De beste teamsporten die er zijn op de wereld

Twee van de meest populaire teamsporten zijn basketbal en voetbal. Maar in het artikel van vandaag lees je ook over andere teamsporten en de grote gezondheidsvoordelen die ze voor een teamlid meebrengen.
De beste teamsporten die er zijn op de wereld

Laatste update: 06 januari, 2020

Bij teamsporten staan twee teams tegenover elkaar. De teams moeten door de gezamenlijke inspanningen van hun individuele leden proberen hun tegenstander te verslaan. In het bijzonder komt bij dit soort sporten sportiviteit en toewijding kijken.

In ons artikel van vandaag zetten we niet alleen de beste teamsporten die er zijn om in vorm te komen op een rijtje en die tegelijkertijd gewoon heel leuk zijn om te doen.

Teamsporten stellen spelers in staat om relaties te ontwikkelen met als doel om gemeenschappelijke doelen te bereiken. Deze doelen doen een beroep op elk lid van het team en vereisen dat ze gezamenlijk verschillende technieken gebruiken om punten of doelpunten te scoren.

Elke sport heeft zijn eigen regels en elke speler speelt op een positie die overeenkomt met zijn of haar sterke punten en capaciteiten. Vanuit dat perspectief is het vertrouwen tussen de teamleden onderling bijvoorbeeld essentieel om samen naar de overwinning toe te willen werken.

Wat zijn de beste teamsporten?

Al met al bieden teamsporten tal van gezondheidsvoordelen. Niet alleen het ontwikkelen van sociale vaardigheden maar ook het leren waarderen van teamwork. Als je op zoek bent naar de perfecte sport, denk dan in termen van motivatie en leeftijd. Bekijk vervolgens onze lijst met de beste teamsporten eens!

1. Basketbal: één van de meest complete teamsporten

Basketbal is een complete sport die daarnaast over de hele wereld enorm populair is. Twee teams van vijf spelers spelen tegen elkaar en streven ernaar om de meeste punten te scoren door de bal in de basket van de tegenstander te gooien.

Elk velddoelpunt is 2 punten waard, terwijl vrije worpen en schoten gemaakt van buiten de driepuntlijn respectievelijk 1 en 3 punten waard zijn. Eerst en vooral is bij basketbal teamwork essentieel. Niet alleen of de spelers door goed te spelen tot het bovenliggende team behoren maar ook door hun rivalen effectief van scoren af te houden.

Basketbal een van de beste teamsporten

2. Voetbal, de ultieme teamsport

Voetbal is een klassieke sport waarbij twee teams van 11 spelers proberen een doelpunt te scoren door gebruik te maken van elk lichaamsdeel, behalve hun handen en armen.

Het team dat de meeste doelpunten maakt wint. Dit houdt in dat de spelers samen moeten werken en de bal naar elkaar moeten overspelen om de overwinning veilig te stellen.

Voetbal is ongetwijfeld één van de grootste teamsporten die er zijn. Van alle sporten waarbij een bal gebruikt wordt, is het in feite de meest populaire als je kijkt naar het aantal spelers en toeschouwers. Voetbal volgt eenvoudige regels en je kunt het bijna overal spelen. Meedoen of kijken, het zorgt gegarandeerd voor een hoop plezier!

Voetbal een van de beste teamsporten

3. Waterpolo

Waterpolo is zonder meer één van de beste water- en teamsporten die je kunt beoefenen. Je hebt drie basisvaardigheden nodig om deze dynamische sport te beoefenen:

  • Zwemmen
  • Drijven
  • De bal kunnen overspelen

Bij waterpolo is het de bedoeling om de bal in de goal van de tegenstander te gooien. De wedstrijden vinden plaats in zwembaden en twee teams van zeven spelers spelen tegen elkaar: zes veldspelers en een keeper.

Een doelpunt geldt als de bal de doellijn passeert. Al met al is waterpolo een dynamische teamsport waarbij de spelers in topvorm moeten zijn.

Waterpolo in een zwembad

4. Handbal

Handbal is één van de meest technische teamsporten ter wereld. Hoewel het misschien een lastige sport is om echt goed in te worden, is het voor de toeschouwer erg leuk om naar te kijken en makkelijk te begrijpen.

Elk team bestaat uit zeven spelers: zes staan op de baan en één staat in het doel. De teams streven ernaar om de bal in het doel van hun tegenstander te gooien. Teamwork is uiterst belangrijk bij handbal: beide teams moeten zich inspannen om meer doelpunten te scoren dan de andere.

Handbal voor mannen en vrouwen

5. Volleybal

Volleybal vereist een bijzonder hoog niveau van teamcoördinatie omdat spelers de bal slechts één keer mogen aanraken voordat ze de bal moeten doorgeven aan een teamgenoot of de tegenstander.

Bij volleybal spelen twee teams van zes spelers op een rechthoekig veld tegen elkaar. Deze sport vereist zowel been- als armkracht. Daarnaast vraagt het ook om samenwerking en teamwork.

Coordinatie en teamwork

Om af te ronden willen we je eraan herinneren dat teamleden de doelen die hun coach heeft gesteld zonder serieuze inzet nooit zullen kunnen bereiken. Dat niet alleen maar daarnaast vooral niet zonder teamgeest.

Er zijn allerlei soorten teamsporten. Nu je de beste kent, is het tijd om zelf je favoriete sport te kiezen of de sport die het beste bij je niveau en fysieke conditie past. Kortom, welke wil jij eens proberen? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • Ortín-Montero, F. J., De-la-Vega, R., & Gosálvez-Botella, J. (2013). Optimismo, ansiedad-estado y autoconfianza en jóvenes jugadores de balonmano. Anales de Psicología, 29(3), 637–641. https://doi.org/10.6018/analesps.29.3.175751
    • Navarro Patón, R. (2010). Aprendiendo a jugar, jugando al balonmano: Didáctica de los juegos aplicados al balonmano. EmásF: Revista Digital de Educación Física, 2(2), 5–13. Retrieved from http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3175416&info=resumen&idioma=SPA
    • García Nozal, J. M., & María, J. (2006). Baloncesto. Baloncesto: ejercicios para el entrenamiento del bote, el rebote y el pase (p. 139). Wanceulen Editorial. Retrieved from http://mendeley.csuc.cat/fitxers/6b8366cc7e6acbbcf1310c282efcf898
    • Manonelles Marqueta, P., & Tarrega Tarerro, L. (1998). Epidemiología de las lesiones en el baloncesto. Archivos de Medicina Del Deporte. Federación Española de Medicina del Deporte. https://doi.org/10.1001/archsurg.134.11.1183
    • FISU. (2001). Waterpolo. {FISU} Magazine, 12(52 {(Dec.)}), 86–87.
    • Delgado, C. D., Burgués, P. L., Lozano, A. P., Martínez, R. M., & Soler, G. P. (1985). Apunts. Educación física y deportes. Apunts. Educació física i esports (Vol. 3, pp. 23–32). Institut d’Educació Física de Catalunya. Retrieved from https://www.raco.cat/index.php/ApuntsEFE/article/view/280838

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.