Waarom helpt Tai Chi het evenwicht te verbeteren?
Tai Chi is een vorm van martial arts die gebaseerd is op langzame, vloeiende en precieze bewegingen. Een van de vele voordelen ervan is dat het helpt om het evenwicht te verbeteren. Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over tai chi.
Tai Chi bestaat uit een reeks bewegingen en oefeningen waarmee je aan je lichaam werkt en tegelijkertijd de geest kalmeert. In termen van fysieke voordelen helpt tai chi het lichaam om kracht, flexibiliteit en een scala aan bewegingen en reflexen te behouden.
Tai chi is ideaal om het evenwicht te verbeteren
Tai chi is vooral nuttig als het gaat om het evenwicht te verbeteren en het voorkomen van vallen. Een val is natuurlijk de belangrijkste zorg als het gaat om oudere mensen. Net als bij andere disciplines zoals yoga is ook tai chi meditatief en het kan ontspanning bieden. Deze fysiologische veranderingen helpen om het volgende in het lichaam te verlagen:
- Bloeddruk
- Hartslag
- Ademhaling
- Zuurstofverbruik
- Adrenalineniveau
Ook verlaagt het het niveau van cortisol, het hormoon dat stress reguleert.
Minder risico op vallen
Vaak wordt aanbevolen om tai chi dagelijks te doen om zo het evenwicht te verbeteren en het risico op vallen te verminderen. Naast tai chi is yoga nog zo’n discipline die in dit opzicht bekende voordelen heeft. Er zijn verschillende redenen waarom tai chi nuttig zou zijn om het het evenwicht te verbeteren. Tai chi zou onder andere deze dingen beïnvloeden:
- Houdingsstabiliteit
- Flexibiliteit
- Kracht
Veilig voor iedereen
Bovendien wordt tai chi gezien als veilig voor iedereen om te doen. Er is aangetoond dat het een positieve invloed heeft op de integrale fysieke conditie van iemand. Hoewel je tai chi kunt leren via boeken en video’s, toch is het beter om het van een instructeur te leren om ervoor te zorgen dat alle bewegingen correct worden uitgevoerd.
Denk eraan dat mensen met gezondheidsproblemen en zwangere vrouwen hun arts moeten raadplegen voordat ze tai chi gaan beoefenen.
Tai chi is een discipline die je aan alle leeftijden kunt aanpassen. Het is ook voor ouderen met een chronische ziekte een veilige vorm van beweging. De uitgevoerde activiteiten hebben namelijk weinig impact en de intensiteit kan geleidelijk aan worden verhoogd.
Het risico van vallen bij oudere mensen
Regelmatig tai chi beoefenen is geweldig voor ouderen. De oefeningen omvatten een reeks continue, cirkelvormige bewegingen die langzaam en precies in een vooraf bepaalde volgorde worden uitgevoerd.
Een van de voordelen van deze discipline is het aanpassingsvermogen aan alle leeftijden en fitnessniveaus. Tai chi is weinig belastend, het oefent niet te veel druk uit op de botten en gewrichten. Alsof dat nog niet genoeg is, is het ook nog ongelooflijk veilig, zelfs voor ouderen en chronisch zieken.
Een ander positief aspect is dat het de kans op vallen vermindert, omdat het bijdraagt aan een beter evenwicht en een betere houdingsregulatie. Als gevolg daarvan maken ouderen die regelmatig tai chi beoefenen minder kans op breuken.
Tai chi wordt al lang in de traditionele Chinese geneeskunde toegepast als een techniek om invloed te hebben op zowel het lichaam als de geest.
Veeleisender dan gedacht
Tai chi is meer een aerobe oefening dan mensen misschien denken. Andere voordelen van deze discipline is dat het het hart aan het werk zet, en daarbij effectief het ontstaan van hartkwalen tegengaat.
Als je de soepele en elegante bewegingen van deze oude Chinese praktijk observeert, dan is het moeilijk te geloven dat je er ook maar een enkele calorie mee kan verbranden of de spieren mee kan versterken. Echter, tai chi bevat oefeningen die dynamischer zijn dan ze lijken.
Zoals je kunt zien wordt tai chi al lang in de traditionele Chinese geneeskunde toegepast als een techniek om zowel aan het lichaam als de geest te werken door het uitvoeren van langzame en kalme bewegingen.
In ieder geval zijn we ervan overtuigd dat als je eenmaal een tai chi-les hebt geprobeerd, je zult zien hoe de combinatie van langzame en precieze bewegingen samen een verkwikkende work-out vormen. Kortom, ga je gang, en geef deze beroemde oosterse discipline een kans.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Field, T. (2011). Tai Chi research review. Complementary Therapies in Clinical Practice, 17(3), 141–146. https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2010.10.002
- McGinnis, P. Q. (2008). Tai Chi. In Complementary Therapies for Physical Therapy(pp. 139–155). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-072160111-3.50015-4
- Serrano, B. V., Moralesa, P. F., Martínez, F. G., Belmara, J. de L., & Rodríguez, J. L. Q. (2010). La práctica del Tai Chi previene las caídas en el anciano institucionalizado: un ensayo clínico. Revista Clínica de …, 3(1), 34–38. Retrieved from http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1699-695X2010000100008&script=sci_arttext%5Cnhttp://scielo.isciii.es/pdf/albacete/v3n1/original6.pdf
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.