven van endorfine.

Wil jij weten of seksuele activiteit jouw atletische prestatie beïnvloedt? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Seksuele activiteit en atletische prestatie

Some figure

In de sportwereld wordt er gezegd dat je seks net voor een competitie beter kunt vermijden. Dit lijkt misschien op een moderne trend, maar hetzelfde werd al door de oude Grieken geloofd. Olympische atleten uit het oude Griekenland mochten namelijk geen seks hebben voor een wedstrijd. Dit zou voor betere sportprestaties zorgen.

Een onderzoek van een aantal eeuwen later liet echter iets heel anders zien. Het onderzoek concludeerde dat seks ons nieuw leven in kan blazen als we ons minder energiek voelen. Dit geldt niet alleen voor sport, maar ook voor iedere andere activiteit.

Wat zeggen topsporters hierover?

Misschien ken je de bekende uitspraak uit de film Rocky wel. Rocky’s coach zegt dat vrouwen de benen verzwakken voor een bokswedstrijd. Ook de bekende bokser Muhammed Ali gaf aan dat hij vanaf zes weken voor een wedstrijd geen seks meer had.

Deze controverse bestaat ook binnen andere vakgebieden. Een bekende Jamaicaanse sprinter geeft aan dat het effect van seksuele activiteit negatief is voor zijn atletische prestatie. Seks zou ervoor zorgen dat hij de volgende dag geen gouden medaille kan winnen.

We kunnen de Argentijnse Salvador Bilardo niet uit dit rijtje weglaten. De voormalige coach van het nationale voetbalteam van Argentinië stond de seksuele activiteit van zijn spelers alleen toe als de vrouwen al het werk zouden verrichten. Zo probeerde hij de benen van zijn sporters te beschermen.

Eén van de bekendste uitspraken over deze kwestie kwam van een New York Yankee honkbalspeler. Volgens hem ligt het probleem niet bij de seks zelf, maar bij alle activiteiten die deze seks mogelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan het zoeken van een geschikte bedpartner tijdens een avond stappen. Hij leverde dus kritiek op het uitgaansleven van atleten. Niet op de seks zelf.

Anderzijds wordt het effect van seksuele activiteit bij vrouwen als positief ervaren. Boksers geven namelijk aan dat seks meer testosteron aanmaakt. Dit zorgt voor meer energie en agressie in de boksring.

Geldt dit ook voor amateursporters?

Some figure

Voor ons is het waarschijnlijk belangrijker om aandacht te besteden aan het effect van seksuele activiteit voor de gewone sporter.  Heeft seks bijvoorbeeld ook invloed op onze prestaties op de sportschool?

Seks zorgt ervoor dat het lichaam een aantal ‘gelukshormonen’ vrijgeeft. Dit is goed voor sporters die veel tijd besteden aan bijvoorbeeld:

Alles hangt echter af van de intensiteit van je seksuele activiteit en training. Seks zorgt voor veel mensen voor meer energie bij het uitvoeren van bepaalde routines. Voor anderen zorgt dit juist voor minder energie. Zij kunnen dan minder gewicht heffen en minder hard rennen.

Dit geldt echter niet alleen voor seks, maar ook voor alle andere dagelijkse activiteiten.

  • Problemen op je werk zorgen namelijk ook voor minder concentratie tijdens een training.
  • Goed nieuws zorgt aan de andere kant voor meer energie. Dit is juist ideaal voor het uitvoeren van een work-out.

Het effect van sport op je seksuele activiteit

Some figure

Laten we het vraagstuk eens omdraaien. Heeft lichaamstraining invloed op je seksuele prestatie

Als je net een intensieve training hebt uitgevoerd zul je waarschijnlijk niet veel energie meer hebben voor intimiteit. Je zal er geen zin in hebben of je seksuele prestatie zal niet optimaal zijn.

We moeten niet vergeten dat sport ook positieve eigenschappen heeft. Het zorgt bijvoorbeeld voor:

  • een betere gezondheid
  • positievere kijk op ons lichaam
  • meer zelfvertrouwen

Als we blij zijn met hoe we eruit zien, hebben we over het algemeen meer motivatie. Naast de vele voordelen van sport voor ons hart- en vaatstelsel en ons ademhalingsstelsel is dit ook zeer belangrijk.

Je hoeft dus niet te weten of seksuele activiteit invloed heeft op je atletische prestaties, of andersom. Het gaat juist om het vinden van een goede balans tussen beiden activiteiten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Habel, M. A., Dittus, P. J., De Rosa, C. J., Chung, E. Q., & Kerndt, P. R. (2010). Daily Participation in Sports and Students’ Sexual Activity. Perspectives on Sexual and Reproductive Health. https://doi.org/10.1363/4224410

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.