Waar vind je de motivatie om iedere dag te sporten?

Smoesjes zoals een gebrek aan tijd, denken dat je niet kunt sporten of trainen, het gewoon niet jouw ding is, zijn eigenlijk gewoon een gebrek aan motivatie. Motivatie is een sleutelfactor voor het bereiken van je doelen en doelstellingen en dit geldt niet alleen voor fitness.
Waar vind je de motivatie om iedere dag te sporten?

Laatste update: 25 november, 2019

Motivatie is de kracht die we nodig hebben om te werken voor wat we willen bereiken. Soms moeten we er echter op letten dat deze motivatie niet verloren gaat. Dit is zeker het geval als het aankomt op het vinden van motivatie om iedere dag te sporten.

Natuurlijk begon je met sporten om een gezondere levensstijl en een fitter lichaam te verkrijgen. Merk jij echter dat je na een paar goede, fitte dagen weer stopt en terug valt in een leven zonder enige lichamelijke beweging? Dan ben je misschien in de valkuil beland van steeds opnieuw beginnen en opgeven!

Als dit je bekend in de oren klinkt, is deze post speciaal voor jou! In dit artikel leggen we namelijk uit hoe je de motivatie om iedere dag te sporten kunt verkrijgen en behouden. Let dus goed op en gebruik deze tips om voor en tijdens het sporten goed gemotiveerd te blijven.

Waar vind je de motivatie om iedere dag te sporten?

1. Denk na over wat je wilt bereiken

Het idee dat je wilt gaan sporten komt meestal niet uit het niets. Er zijn een of meerdere factoren die je naar dit idee toe hebben geleid. Deze factoren zijn je belangrijkste motivatie. Je zult de motivatie om iedere dag te sporten moeten vinden of je nu

  • een platte buik wilt
  • gezonder wilt worden
  • aan je spieren wilt werken
motivatie vinden door een trainingsschema

Denk altijd goed aan deze factoren zodat je jezelf blijft herinneren aan de reden dat je aan het sporten bent. Er zijn verschillende manieren om deze redenen in jouw dagelijkse leven op te nemen:

  • Maak een lijst van de doelen die je wilt bereiken en plak deze lijst op je badkamermuur. Op deze manier zul je de lijst iedere dag te zien krijgen.
  • Zoek of neem een foto van één van je motiverende factoren en stel deze in als achtergrond op je telefoonscherm of bureaublad. Je kunt deze foto’s ook op je slaapkamermuur plakken.
  • Kies rolmodellen die bekend staan om wat jij zelf ook wilt bereiken. Deze mensen zullen je laten zien dat als zij het kunnen, jij het ook kunt! 

Deze methodes klinken misschien klein en simpel, maar zijn wel de prikkels die je nodig hebt om iedere dag de motivatie te vinden om te gaan sporten. Zo zul je altijd omringd zijn door de redenen waarom je bent begonnen met sporten. 

2. Blijf positief en laat jezelf motiveren door positieve mensen

Hou de moed erin. Fysieke inspanning zal niet alleen positieve effecten hebben op het lichaam, maar ook op de geest. Als je namelijk traint, maakt het brein endorfine aan. Endorfine staat bekend als het ‘gelukshormoon’. Gebruik dit hormoon om goede gevoelens vast te houden en continue te trainen.

Daarnaast is het goed om je niet te laten omringen door negatieve mensen die je belachelijk maken of slecht over jezelf laten voelen. Zij vreten namelijk energie en zorgen er onopgemerkt voor dat jouw prestatieniveau tijdens je training afneemt.

Het komt allemaal aan op je houding. Door vrolijk en stressvrij te blijven hou jij de motivatie om iedere dag te sporten vast. Als jij je ontmoedigd voelt, zul je waarschijnlijk niks willen doen. Maar als je de moed erin houdt wordt het mogelijk om je doel te bereiken.

Motivatie om te trainen

Een andere manier om jezelf te motiveren, is door muziek. Maak een lijst van liedjes die je leuk vindt en luister ze voordat je aan je training begint. Zo zul je vrolijk worden en zin krijgen in sporten. Je kunt deze muziek ook luisteren tijdens je training. In vele gevallen verhoogt dit je prestatieniveau.

3. Regel een beloning voor na het sporten

Als je een beloning voor jezelf regelt zul je gemotiveerd blijven om geen enkele training te missen. Je kunt jezelf beloningen geven die je doel niet in de weg staan. Als jij bijvoorbeeld traint om een fit lichaam te krijgen, kun je jezelf belonen door:

  • je lievelingsfilm te kijken
  • een leuk tijdschrift te kopen
  • een gezonde snack te eten

4. Geniet van de training

Heb plezier in de training die je uitvoert en kies trainingen waar je plezier in hebt. Als je de training leuk vindt, zul je de motivatie hiervoor niet hoeven forceren. Als de training jouw lievelingsdeel van de dag wordt, zul je blijvend gemotiveerd zijn.

sporten met zumba
Dit laatste is essentieel. Als je trainingen doet die je niet leuk vindt, zal het heel moeilijk zijn om motivatie te vinden en behouden. Kies de training die jij interessant vindt. Verken de volgende suggesties:

Al deze tips zullen je helpen bij het hebben van de motivatie die je nodig hebt. Vergeet niet om vooruitgang te boeken en steeds meer en meer van jezelf te verwachten. 

Als je bijvoorbeeld het doel van je training bereikt en die platte buik eindelijk hebt, maak dan de volgende stap en begin met trainen voor een six-pack. Blijf doorgaan! Stop niet! Blijf jezelf motiveren!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.