Logo image
Logo image

Suspension training met TRX-banden voor je buik

4 minuten
Suspension training voor je buik is helemaal in, deels omdat het nieuw is en deels vanwege de voordelen. Het beoefenen van dit soort oefeningen komt steeds vaker voor. Je kunt ook je eigen routine voor je buik doen met TRX-banden.
Suspension training met TRX-banden voor je buik
Laatste update: 22 maart, 2021

Er zijn verschillende technieken om buikspieren zoals bodybuilders of filmsterren te krijgen. Maar het is duidelijk dat we het vaak saai vinden als we dezelfde oefeningen moeten herhalen. Om dit tegen te gaan, zullen we je daarom in dit artikel vertellen hoe je suspension training met TRX-banden voor je buik kunt doen.

Hoe train je met TRX-banden?

Voordat we beginnen met het doen van een suspension trainingsroutine voor je buik, moeten we je waarschijnlijk eerst vertellen wat TRX is. Het is niet de naam van een model auto of fiets, maar de naam van een soort oefening waarbij je ‘hangt’ aan een nylon riem die een hoge weerstand heeft en je lichaamsgewicht gebruikt om te trainen.

Het enige dat je nodig hebt is een paar stroken stof die je aan een structuur hangt, bijvoorbeeld aan de stangen in een sportschool of ergens dichtbij huis. Vervolgens kun je de oefeningen gewoon doen.

Deze oefeningen trainen het hele lichaam in zijn algemeen, maar de spieren die direct betrokken zijn bij de beweging en die worden getraind, worden sneller gedefinieerd.

Het beoefenen van TRX-oefeningen is ontwikkeld in het leger en is momenteel een van de meest gebruikte technieken in sportscholen. Ongeacht je leeftijd, gewicht of conditie kun je namelijk genieten van de voordelen ervan: de oefeningen en bewegingen zijn in overeenstemming met je mogelijkheden.

Er zijn te veel voordelen om te negeren: het versterkt de spieren, verhoogt de flexibiliteit en stelt je in staat om explosieve kracht te krijgen.

Suspension training met TRX-banden voor je buik

Dankzij TRX kun je je benen, bilspieren, borstspieren, schouders, rug en armen trainen… en natuurlijk je buikspieren! Dit is ook de zone die het meest zal ontwikkelen, aangezien veel van de kracht die deze oefeningen vereisen uit je core moet komen. Als onderdeel van de suspension training met TRX-banden voor je buik, kun je de volgende oefeningen doen:

1. Plank

Gezien de resultaten is dit de ster van de sportschool. We raden je aan om de plank eerst te doen zonder de TRX-banden, totdat je gewend bent geraakt aan de houding en de inspanning die het vereist.

Some figure

Als je je eenmaal klaar voelt, is het een kwestie van het iets ingewikkelder maken. Om dit doen, plaats je een voet in elk van de lussen van de riem en ga je met je gezicht naar beneden op een mat liggen. Steun op je onderarmen en strek je benen. Houd je rug parallel aan de grond en houd die positie minstens 30 seconden vast.

2. Mountain climbers als suspension training met TRX-banden voor je buik

Je kent deze oefening misschien van andere buikroutines. Voor deze oefening moet je ook je voeten in de lussen van de banden doen, maar in dit geval moet je jezelf steunen met je handpalmen op de mat.

Breng met één been tegelijk je knie naar je borst. Als je je been weer uitstrekt, buig je je andere been. Deze beweging moet snel en ritmisch zijn.

Some figure

3. Knieën naar de borst

Dit is vergelijkbaar met bovenstaande oefening, alleen nu moet je met beide knieën tegelijkertijd je borst aanraken (of proberen aan te raken). Het is erg belangrijk dat je je rug niet te veel kromt, omdat dit pijn kan veroorzaken.

Een andere versie van deze oefening kan bestaan uit het bewegen van je knieën naar je ellebogen. Draai in dit geval met je heupen en breng beide knieën naar één kant, alsof je je elleboog probeert aan te raken.

Some figure

4. Rollout-oefening met TRX-banden voor je buik

Een suspension training met TRX-banden voor je buik omvat ook oefeningen die je doet terwijl je staat. Met rollouts kun je de hele buikzone trainen. Om dit te doen moet je het wel goed doen!

Neem elke lus in je handen. Hef je armen op terwijl je je naar voren buigt. Ga zo ver als je kunt, maar het idee is om het lichaam diagonaal met de grond te houden.

Some figure

5. Heuplift

De laatste van onze oefeningen met TRX-banden voor je buik doe je op je rug. Plaats je hielen in de TRX-lussen en leg je armen aan de zijkant van je lichaam.

Some figure

Til vervolgens je bekken op tot je romp diagonaal met de grond staat. Laat tijdens het rusten je billen de grond niet raken!

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.