De 5 grootste boksers uit de geschiedenis

De beste boksers in de geschiedenis zijn de atleten die de meeste wedstrijden hebben gewonnen. Ze wonnen het meest door hun tegenstander uit te schakelen of hebben titels in verschillende categorieën gewonnen. Bekijk onze top vijf lijst van de beste boksers.
De 5 grootste boksers uit de geschiedenis

Laatste update: 13 mei, 2020

Boksen heeft een ongelooflijke geschiedenis en kent onvergetelijke sterren. In ons artikel van vandaag delen we een lijst van de grootste boksers aller tijden met je.

Wie zijn de grootste boksers aller tijden?

Eerst en vooral hoef je geen deskundige bokser te zijn om te weten wie de grootste boksers ter wereld zijn. Ze hebben alle records gebroken en zullen altijd herinnerd worden om hun overwinningen in de ring, en soms ook om hun leven buiten de ring.

1. Muhammad Ali

De in Kentucky, Verenigde Staten, geboren Cassius Clay, wordt dankzij zijn prestaties en kampioenschappen beschouwd als de grootste bokser aller tijden. Hij begon met boksen zonder de intentie om professioneel te boksen, maar toen hij eenmaal begonnen was met trainen kreeg hij een bokscarrière die meer dan twee decennia duurde.

Cassius Clay, die zijn naam veranderde in Muhammad Ali bij zijn bekering tot de islam, vocht in 61 wedstrijden en won er 56. Van die 56 overwinningen waren er 37 K.O.’s. In de eerste plaats werd hij van de vijf wedstrijden die hij verloor slechts in één wedstrijd knock-out geslagen.

In de tweede plaats won Ali naast zijn indrukwekkende overwinningen een Olympische medaille tijdens de Spelen van Rome in 1960. Zijn techniek werd als onorthodox beschouwd.

Muhammad Ali

Image: AS USA

2. Mike Tyson: één van de grootste boksers

In het bijzonder is Mike Tyson misschien wel de meest geliefde en gehate naam in het boksen. Hij brak ook genoeg records om mee te kunnen pronken. Tyson werd in 1966 in de Verenigde Staten geboren en was de jongste bokser die een wereldtitel voor zwaargewichten won: hij was pas 20 jaar oud. Hij won en hield ook tegelijkertijd de WBA- en IBF-titels.

Al met al stond Tyson vooral bekend om zijn:

  • Wreedheid
  • Intimidatie
  • Ruzies

Deze kwamen zowel in als buiten de ring voor. De ‘kid dynamite’ vocht in 58 wedstrijden en won er 50 waarvan 44 door middel van knock-outs. Hij ging in 2005 met pensioen nadat hij van de Ierse Kevin McBride had verloren.

Mike Tyson een van de grootste boksers

3. Floyd Mayweather Jr.

‘Money’ kondigde nog niet zo lang geleden aan met pensioen te gaan en beëindigde daarmee een carrière van 22 jaar. Hij is één van de weinige boksers die kan zeggen dat hij nog nooit een wedstrijd heeft verloren.

Hoewel hij niet bekend stond om zijn knock-outs – waar zijn overwinningen slechts 27 keer uit bestonden – verbaasde Mayweather altijd iedereen met zijn scherpe spel.

Een andere eer die we kunnen toeschrijven aan deze All-American bokser die in 1977 werd geboren (in een boksfamilie) is dat hij een wereldkampioen was in vijf gewichtscategorieën:

  • Super-vedergewicht
  • Lichtgewicht
  • Lichtweltergewicht
  • Weltergewicht
  • Lichtmiddengewicht
Floyd Mayweather Jr

4. Julio Cesar Chavez: Mexico’s greatest boxer

Nummer vier op onze lijst van de vijf beste boksers aller tijden komt uit Mexico en wordt beschouwd als de belangrijkste bokser van dat land. In zijn 25-jarige carrière won hij namelijk verschillende wereldtitels in drie verschillende gewichtscategorieën:

  • Super-vedergewicht
  • Lichtgewicht
  • Super-weltergewicht

Daarnaast heeft hij een indrukwekkend aantal wedstrijden gevochten: niet meer en niet minder dan 115, waarvan hij er 107 won – 86 door knock-out. Al met al verloor hij zes wedstrijden en twee eindigden onbeslist.

Chavez was beroemd om zijn linkse hoek, ijzeren kin en non-stop intimidatie. Hij werd ook ín de jaren ’90 beschouwd als de beste ‘pound-for-pound’ bokser, een term die in de vechtsportwereld gebruikt wordt om tot een vergelijking van vechters uit verschillende gewichtsklassen te komen. Hij ging in 2005 met pensioen.

Julio Cesar Chavez

5. Rocky Marciano, een andere onvergetelijke naam in de bokswereld

Ondanks zijn duidelijke Italiaanse afkomst – zijn oorspronkelijke naam is Rocco Francis Marchegiano- werd Marciano geboren in de Verenigde Staten. Hij begon in 1944 in het leger met boksen en genoot er een paar jaar van als hobby.

Vreemd genoeg probeerde hij voordat hij professioneel ging boksen, zijn geluk in het honkbal, maar hij had niet genoeg kracht om de bal te gooien!

Net als Mayweather heeft Marciano nooit verloren en kon hij 49 overwinningen noteren – van die 49 waren er 43 knock-outs. Marciano is de enige zwaargewicht bokser die ongeslagen is gebleven in zijn hele professionele carrière.

Hij ging met pensioen in 1956 toen hij nog maar 32 jaar oud was. Hij stierf in 1969 in een vliegtuigongeluk, een dag voor zijn 46e verjaardag.

Marciano een van de grootste boksers allertijden

Om onze lijst uit te breiden naar de top tien van beste boksers aller tijden, zouden we de volgende namen moeten toevoegen:

  • Filipijnen: Manny ‘Pac-Man’ Pacquiao (70 gevechten, 61 overwinningen)
  • Panama: Robert ‘Hands of Stone’ Duran (119 gevechten, 103 overwinningen)
  • Argentinië: Carlos ‘the Shotgun’ Monzon (100 gevechten, 87 overwinningen)
  • Verenigde Staten: ‘Sugar’ Ray Leonard (40 gevechten, 36 overwinningen)
  • Verenigde Staten: Oscar de la Hoya (45 gevechten, 39 overwinningen)

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.