De effecten van slaaptekort op je lichaam
Onze gewoonten zijn de afgelopen jaren om vele redenen drastisch veranderd. Voldoende rust krijgen is ongetwijfeld één van de gewoonten die geleidelijk aan verdwijnt. De effecten van slaaptekort kunnen diverse problemen veroorzaken.
De constante afleiding en het razend tempo van het leven laten weinig tijd tijd over voor slaap. De onmogelijke taak om je los te maken van een snelle levensstijl verhinderd onze rust, net als:
- mobiele telefoons
- computers
- televisies
Volgens een nieuwsbericht concludeert de World Sleep Society dat 45 procent van de mensen nu een slaapstoornis heeft.
In feite bereiken deze percentages al epidemische niveaus. Elke dag lijken minder mensen zich te realiseren dat slaap net zo, of zelfs belangrijker, is dan eten.
Bovendien laten degenen die zich bewust zijn van het belang van rust dit niet zien in de praktijk. Wat zijn de effecten van slaaptekort op je lichaam? Blijf lezen voor meer informatie.
De effecten van slaaptekort op je lichaam
De effecten van slaaptekort op je lichaam zijn vaak negatief. Verder kunnen ze ook leiden tot ernstigere aandoeningen. Hieronder gaan we in op een paar van de meest voorkomende aandoeningen.
Hersendegeneratie
Wanneer je slaapt, vernieuwt je lichaam hersencellen waardoor het de energie kan herstellen en ziekten kan voorkomen. Met een gebrek aan slaap kunnen de hersenen de energie niet efficiënt terugkrijgen. Dit kan tot dementie leiden.
Verlies van lichaamsmassa
Mensen die minder dan vijf uur per nacht slapen, ervaren een verlies in hun ‘body mass index’. Gemiddeld gaat ongeveer 3,6 procent van de BMI verloren als gevolg van tekortkomingen in de metabole processen die alleen ‘s nachts optreden.
Eetstoornissen
Over het algemeen hebben mensen die niet genoeg rust nemen slechte eetgewoonten. Wanneer je slaapt, genereert je lichaam leptine (een hormoon) waardoor je je vol voelt en die lichaamsvet reguleert.
- Als je lichaam de leptineproductie verlaagt, resulteert dit in eten op rare tijdstippen en het opslaan van lichaamsvet.
- Bovendien bevordert dit ook de ontwikkeling van aandoeningen zoals diabetes en obesitas.
Gebrek aan reflexen
Cognitieve prestaties en motorische coördinatie nemen aanzienlijk af wanneer iemand niet voldoende geslapen heeft. Volgens de Amerikaanse National Highway Traffic Administration (NHTSA) leiden de effecten van slaaptekort tot meer dan 40.000 gewonden per jaar.
Verminderde prestaties
De afname in helderheid en energie door slaaptekort resulteert in een aanzienlijke vermindering van je capaciteiten. Degenen die niet genoeg rusten, presteren niet zo goed op school of op hun werk.
Waarom slapen we steeds minder?
Er zijn veel oorzaken voor dit probleem van de 21ste eeuw. De eerste heeft te maken met slechte slaapgewoonten. Dit omvat:
- het gebruik van een mobiele telefoon voor het slapen gaan.
- een computer gebruiken voor het slapen gaan.
- televisie kijken voor het slapen gaan.
Het is ook te wijten aan de afname van de ganglioncellen in je netvlies. Deze cellen vertellen je hersenen of het dag of nacht is. Omdat ze erg gevoelig zijn voor korte golflicht (bijvoorbeeld van mobiele telefoons of schermen), kan je biologische klok hierdoor worden beïnvloed. Zo raakt je lichaam in de war over hoe laat het is.
Bovendien speelt ook lichamelijke inactiviteit een rol. Aangezien de meeste mensen geen tijd maken voor 30 minuten dagelijkse lichaamsbeweging (zoals aanbevolen door de WHO), is de noodzaak om hun lichaam te laten rusten niet zo dringend.
Ten slotte moeten we ook eetgewoontes opnoemen, omdat dit ook een relevante factor is. Je (slaap)ritme kan veranderen door het teveel consumeren van:
- cafeïne
- alcohol
- tabak
Daarom raden we aan om je inname van deze producten te beperken of, indien mogelijk, volledig te schrappen.
Tips voor het slapengaan
Als je gewend bent aan een slaaptekort, kunnen deze tips je echt helpen om je slechte gewoonten te veranderen:
- Stel je rust niet uit: werk geen overuren als je het nog een dag kunt laten wachten. Wanneer je lichaam om een pauze vraagt, is het belangrijk om te luisteren, en de volgende dag met meer energie opnieuw te starten.
- Slaaptekort is niet te herstellen: meer slapen in het weekend om te herstellen wat je tijdens de week hebt ‘verloren’ is een fabel. Je slaapritme moet op een dagelijkse constant ritme worden gehouden.
- Verbreek de verbinding met je apparaten: leg één of twee uur voordat je naar bed gaat, je computer, mobiele telefoon of een ander elektronisch apparaat dat je wakker houdt opzij. Kies liever voor een boek of een andere activiteit die je laat ontspannen.
Het is duidelijk dat er vele effecten van slaaptekort op je lichaam zijn. Daarom is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, om dagelijkse gewoonten aan te passen en te genieten van voldoende slaap. Op de lange termijn merk je het verschil in je dagelijkse leven en zal je lichaam je echt bedanken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Brianza-Padilla, M., Bonilla-Jaime, H., Almanza-Pérez, J. C., López-López, A. L., Sánchez-Muñoz, F., & Vázquez-Palacios, G. (2016). Effects of different periods of paradoxical sleep deprivation and sleep recovery on lipid and glucose metabolism and appetite hormones in rats. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. https://doi.org/10.1139/apnm-2015-0337
- Killgore, W. D. S. (2010). Effects of sleep deprivation on cognition. Progress in Brain Research. https://doi.org/10.1016/B978-0-444-53702-7.00007-5
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.