De 6 belangrijkste voetbalcompetities ter wereld

Deze competities worden gevolgd door fans van over de hele wereld en elke voetballer wil er aan meedoen. De grootste voetbalcompetities trekken elk weekend miljoenen bezoekers.
De 6 belangrijkste voetbalcompetities ter wereld

Laatste update: 03 juni, 2020

Elk jaar rangschikt de International Federation of Football History and Statistics (IFFHS) hun gegevens om de belangrijkste voetbalcompetities ter wereld te identificeren. In ons artikel van vandaag willen we je daarom informeren over de competities die hun weg naar de top hebben gevonden.

Voetbalcompetities: de belangrijkste competities

Eerst en vooral publiceert de IFFHS sinds 1991 lijsten van de belangrijkste voetbalcompetities ter wereld. Hieronder vind je informatie over degenen die de topplekken hebben ingenomen: ze worden namelijk beschouwd als de beste van de beste.

1. Spaanse LaLiga

De Spaanse competitie, LaLiga, werd opgericht in 1929 en heeft al er al 89 edities opzitten. Elk seizoen nemen 20 teams het tegen elkaar op en spelen ze in totaal 380 wedstrijden.

Real Madrid is het team dat de competitie het vaakst gewonnen heeft en de trofee 33 keer omhoog heeft mogen houden. Na Real Madrid komt FC Barcelona, met 26 titels, en als derde staat Atletico Madrid met tien.

In het bijzonder is de topscorer aller tijden de Argentijnse Lionel Messi van FC Barcelona, met 419 doelpunten. Nummer twee is de Portugees Cristiano Ronaldo met 311 goals en na hem komt de Spanjaard Telmo Zarra Athletico met 251 goals.

Lionel Messi topscorer aller tijden

2. Italiaanse Lega Calcio (Serie A)

De Italiaanse topvoetbalcompetitie bestaat ook al sinds 1929. Voor 1929 heette de competitie namelijk Liga Nacional, oftewel de Nationale Liga. Elk seizoen doen 20 ploegen mee aan een totaal van 342 wedstrijden.

De Lega Calcio maakt daarmee deel uit van de top-vijf van de belangrijkste Europese voetbalcompetities en de top-vier belangrijkste wereldwijd.

De grootste winnaar is Juventus, namelijk met 33 titels. Na Juventus volgen AC Milaan en Inter Milaan, beiden met 18 overwinningen. Inter is ook het team dat het vaakst heeft meegedaan aan de Lega Calcio, zij kwalificeerden zich voor 86 seizoenen.

3. Engelse premier voetbal leagues: een power league

De Engelse competitie is in 1992 voor het eerst in haar huidige vorm begonnen. Maar de voorganger van de Football League First Division bestond al in 1888. Er vinden in totaal 760 wedstrijden plaats door 20 deelnemende voetbalteams.

Manchester United is het team dat met 13 de meeste Premier League-titels heeft gewonnen. Chelsea heeft de op een na meeste titels gewonnen met vijf en wordt gevolgd door Manchester City, met vier. De topscorers zijn:

  • Alan Shearer met 260 goals
  • Wayne Rooney met 208 goals
  • Andrew Cole met 187 goals

In het bijzonder speelden al deze spelers op een bepaald moment samen in het nationale Engelse voetbalteam.

Belangrijkste voetbalcompetities Engeland

4. Voetbalcompetities: Braziliaanse Campeonato Brasileiro, de eerste Zuid-Amerikaanse league

Het Braziliaanse kampioenschap de belangrijkste competitie van het land. Sinds het begin in 1959 vonden er zonder onderbrekingen 62 edities plaats.

Sinds 2006 starten er 20 teams in de competitie. De competitie strekt zich uit van april tot december en de bovenste teams classificeren zich vervolgens voor de Copa Libertadores en Copa Sudamericana van CONMEBOL.

Eerst en vooral heeft het team Palmeiras met 10 titels de meeste kampioenschappen op hun naam staan. Palmeiras wordt gevolgd door Santos met acht en de derde plaats is voor Corinthiërs met zeven titels. Sao Paulo is daarmee de provincie met de meeste overwinningen in de geschiedenis van de competitie en alle drie de teams komen er vandaan.

5. Argentijnse Primera Division

De Argentijnse Eerste Divisie is in 1891 begonnen en is dan ook één van de oudste ter wereld. Terwijl de indeling in de loop der jaren verschillende keren is veranderd, nemen vandaag de dag 26 teams deel. De autonome entiteit, Superliga Argentinië, organiseert de competitie.

River Plate claimt met 36 kampioenschappen de meeste titels in deze competitie, en heeft ook het hoogste aantal deelnames met 111 seizoenen.

Andere interessante records zijn onder andere de meest scorende speler aller tijden: de Paraguayaan Arsenio Erico, met 295 goals. De speler die de meeste wedstrijden speelde was keeper Hugo Gatti met 757 wedstrijden.

Primera division Argentinie

Image: Yahoo Sports

De Argentijnse Liga is gastheer van de Superclasico tussen Boca Juniors en River Plate. Volgens veel sportanalisten mag deze wedstrijd bijvoorbeeld nooit gemist worden. In het bijzonder werd de laatste gewonnen door River Plate.

6. Franse Ligue 1

De Ligue 1 staat algemeen bekend als Le Championnat en deze competitie begon in 1932. Elk seizoen brengt 20 teams samen om in totaal 380 wedstrijden te spelen. Le Championnat is ook één van de belangrijkste competities in Europa.

AS Saint-Etienne heeft met 10 titels de meeste kampioenschappen gewonnen. Na Saint-Etienne komt vervolgens Olympique de Marseille met negen titels, en last but not least hebben Paris Saint Germain, Nantes en Monaco allemaal acht titels behaald. De spelers die de meeste wedstrijden in deze competitie hebben gespeeld zijn:

  • Mickael Landreau, 618 wedstrijden
  • Jean-Luc Ettori, 602
  • Dominique Dropsy met 596

Om onze ranking voor de belangrijkste voetbalcompetities volgens de IFFHS af te ronden, willen we daar vervolgens nog aan toevoegen:

  • Duitse Bundesliga
  • Portugese La Primeira Liga
  • Colombiaanse La Categoria Primera A
  • Schotse Premiership

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.