Alles wat je moet weten over de Australian Open

Aan het begin van het jaar richten tennisfans van over de hele wereld hun aandacht op Australië. Alle magie van de wereld komt dan samen op Melbourne Park!
Alles wat je moet weten over de Australian Open

Laatste update: 09 maart, 2020

Aan het begin van elk tennisseizoen is er een toernooi dat zich onderscheidt van de rest. We hebben het hier over de Australian OpenDit sportevenement wordt jaarlijks gehouden in de maand januari, dagen na de start van de tenniskalender in het professionele circuit. Wat zijn de bijzondere aspecten van deze historische gebeurtenis?

Zowel de fans als de spelers voelen een speciale genegenheid voor de Australian Open. Dit komt omdat het de eerste Grand Slam van het jaar is. Het markeert voor deze sport ook het begin van alle belangrijke data.

Het is namelijk een gebeurtenis met veel geschiedenis en betekenis. De hoofdbaan waar elk jaar de finale plaatsvindt, de Rod Laver Arena, heeft een aantal verbazingwekkende historische momenten gekend. Ben je geïnteresseerd om meer te weten over dit grote toernooi? Mis dan zeker het volgende artikel niet!

Belangrijke feiten over de Australian Open

Melbourne Park -voorheen bekend als Flinders Park- is elk jaar in januari het strijdtoneel voor dit toernooi. Toen dit evenement echter ontstond vond het meestal plaats op de Kooyong Lawn Tennis Club. De belangrijkste reden voor deze locatiewijziging was de uitbreiding van de capaciteit van het stadion, waar een investering van 94 miljoen dollar voor nodig was.

Al met al voldeden de nieuwe faciliteiten, geprezen door de hoofdrolspelers, het publiek en de pers, perfect aan hun missie. In een jaar tijd ging het aantal bezoekers van 140.000 naar meer dan 260.000. In de eerste week van de 2017-editie bereikte de Australian Open een nieuw bezoekersrecord: meer dan 500.000 mensen.

Tijdstip en banen

De Australian Open duurt twee weken en vindt plaats in januari, dit is voor het zuidelijk halfrond midden in de zomer. In feite heeft de organisatie veel klachten ontvangen van de spelers vanwege de hoge temperaturen die ze vaak ervaren.

Roger Federer in actie

De wedstrijden worden gespeeld op harde acrylbanen, vergelijkbaar met de banen die op de US Open worden gebruikt, maar deze banen zijn gemaakt van synthetisch materiaal.

Dit helpt het spel namelijk te versnellen en maakt kortere punten mogelijk. Spelers met een agressieve stijl en het vermogen om hard over het net te slaan, hebben wat voordeel bij dit soort oppervlak.

Een klein beetje geschiedenis

De Australian Open is sinds 1969 onder deze naam bekend, een jaar na het begin van het open tijdperk voor deze sport. Toernooien werden destijds verenigd en het circuit dat we vandaag de dag kennen, minus enkele aanpassingen, werd gecreëerd. Van 1905 tot 1969 was de naam van dit toernooi eigenlijk de Australasian – of Australische Kampioenschappen.

Deze historische tenniscompetitie werd als gevolg van beide wereldoorlogen twee keer geschrapt. In het bijzonder was de eerste keer van 1916 tot 1918, de tweede keer gebeurde dat tussen 1940 en 1945.

Interessant genoeg was dat in 1986 ook het geval: het was in dat jaar dat de datum veranderde van december naar januari, vandaar dat de editie het volgende jaar plaatsvond.

De topwinnaars van de Australian Open

De topwinnaar in het mannelijk enkelspel is Novak Djokovic, die nu nog steeds actief is. Sinds 2008 heeft hij het toernooi zeven keer gewonnen. De Australische speler Roy Emerson en de Zwitserse Roger Federer volgen hem op de voet, beiden met zes overwinningen.

In het dubbelspel zijn de topkampioenen de lokale spelers John Bromwich en Adrian Quist, met acht overwinningen, maar dan in het amateur-tijdperk. In de professionele categorie komen de Amerikaanse spelers Bob en Mike Bryan met zes titels achter hen aan.

Bij de dames zijn Margaret Smith (Australische), 11 titels – en Serena Williams (Verenigde Staten), winnaar van zeven toernooien – de meest gewaardeerde speelsters.

In het dubbelspel zijn Thelma Coyne Long en Nancy Wynne -Australië- de topwinnaars in het amateurtijdperk, met tien overwinningen. Martina Navratilova -Tsjechoslowakije- en Pam Shriver -USA- wonnen zeven toernooien in de professionele categorie.

Rod Laver Arena in Australie

Australian Open momenten die eruit springen

Op de officiële site van het toernooi kunnen we enkele hoogtepunten van dit toernooi vinden, die voor altijd een plekje zullen hebben in de grote geschiedenis van dit evenement. Een van deze hoogtepunten is bijvoorbeeld de locatiewijziging waarover we aan het begin van dit artikel spraken: deze wijziging vond plaats in 1988.

Een andere opmerkelijke avond vond in 2017 plaats toen Roger Federer en Rafael Nadal na lange tijd weer deelnamen aan een Grand Slam-finale. De Zwitser legde een intens en prachtig spel op de mat. “Ik wou dat er een gelijkspel bestond in het tennis, zodat ik deze prestatie kon delen met Rafael,” zei de kampioen met totale nederigheid.

Tot slot benadrukken de organisatoren het belang van de eerste Aziatische kampioene in 2014, Li Na -uit China. Ze wijden ook een sectie aan wat misschien wel het ‘beste spel aller tijden’ is. Het is de finale van 2012, tussen Nadal en Novak Djokovic. De wedstrijd eindigde met een 5-7, 6-4, 6-2, 6-7 (5), 7-5 overwinning voor de Serviër en de wedstrijd duurde 5 uur en 53 minuten!

Zonder twijfel is dit evenement meer dan een speciale datum op de tenniskalender. Als je van deze sport houdt, dan mag je dan ook geen enkele editie van de Australian Open missen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.