Logo image
Logo image

Rhodiola Rosea gebruiken als een adaptogeen bij het sporten

4 minuten
Er zijn veel natuurlijke producten die kunnen werken als adaptogenen om ons te helpen bij het beoefenen van onze favoriete sport. Een van de meest interessante planten, met het grootste aantal voedingsstoffen, is Rhodiola Rosea.
Rhodiola Rosea gebruiken als een adaptogeen bij het sporten
Laatste update: 15 maart, 2021

Rhodiola Rosea of rozewortel is een plant die behoort tot de familie Crassulaceae. Ook al kennen niet veel mensen deze plant, hij heeft buitengewone eigenschappen en groeit in koude en heuvelachtige gebieden. Een van de bijzondere eigenschappen is dat het een geweldige adaptogeen bij het sporten is.

De Rhodiola Rosea is een van de meest zeldzame en schaarse planten die componenten bevatten die bekend staan als adaptogenen. Ze werden in 1947 ontdekt door een Russische wetenschapper. Adaptogenen zijn stoffen die lichaamsfuncties kunnen reguleren en de reactie van ons lichaam op stress kunnen verbeteren.

Traditionele Russische en Scandinavische medicijnen gebruiken Rhodiola Rosea al decennia. Een van de belangrijkste voordelen van deze plant is de verbetering van energie en fysiek uithoudingsvermogen, evenals mentale prestaties. Daarom gebruiken sporters het tegenwoordig nog steeds.

Hieronder zullen we enkele feiten bekijken en deze interessante plant leren kennen voor het gebruik als adaptogeen voor sport. Het is een uitstekende keuze om Rhodiola Rosea in het dieet van een sporter op te nemen.

Wat zijn adaptogenen bij het sporten?

Some figure

Volgens de systeem-theorie zijn adaptogenen natuurlijke stoffen die we in een klein aantal planten en kruiden die over de hele wereld groeien kunnen vinden. Deze stoffen kunnen ons lichaam helpen om een optimaal niveau van fysieke en mentale prestaties te bereiken. Het zijn elementen die de gezondheidsdriehoek versterken, bestaande uit:

  • energie
  • biologische intelligentie
  • organisatie

Adaptogenen vergroten ons fysieke en mentale vermogen door ons lichaam zich aan te passen aan ongunstige situaties die worden veroorzaakt door fysieke en mentale stress. Het zijn componenten die onze geest en ons lichaam kunnen activeren als we moe zijn. Ze kunnen ons ook helpen om te ontspannen als we angstig zijn.

Het is in de westerse wereld een nieuw concept van natuurlijke hulp voor de huidige soort stress die onze moderne levensstijl veroorzaakt. De belangstelling voor adaptogenen in de sportwereld is de laatste jaren flink gegroeid .

Wanneer de factoren die stress veroorzaken sportgerelateerd zijn, zijn deze stoffen inderdaad erg nuttig om niet alleen een goede gezondheid van de sporter te ondersteunen, maar ook om de prestaties te verbeteren.

Rhodiola Rosea als adaptogeen bij het sporten

In veel delen van de wereld is het gebruik van Rhodiola Rosea als adaptogeen bij het sporten een nieuw en vrijwel onbekend concept. In sommige Scandinavische landen gebruiken professionele sporters deze plant echter al tientallen jaren.

Het gebruik van deze plant draagt bij aan een verhoging van de energievoorziening van de spieren. Het stelt sporters ook in staat om beter om te gaan met de hoge niveaus van fysieke stress waaraan ze worden blootgesteld. Daardoor konden ze hun maximale sportprestaties leveren om de felbegeerde medailles te winnen.

In de jaren 70 begonnen Russische wetenschappers de eigenschappen van Rhodiola Rosea nader te bestuderen, op basis van de goede sportprestaties die hun sporters leverden nadat zij het waren gaan gebruiken.

  • Tegenwoordig weten we dat deze plant dankzij de adaptogenen die hij bevat drie fundamentele fysieke voordelen biedt voor sporters:
    De eerste is het verbeteren van het uithoudingsvermogen van de spieren tijdens de trainingen waarin ze onderhevig zijn aan zeer hoge niveaus van fysieke stress.
  • De tweede is de mogelijkheid om de tijd die nodig is om te herstellen te verminderen. Dit geldt niet alleen voor de spier-energie, maar ook voor de energie van het hart en alle andere lichaamsfuncties.
  • Ten slotte bestaat het derde voordeel uit de anabole activiteit die het heeft, wat relevant is in farmacologische omgevingen.

Andere voordelen van Rhodiola Rosea

Zoals we eerder vermeldden, is het belangrijkste voordeel van Rhodiola Rosea het vermogen om het energieniveau en het fysieke uithoudingsvermogen te verhogen. Deze plant heeft echter ook andere voordelen voor de gezondheid van sporters, maar ook voor mensen die niet aan sport doen.

Dankzij de werkzame stoffen, Rosavin en salidroside, verhoogt Rhodiola Rosea de productie van neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine. Daarom is het een uitstekende bondgenoot om een depressie te voorkomen en te bestrijden.

Door het dopaminegehalte te verhogen, is het ook nuttig bij de behandeling van de ziekte van Parkinson. Deze neurotransmitter wordt onvoldoende geproduceerd bij mensen die aan deze aandoening lijden.

Rhodiola Rosea kan ook helpen om ons intellectuele werkvermogen te verbeteren, omdat het de circulatie in de hersenen stimuleert. Dankzij zijn antioxiderende werking kan deze plant ook helpen om veroudering te vertragen.

Rhodiola Rosea verlaagt daarnaast de cortisolspiegel in het bloed . Cortisol is een hormoon dat bij stress meer door het lichaam wordt aangemaakt en verantwoordelijk is voor aan stress gerelateerde gewichtstoename. Ten slotte kan deze plant het immuunsysteem helpen versterken, daarom helpt het ons lichaam om ziekten te voorkomen en te behandelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.