Alles dat je moet weten over zwemmen
Zwemmen is één van de beste fysieke activiteiten voor mensen die in vorm willen komen. In dit artikel vertellen we je alles dat je moeten weten over zwemmen, inclusief de voordelen en de verschillende slagen die er zijn. Een van de belangrijkste dingen om te weten over zwemmen is dat je met deze sport alle spieren in je lichaam kunt trainen.
Alles wat je moet weten over zwemmen
Als je niet gewend bent om te zwemmen, dan kan enkele minuten onafgebroken zwemmen een behoorlijk gecompliceerde opdracht zijn. Net als bij andere vormen van lichaamsbeweging is het aan te bevelen om regelmatig een pauze te nemen. Dit die je tot je in goede conditie bent om de duur van je trainingssessies te verlengen.
Daarnaast is het belangrijk dat je voor, tijdens en na elke trainingssessie gehydrateerd blijft. Aan de andere kant wordt zwemmen gezien als een sport met weinig impact, dit houdt in dat het je gewrichten en spieren niet overbelast.
Het is echter altijd nodig om je spieren op te warmen en naderhand te stretchen om het risico op blessures te verminderen. Al met al zul je zien dat je met consistentie en frequente oefening de afstanden die je kunt zwemmen geleidelijk aan zult kunnen vergroten.
De voordelen van zwemmen
Zwemmen is één van de sporten die het meest aanbevolen worden. In feite is dit een fysieke activiteit met veel voordelen, zelfs voor mensen die slechts af en toe zwemmen. Laten we eens kijken naar de belangrijkste voordelen van het zwemmen.
1. Lage impact training, geweldig voor de gewrichten
Een van de belangrijkste voordelen van zwemmen is dat het weinig impact heeft en dus goed is voor je rug en gewrichten. Dit is de belangrijkste reden waarom deze sport door veel verschillende soorten atleten van alle leeftijden en capaciteiten wordt beoefend.
In feite zijn veel zwemblessures eigenlijk het gevolg van repetitieve bewegingen in plaats van een of andere verwonding. Dit is dus zeker een voordeel voor mensen die vatbaar zijn voor blessures.
2. Spieren kweken
Regelmatig trainen door te zwemmen helpt met het versterken van de spieren van je:
- Armen
- Benen
- Romp
Door de ervaring van gewichtloosheid wanneer je in het water bent, ben je in staat om alle spieren van je lichaam probleemloos aan het werk te zetten.
Het grote voordeel van zwemmen is dat je alle spieren in je lichaam kunt laten werken. Dit garandeert bijvoorbeeld dat je lichaam en spiermassa tot elkaar in verhouding staan. Bovendien hoef je geen extra gewichten toe te voegen, omdat het water al veel weerstand biedt.
3. Verbrandt calorieën
Zwemmen verbetert de werking van het cardiovasculaire systeem. Daarom is deze sport een fenomenale bondgenoot voor als je wilt afvallen en voor het verbranden van calorieën.
Je hoeft echt niet urenlang achter elkaar te zwemmen om er resultaten van te zien. Je moet echter wel bepaalde doelen stellen en deze respecteren. Op die manier kun je geleidelijk aan de intensiteit van je trainingen verhogen.
De belangrijkste zwemstijlen
Er zijn verschillende zwemstijlen waarmee de atleet zijn of haar hele lichaam kan trainen. Om je spieren op een evenwichtige manier te trainen en te ontwikkelen en een saaie routine te vermijden, is het ‘t beste om je zwemslagen af te wisselen. Hieronder leggen we uit wat die zijn.
1. Borstcrawl
De borstcrawl is de snelste en meest efficiënte zwemstijl van allemaal. Dit komt omdat de benen zeer snel, compact en afwisselend op en neer bewegen terwijl de armen voortdurend in beweging zijn.
Terwijl je je ene arm naar voren strekt, duwt hij het water vervolgens als het ware naar achteren. Je andere arm dan komt uit het water en strekt zich uit vanaf je heup. In de tussentijd draai je je hoofd aan één kant uit het water om te kunnen ademen.
2. Schoolslag
De schoolslag is één van de eerste zwemstijlen die aan beginners wordt geleerd. Je kunt ermee zwemmen terwijl je je hoofd te allen tijde uit het water houdt. Dit houdt in dat mensen kunnen leren zwemmen zonder dat ze een zwembril hoeven te gebruiken of met ademhalingsproblemen of -technieken te maken krijgen.
Je armen moeten beide tegelijkertijd onder water in een halfronde beweging voor je lichaam uit bewegen. Je beide benen bewegen tegelijkertijd naar buiten toe voordat ze zich uitstrekken en terugkeren naar de startpositie.
3. Rugrawl
Deze zwemstijl verbetert de houding en stelt je in staat om je schouder- en rugspieren te trainen. Om deze beweging uit te voeren, moet je op je rug in het water drijven en vervolgens je armen afwisselend naar achteren brengen.
Je armen moeten cirkelvormige bewegingen maken door de lucht en onder water weer terug. Ondertussen moet je met je benen voortdurend trapbewegingen maken.
4. Vlinderslag: de moeilijkste slag van allemaal
De vlinderslag is een geavanceerde zwemstijl die voor een geweldige work-out zorgt. Hij kan erg moeilijk en vermoeiend zijn om te leren omdat het coördinatie en precisie vereist, ondanks het feit dat het een erg leuke stijl is.
Om de vlinderslag uit te voeren, moet je in het zwembad op je buik beginnen. Breng beide armen tegelijkertijd boven je hoofd en duw ze dan terug door het water om jezelf naar voren te duwen. Haal nu je armen uit het water en herhaal deze beweging opnieuw.
Terwijl je je armen door het water beweegt duw je je hoofd en schouders als het ware over het wateroppervlak. Je benen moeten ook schoppen om deze beweging die je uit het water zal duwen, af te maken.
Nu weet je alles dat je moet weten over zwemmen
Tot slot is het de moeite waard om je eraan te herinneren dat er veel zwemstijlen zijn, maar ook dat ze allemaal alle spieren in je lichaam aan het werk zetten. Vergeet niet dat er geen perfecte leeftijd is om ermee te beginnen. Je hoeft ook niet een bepaalde hoeveelheid tijd te zwemmen om de voordelen van deze sport te plukken.
Kortom, vind de motivatie om deze leuke en spannende sport eens uit te proberen nu we je alles hebben verteld dat je moet weten over zwemmen!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Llana Belloch, S. (2002). El Análisis Biomecánico En Natación. Facultad de La Actividad Física y El Deporte. Universitat de Valencia, 31. Retrieved from http://kimerius.com/app/download/5780666631/El+análisis+biomecánico+en+natación.pdf
- Soler, J. M. (1952). Natación. Natación. Publicado Mensualmente Por El Club Natación de Barcelona, 305, 228–230. https://doi.org/10.1016/S0304-405X(99)00053-7
- Arribas, I. S. (2002). Natación y flexibilidad. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de La Actividad F’isica y Del Deporte, 2(6), 128–142. Retrieved from http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=1257514 http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=227017599004
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.