Alles dat je moet weten over handbal

Wil je leren hoe je handbal speelt? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om deze sport te leren kennen. Ontdek de sport en probeer hem eens uit!
Alles dat je moet weten over handbal

Laatste update: 03 maart, 2020

Handbal is een van de meest beoefende teamsporten ter wereld. Het is een spectaculaire sport, met als bijzonderheid dat je tijdens het spelen alleen je handen gebruikt. Als jij een van de personen bent die deze sport nog niet helemaal kent, dan zul je in dit artikel alles leren wat je moet weten over handbal.

De oorsprong van deze sport dateert uit de middeleeuwen, maar het was pas in 1906 dat in Denemarken voor het eerst de regels voor modern handbal werden vastgesteld.

Het gaat om een teamsport waarbij elk team zeven spelers heeft, waarvan zes in het veld en één in het doel. De bal moet gemaakt zijn van leer of synthetisch materiaal en moet de juiste maat hebben om precies in de handen van de spelers te passen.

Basisconcepten die je moet weten over handbal

Het doel van het spel is om meer punten te scoren dan de tegenstander. Je speelt wedstrijden in twee helften van elk 30 minuten, waartussen een pauze is van 10 minuten.

Mocht de wedstrijd eindigen in gelijkspel, dan speel je een verlenging, tenminste op toernooien. Deze verlenging kan oplopen tot maximaal tweemaal twee keer vijf minuten. Als het aan het eind van de verlenging nog steeds gelijkspel is, dan worden er strafworpen genomen.

Wat betreft de regels moet je weten dat het absoluut verboden is om het doel van het andere team te benaderen. Sterker nog, rondom het doel is er een gebied speciaal voor de keeper, en dit gebied is verboden voor alle veldspelers. De spelers moeten dus van veraf de bal in het doel zien te gooien.

De speler mag al dribbelend lopen en mag niet meer dan drie stappen zetten zonder de bal op de grond te laten stuiteren. Zoals we al hebben gezegd, zijn er per team zeven spelers. Wat je moet weten over handbal is dat deze spelers allemaal specifieke posities op het veld hebben:

  • een keeper
  • een speler in het centrum op het middenveld
  • twee hoekspelers, één aan elke kant van het veld
  • twee opbouwspelers
  • een cirkelspeler

Iedere individuele speler heeft een unieke rol binnen het spel en draagt zijn steentje bij aan het team als geheel. Beide teams hebben ook maximaal zeven wissels op de bank zitten, die continu kunnen worden ingezet zonder dat daar de scheidsrechter voor hoeft te worden ingelicht.

De regels van handbal

De regels van handbal

Als je de regels van handbal kent, dan kan dat je een heel andere visie op de sport geven. In grote lijnen zijn dit de belangrijkste aspecten die deze prachtige sport van andere sporten onderscheidt:

  • Elke wedstrijd bestaat uit twee helften van elk 30 minuten.
  • De teams bestaan uit zeven spelers, waarvan één keeper en zes veldspelers.
  • Voor elk team kunnen maximaal 12 spelers meedoen aan een spel.
  • De wissels kunnen op elk willekeurig moment het spel betreden via het wisselgebied, maar altijd nadat de speler die ze vervangen het veld heeft verlaten.
  • De spelers mogen de bal aanraken met elk deel van het lichaam dat zich boven de knieën bevindt.
  • Wanneer een speler de bal krijgt, kan hij deze doorspelen, in zijn eigen bezit houden of een worp naar het doel van de tegenstander proberen.
  • De speler die de bal heeft kan gaan dribbelen of drie stappen zetten met de bal in zijn handen.
  • Alleen de keeper mag het doelgebied betreden.
  • De keepers mogen het doelgebied verlaten.
  • Als team mag je niet de bal in je bezit hebben als je niet een duidelijke poging doet om aan te vallen en om te proberen te scoren. Hier zit een maximum aan.
  • Je kunt een punt scoren vanuit iedere positie en vanuit ieder soort worp, of het nu een inworp, een doelworp of een vrije worp is.

Voordelen van handbal

1. Het is een uitstekende sport voor je lichaam

Handbal als cardiotraining

Je zult verrast zijn als je erachter komt dat handbal een zeer complete training biedt. Het is een uitstekende sport om door versnelde training een gezond en fit lichaam te krijgen.

Tijdens een handbalwedstrijd lever je constante inspanning, met fasen van verdediging en aanval. Daarnaast is het een uitstekende oefening om je behendigheid, cardiovasculaire systeem en flexibiliteit te verbeteren. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, verbetert handbal ook de kracht van je bovenlichaam en je armspieren.

2. Het is een teamsport

Handbal is een teamsport en maakt het daardoor mogelijk om het groepsgevoel te bevorderen en waarden als betrokkenheid en kameraadschap te verbeteren. Dit zijn heel belangrijke eigenschappen, die individuele sporten je nooit zullen leren.

Wat je moet weten over handbal is dat deze collectieve sport socialisatie bevordert en ervoor zorgt dat vele zowel fysieke als mentale eigenschappen een grote ontwikkeling doormaken. Het is ongetwijfeld een fantastische manier om nieuwe vrienden te maken of al bestaande vriendschappen nog hechter te maken.

3. Het is geschikt voor alle leeftijden

Nog een voordeel is het feit dat mensen van alle leeftijden handbal kunnen beoefenen. De regels zijn heel eenvoudig en het plezier dat je uit het spel haalt is voor iedereen toegankelijk. Het speelse aspect van handbal maakt dat het een van de populairste sporten ter wereld is.

Als je al eens de gelegenheid hebt gehad om een wedstrijd op tv te kijken, dan zul je vast gemerkt hebben dat handbal een contactsport is die op hoge snelheid wordt gespeeld. Om die reden is het onder andere een perfecte cardio-training. Hebben we je kunnen overtuigen om het eens uit te proberen zodat je kunt profiteren van alle voordelen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • Hornstrup, T., Wikman, J. M., Fristrup, B., Póvoas, S., Helge, E. W., Nielsen, S. H., … Krustrup, P. (2018). Fitness and health benefits of team handball training for young untrained women—A cross-disciplinary RCT on physiological adaptations and motivational aspects. Journal of Sport and Health Science, 7(2), 139–148. https://doi.org/10.1016/j.jshs.2017.09.007
    • Boshnjaku, A., Dimauro, I., Krasniqi, E., Grazioli, E., Tschan, H., Migliaccio, S., … Caporossi, D. (2016). Effect of sport training on forearm bone sites in female handball and soccer players. The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, 56(12), 1503–1510. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26609972

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.