Voordelen voor het lichaam van buikdansen
Buikdansen is voor je lichaam en geest één van de beste vormen van lichaamsbeweging. De sensuele, vrouwelijke dans heeft namelijk ongelooflijke mentale en fysieke voordelen waar veel mensen zich niet bewust van zijn. In het bijzonder willen we ze in ons artikel van vandaag aan je uitleggen, lees vooral verder!
Buikdansen is ontstaan in het Egypte van de 5e eeuw, maar er bestaan vandaag de dag veel verschillende variaties en stijlen van. De dans bestaat in principe uit het losmaken van de lichaamsdelen door ze allemaal afzonderlijk te bewegen.
Tegenwoordig biedt een groeiend aantal sportscholen voor alle niveaus buikdanslessen aan. En dat is zeker geen verrassing, aangezien de dans niet alleen het bekkengebied traint. Dankzij de coördinatie van de bewegingen worden eigenlijk alle spieren van het lichaam aan het werk gezet, vooral die van de:
- Buik
- Rug
- Schouders
Buikdansen: een manier om emoties uit te drukken
Buikdansen is ook een manier om innerlijke emoties en gevoelens uit te drukken. Vandaag de dag bestaan er vele stijlen en variaties van de traditionele buikdans: zoals we al eerder in ons artikel hebben vermeld, richten ze zich bijna allemaal op het beheersen van individuele lichaamsdelen.
Sommige bewegingen vereisen een hoge mate van flexibiliteit in de rug, maar de sleutel is spiersamentrekking. Een van de grootste voordelen van deze dansstijl is dat mensen van alle leeftijden het in hun eigen ritme en tempo kunnen leren.
Buikdansen is een geweldige work-out voor het verbranden van calorieën. Bovendien, het:
- Vormt je figuur
- Traint het hele lichaam
- Verbetert de flexibiliteit
Voordelen van trainen met buikdansen
We hebben een lijst met voordelen opgesteld om je te helpen een beter begrip te krijgen van wat buikdansen voor je kan doen. Bekijk ze eens!
1. Vormt je figuur
Als je in vorm wilt komen, dan moet je weten dat buikdansen zo ongeveer de beste manier is om hier mee te beginnen. Door je normale buikdanstraining te koppelen aan een uitgebalanceerd dieet kun je afvallen en strakker worden.
De training zelf is intens en je spieren zullen veel uithoudingsvermogen ontwikkelen, wat je ook in alledaagse situaties zal helpen. Ongeacht of je je buikspieren, rug, dijen of bilspieren beweegt, veel van de houdingen die je bij buikdansen aanneemt optimaliseren de training. Deze discipline isoleert lichaamsdelen voor precieze bewegingen.
2. Verbetert de coördinatie
Je hebt coördinatie nodig om je lichaam en al zijn bewegingen te synchroniseren. Het dansen doet een beroep op elk lichaamsdeel: één van de moeilijkste aspecten van het buikdansen is het coördineren van alle bewegingen.
Het is niet gemakkelijk, maar geef niet te snel op. Helaas zijn we niet allemaal geboren met de gave van sierlijke coördinatie. Oefening is derhalve essentieel om vooruitgang te boeken en de coördinatievaardigheden te verbeteren.
3. Houdt stress op afstand
Net als bij andere sporten kun je door middel van buikdansen je stress leren beheersen. Het is gewoon nog een activiteit die je kan helpen om plezier te hebben en even je dagelijkse problemen te vergeten.
De buikdanslessen worden gegeven op opzwepende muziek, wat betekent dat je naast het in vorm krijgen van je lichaam ook nog eens een hoop plezier zult beleven.
4. Goed voor het zelfvertrouwen
Ten slotte werkt buikdansen als een geweldige danstherapie om het welzijn en het gevoel van eigenwaarde te verbeteren. Het stelt je in staat om je bewust te worden van je lichaam en te geloven in je capaciteiten. Je zelfvertrouwen en waardering zullen als een natuurlijk resultaat van het leren toenemen!
Voordat we dit artikel afsluiten moet je niet vergeten dat de buikdanstechniek veel ingewikkelder is dan het lijkt. Bovendien zijn de voordelen die het biedt talrijk, zoals we vandaag in ons artikel zagen.
Als je het wilt uitproberen, vergeet dan niet dat veel sportscholen het aanbieden als groepsles. Misschien is het tijd om ermee te beginnen. Ben je er klaar voor?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Stange, M., Oyster, C., Sloan, J., & Corey, A. M. (2013). Belly Dance. In The Multimedia Encyclopedia of Women in Today’s World Encyclopedia of Women in Today’s World. SAGE Publications, Inc. https://doi.org/10.4135/9781452270388.n43
- Capriles, C. (2016). Reflexiones sobre el cuerpo femenino y la danza: Bailando desde las entrañas. Reflections on the female body and dance: Dancing from the bowels. Revista Internacional de Filosofía, 5, 225–232. https://doi.org/10.6018/daimon/270151
- Tiggemann, M., Coutts, E., & Clark, L. (2014). Belly Dance as an Embodying Activity?: A Test of the Embodiment Model of Positive Body Image. Sex Roles, 71(5–8), 197–207. https://doi.org/10.1007/s11199-014-0408-2
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.