Logo image
Logo image

Alles over racketsporten: probeer ze eens uit!

4 minuten
Racketsporten zijn over de hele wereld populair en ze vereisen minimaal twee spelers. Wil je er meer over weten?
Alles over racketsporten: probeer ze eens uit!
Laatste update: 11 februari, 2021
Terwijl veel racketsporten wereldwijd ieders favoriet zijn, worden andere juist alleen aanbeden in bepaalde landen of tijdens de Olympische Spelen. In ons artikel van vandaag willen we je informeren over de meest relevante racket- en padelsporten.

Racketsporten

Racketsporten kunnen zowel binnen als buiten plaatsvinden en er gelden specifieke spelregels (en ook andere generieke). Ze kunnen zowel in het enkel- als in het dubbelspel worden beoefend. Daarnaast zie je er ook nog een aantal op de Olympische Spelen. Hier volgen de bekendste racketsporten:

1. Tennis

We kunnen niet met een opsomming van racketsporten beginnen zonder voorbij te gaan aan de beroemdste van allemaal. Tenniswedstrijden vinden plaats op een rechthoekige baan – die kan bestaan uit:

  • Gravel
  • Kunststof
  • Gras

In het bijzonder is het doel van het spel om de bal naar de andere kant van het net te slaan.

Some figure

Een tennisracket is tussen 67 en 73 centimeter lang en weegt ongeveer 300 gram (professionals gebruiken zwaardere rackets). Er zijn twee belangrijke onderdelen van een tennisracket: het blad (dat de bal raakt) en het handvat (of de handgreep).

2. Squash: een racketsport

Squash is een binnensport en het heeft veel overeenkomsten met andere racketsporten. Twee spelers spelen bij squash tegen elkaar en ze spelen met een rubberen bal die kan variëren in snelheid en stuit. Het laatste is namelijk afhankelijk van het specifiek toegepaste materiaal.

Some figure

Squash maakt gebruik van een 11-puntsysteem: de bal kan van één van de muren stuiteren, maar hij moet wel de voorwand raken voordat hij op de vloer stuitert. Een squashracket weegt tussen de 140 en 170 gram. Deze rackets verschillen van tennisrackets omdat het blad een andere vorm heeft, die in lengte kan variëren.

3. Badminton: één van de racketsporten

Bij deze populaire Olympische sport kunnen zich twee tot vier spelers op de baan bevinden, respectievelijk in het enkel- of dubbelspel. De baan is rechthoekig en er bevindt zich een hoog net in het midden.

Terwijl badminton een racketsport is, verschilt het wel van de andere racketsporten. Eerst en vooral gebruikt het in plaats van een bal een shuttle die ook anders beweegt.

Some figure

Badmintonrackets zijn licht (ze wegen tussen de 75 tot 90 gram) en zijn gemaakt van koolstofvezel. Spelers kunnen de shuttle raken vanaf mid-court, de baselijn, vanuit de verdediging of door middel van een service.

4. Racketsport: padel

Wist je dat Padel oorspronkelijk uit Mexico komt? Hoewel veel mensen denken dat padel een soort tennis is, spelen spelers bij padel altijd met z’n tweeën en gelden er andere spelregels.

Eerst en vooral is het rechthoekige speelveld 10 meter breed en 20 meter lang. De uiteinden zijn afgesloten door muren, ingekapseld in de vorm van een ‘U’. De muren zijn drie meter hoog en de resterende kant van de binnenplaats is omheind.

Some figure

Padelrackets kunnen tot 45 centimeter lang, 26 centimeter breed en 38 millimeter dik zijn. Het racket heeft 13 millimeter brede gaten in het blad, het oppervlak verschilt en kan zijn:

  • Glad
  • Vlak
  • Gestructureerd

5. Basque pelota: één van de racketsporten

Zoals de naam al doet vermoeden, is Basque pelota afkomstig uit het noorden van Spanje en het kan een enkel- of dubbelspel zijn. In het Basque pelota proberen de spelers de bal tegen een muur te slaan, frontis of kaatsmuur genaamd.

Het wordt gespeeld in een afgebakerde ruimte met een houten racket, of ‘pala of paleta’. Andere soorten uitrusting zijn onder andere een schep (zie hieronder) of een handschoen.

Some figure

6. Racquetball

Deze hybride sport is niet zo populair als andere racketsporten die erkend zijn door het Internationaal Olympisch Comité. Maar racquetball is vergelijkbaar met squash, omdat het op een afgesloten baan met vier muren en een plafond gespeeld wordt. Alle oppervlakken kunnen bij het spel betrokken worden.

Bij racquetball moeten de spelers de bal tegen de voormuur slaan en hun tegenstanders moeten de bal minstens één keer laten stuiteren alvorens te retourneren.

Zoals je kunt zien op de uitgelichte afbeelding, heeft het racket bij racquetball een breed blad en een kort handvat. De sport maakt daarbij gebruik van een rubberen bal. De wedstrijden kunnen zowel in het enkelspel als in het dubbelspel worden gespeeld.

7. Tafeltennis

Ook bekend als ‘ping-pong’, is tafeltennis de laatste sport op onze lijst. De wedstrijden kunnen zowel in het enkelspel als in het dubbelspel worden gespeeld. Bovendien is tafeltennis sinds de Spelen van 1988 in Seoel een Olympische sport.

Het is een spin-off van tennis. In het bijzonder is het in Engeland ontstaan als een overdekt alternatief ervan. Zo kon men in de winter in binnenruimtes toch aan lichaamsbeweging doen.

Some figure

Tafeltennisbatjes moeten voor 85 procent uit hout bestaan en ze mogen niet dikker zijn dan vier millimeter. Aan de ene kant moeten ze een gladde kant hebben en de andere kant een andere textuur, respectievelijk in zwart of rood.

Samengevat, racketsporten zijn een geweldige manier om met meerdere mensen te beoefenen omdat er minimaal twee spelers nodig zijn. Kortom, welke lijkt jou het meest interessant?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cómo elegir la raqueta de tenis adecuada para principiantes. As. 2019. https://as.com/showroom/2018/07/12/portada/1531393818_119365.html
  • Reglamento oficial de juego. Confederación Argentina de Pelota. https://www.pelotabuenosaires.com.ar/wp-content/uploads/2015/06/REGLAMENTO-OFICIAL-DE-JUEGO-2015.pdf
  • International Racquetball Federation. Sitio oficial. http://www.internationalracquetball.com/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.