Het perfecte moment van de dag om te sporten

We begrijpen dat sporten productief is. Wanneer we onze routine inplannen is het goed om te weten wat het perfecte moment is om te sporten. Zo kunnen we profiteren van de meeste voordelen.
Het perfecte moment van de dag om te sporten

Laatste update: 25 november, 2019

Net zoals een dieet elke dag afhankelijk is van onze work-out, vragen veel atleten zich af wat het perfecte moment van de dag is om te sporten. Het probleem is dat coaches en dokters verschillende meningen hebben. De vraag blijft daardoor onbeantwoord. Dus, wat is het perfecte moment van de dag om te sporten?

Is sporten een activiteit voor in de ochtend?

Er zijn veel sporters die aanraden om in de ochtend te sporten. Naast de zwaardere maaltijden helpen de eerste momenten van de dag met het onder controle houden van ons gewicht en de spijsvertering te verbeteren. Volgens dit idee moet je fysieke activiteiten in de eerste uren van de dag doen.

  • We moeten als eerste onthouden dat we een energie-component hebben. Het is niet dat we meer energie hebben, maar we komen net uit een staat van rust. Over het algemeen voelen mensen zich actiever in de vroege uren.
  • Naast de fysieke factor is er ook een gunstige psychologische component.
  • Ook als je kijkt op sociaal vlak, helpt het als je sport in de ochtend, omdat professionals dan naast hun drukke agenda kunnen sporten. In deze gevallen is het handig om je work-out te doen in de korte momenten die je vrij hebt.
Optrekken

De nadelen van sporten in de vroege uren

In de ochtend sporten heeft echter ook nadelen. Wanneer je wakker wordt is je lichaamstemperatuur erg laag. Na acht uur slaap zijn de spieren daarom minder flexibel. Als gevolg heb je een grotere kans op blessures.

Je loopt een risico als je intensieve fysieke activiteiten in de ochtend doet. Als we geen blessure oplopen is de kans alsnog aanwezig dat het moeilijk is om de training natuurlijk of op de juiste manier uit te voeren. Ze zullen daarom ook minder effectief zijn.

Het is in werkelijkheid een fabeltje dat ons lichaam meer energie heeft en beter voorbereid is in de ochtend. Veel kunnen zelfs bevestigen dat onze fysieke staat het best is in de avond.

‘s Avonds sporten heeft zijn voordelen

Squats met een gewicht

Er zijn onderzoekers die zeggen dat je betere resultaten krijgt als je ‘s avonds sport. De reden hiervoor is dat je lichaam een betere temperatuur en flexibiliteit heeft na een dag bewegen. De bewegingen zijn completer en de kans op blessures is kleiner.

Ons lichaam kan ‘s avonds goed presteren, zelfs als we mentaal vermoeid zijn. Deze planning kan ook erg gunstig zijn voor mensen die aan moeten komen. Na een training kan een persoon met een ectomorf lichaamstype een zwaar diner consumeren.

Toch heeft ‘s avonds trainen ook zijn nadelen.

  • Sporters kunnen mentaal vermoeid zijn en niet alle lichamen reageren hetzelfde.
  • Ook moeten we, afhankelijk van onze behoeften, een goed dieet samenstellen. ‘s Avonds kan het geconsumeerde voedsel directe invloed hebben op onze fysieke vorm.

Een work-outroutine voor elk moment van de dag

Als we kijken naar de hormonale activiteiten van mensen kunnen we begrijpen dat je sommige trainingen beter ‘s avonds kan doen en andere beter in de ochtend. Het is een feit dat onze cortisol- en testosteron-niveaus de hele dag door schommelen.

Volgens ons hormonale gedrag kan je in de ochtend het best oefeningen doen voor lenigheid en conditie. We hebben het hier dus over:

Op het middag van de dag wordt ons testosteron niveau hoger. Het is dus handiger om rond deze tijd intensieve trainingen te doen. Dit gebeurt ook elke dag na 18.00 uur. Als laatste kan je intensieve oefeningen voor je uithoudingsvermogen ook ‘s nachts doen.

Alles is afhankelijk van je routine en menselijke behoeften

Volgens deze laatste benadering moeten hardlopers in de ochtend trainen. Daarentegen is voor bodybuilders en zwemmers het perfecte moment van de dag tussen de 12.00 en 18.00 uur. Klaarblijkelijk hebben professionele atleten een specifieke routine, gericht op hun discipline.

Aan de andere kant kunnen we het menselijke component niet vergeten. We leven in een wereld vol met:

  • agenda’s
  • werk
  • verplichtingen
  • psychologische factoren

Waar het uiteindelijk om gaat is dat je niet stopt met sporten. Wanneer je dat doet kan je zelf bepalen afhankelijk van je voorkeuren en mogelijkheden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.