Trainen met elektrostimulatie: werkt het echt?

Fysieke trainingstrends worden steeds innovatiever. Trainen met elektrostimulatie is daar een goed voorbeeld van. Laten we er van alles over leren!
Trainen met elektrostimulatie: werkt het echt?

Laatste update: 07 mei, 2020

Elektrostimulatie is geen nieuw concept. Het bestaat eigenlijk al jaren in de fysiotherapie en de sportrevalidatie. In ons artikel van vandaag gaan we kijken naar de mensen die trainen met elektrostimulatie. Is het effectief? Laten we dat eens uitzoeken.

Elektrostimulatie

Als we ‘elektrostimulatie’ zeggen, dan bedoelen we het toedienen van elektrische stimulatie aan de spiervezels om ze onwillekeurig te laten samentrekken.

Deze procedureis  tot nu toe voornamelijk toegepast in de fysiotherapie voor het revalideren van spierblessures. Elektrostimulatie helpt de spieren actief te blijven, zelfs als je ze zelf niet kunt bewegen of samentrekken.

Maar vandaag willen we het hebben over trainen met elektrostimulatie. Deze vorm van training maakt gebruik van elektroden om elektrische stimulatie naar de spiervezels te sturen terwijl iemand aan het trainen is.

Om met elektrostimulatie te trainen moeten de deelnemers een speciaal elektrodenpak dragen dat zowel de voorkant als de rug bedekt. Om ook de volgende gebieden te beschermen bedekt het pak tevens de:

  • Bovenbenen
  • Biceps
  • Triceps

Het pak is ontworpen om het lichaam op een zodanige manier te bedekken dat elke elektrode over een specifiek gebied op het lichaam is gepositioneerd zodat deze gestimuleerd wordt terwijl de deelnemer traint.

Het pak is aangesloten op een controlesysteem dat de intensiteit van de elektrische schokken regelt. Op die manier kunnen de deelnemers namelijk de niveaus aanpassen aan hun trainingsdoelstellingen.

Trainingssessies met elektrostimulatie worden meestal uitgevoerd in intervallen van verschillende oefeningen. Bovendien duren ze in de meeste gevallen ongeveer 20 minuten.

Trainen met elektrostimulatie: werkt het echt?

Eraan denkend dat er ooit advertenties waren voor de ab-gordel waarmee gebruikers konden ‘trainen’ terwijl ze op de bank lagen, waren we in eerste instantie huiverig voor deze trainingsmethode. Het leek alsof het gewoon weer een ander ‘wonderproduct’ was.

Trainen met ab-gordel

Maar trainen met elektrostimulatie is een relatief nieuw concept dat tot doel heeft de training te verbeteren door de intensiteit van de oefeningen te verhogen.

Bovendien bevestigen mensen die deze vorm van training daadwerkelijk hebben uitgeprobeerd dat ze een hoger niveau van intensiteit ervoeren en een grotere fysieke inspanning moesten leveren. Zelfs degenen die al regelmatig aan sport deden.

Wat heeft de wetenschap erover te zeggen?

Een eerste 54 weken durende studie over trainen met elektrostimulatie richtte zich op oudere vrouwen met een sedentaire levensstijl. De vrouwen deden om de 14 dagen drie trainingssessies met elektrostimulatie.

Een andere groep leidde ook sedentaire levenswijzes en deed lichte oefeningen in tien weken durende blokken. Elke week trainden ze 60 minuten en na tien weken hielden ze tien weken rust.

De groep die met elektrostimulatie trainde, liet na verloop van tijd gunstiger resultaten zien. Er zouden verbeteringen in de spiermassa van het skelet, isometrische kracht en sterkere strekspieren in het bovenlichaam te zien zijn. Echter, beide groepen vertoonden wel dezelfde resultaten qua vetmassa.

Een andere studie vergeleek vervolgens een controlegroep die tweewekelijkse cardiovasculaire en krachtopbouwende trainingen van 60 minuten deed met een andere groep die dezelfde trainingen deed.

De tweede groep deed er echter ook twee extra elektrostimulatiesessies van 20 minuten bij. De tweede groep leverde gunstiger resultaten op met een sterkere isometrische sterkte en betere taillemetingen.

Volgens Kemmler is dit type training gunstig voor mensen die geen tijd hebben om te trainen of die moeite hebben met het verhogen van de intensiteit van hun trainingen.

Nevenwerkingen van de methode

Hoewel training met elektrostimulatie zijn voordelen heeft, zouden bepaalde mensen het gebruik ervan echter moeten beperken:

  • Mensen die een cardiale, cardiopulmonale of andere medische pacemaker gebruiken
  • Patiënten die lijden aan hart- of vaatziekten of complicaties
  • Zwangere vrouwen
  • Kankerpatiënten
  • Patiënten die lijden aan maag- of leverziekten
  • Mensen die epilepsie of dergelijke aandoeningen hebben gehad
Trainen met elektrostimulatie werkt echt
Image: Gremyo.com

Conclusies van trainen met elektrostimulatie

Om af te ronden, we onderschrijven het bewijs dat dit type training kan bijdragen aan het verbeteren van de fysieke training of de algehele gezondheid van bepaalde mensen.

Om de beste resultaten te behalen moet trainen met elektrostimulatie echter wel een aanvulling zijn op een gewone trainingsroutine. Als je geen tijd hebt om te trainen, dan kan het een zeer nuttige en efficiënte oplossing zijn!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Barrenechea, T. (2009). The cuisines of Spain: exploring regional home cooking. Random House Digital, Inc.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.