Logo image
Logo image

Planken voor een sterke core: kracht en stabiliteit

3 minuten
Planken is één van de beste oefeningen om een sterke core op te bouwen. Voeg het toe aan je trainingsroutine en ontdek welke voordelen er voor je inzitten!
Planken voor een sterke core: kracht en stabiliteit
Laatste update: 11 mei, 2020

Laten we in ons artikel van vandaag een duik nemen in de voordelen van planken voor een sterke core. Voordat we in details treden, willen we eerst uitleggen wat de core precies is. Door de core te begrijpen kunnen we namelijk het verband met atletische prestaties en blessurepreventie begrijpen. We kijken ook naar de functie van de core voor je lichaam.

Planken voor een sterke core: wat is je core?

In de eerste plaats zal je deze term in traditionele anatomische boeken niet tegenkomen. Eerst en vooral is de core een functioneel concept dat verwijst naar de groep van gespierde en osteo-articulaire structuren in de romp van het lichaam.

Het concept wordt dan ook het meest in een sportieve context gebruikt. De structuren die de core vormen werken als een groep om zowel stabiliteit te behouden als om kracht te genereren of te verplaatsen: in wezen is het de belangrijkste schakel van het menselijk lichaam.

Gezien de functie en de toepassing ervan in de fysieke activiteit, definiëren sommige mensen het als ‘het vermogen om de houding en de beweging van het bovenlichaam wat het bekken betreft te controleren, waardoor de optimale productie, overdracht en controle van kracht en beweging naar distale elementen van de kinetische ketens die leiden tot lichaamsbeweging mogelijk is‘.

De core bestaat uit de spieren van:

  • De buik
  • De onderrug
  • Het bekken

Maar daarnaast ook uit de bilspieren en de diepere spieren van de wervelkolom en de buik. De belangrijkste rol van de core is het stabiliseren van het lichaam.

Some figure

Plankoefeningen

Wat is planken?

Laten we, voordat we dieper ingaan op de voordelen die plankoefeningen het lichaam kunnen bieden, eerst begrijpen wat deze oefening precies inhoudt. In de sportwereld is planken een oefening die tot doel heeft de core van het lichaam te versterken.

Planken betekent je lichaam optillen om een brug te vormen, waarbij je je gewicht over je tenen en onderarmen, ellebogen of handen verdeelt, het laatste afhankelijk van de intensiteit van je training.

Voordelen van planken voor een sterke core

Some figure

Als we de visie van verschillende stemmen op dit gebied overwegen en ter discussie stellen, dan willen we de nadruk leggen op de volgende voordelen die plankoefeningen kunnen bieden:

  • Ontwikkelt centrale stabiliteit om de stabiliteit van de bovenste en onderste ledematen van het lichaam te verbeteren. Daarnaast versterkt het planken ze ook voor andere fysieke activiteiten.
  • Verbetert de coördinatie (spiercoëctivatie), wat resulteert in een betere spieractivatie, stevigheid en stabiliteit.
  • Optimaliseert de fysieke prestaties door het ontwikkelen van de spierkarakteristieken die de kernstructuur vormen. Planken verbetert vooral de kracht en het uithoudingsvermogen.
  • Verbetert de flexibiliteit in de spiergroep.
  • Kan helpen om blessures te voorkomen. Bijvoorbeeld, plankoefeningen geven ons een betere neuromusculaire controle van het kerngebied. Het ontbreken van deze controle is eigenlijk een risicofactor voor lumbale blessures.
  • Planken is een belangrijke oefening om de actieve stabiliteit van de lendenstreek te helpen verzekeren. Het helpt ook bij het voorkomen en behandelen van lage rugpijn. Plankoefeningen zijn dus vooral bedoeld om het motorische systeem uit te dagen en te stimuleren met als doel om het gebied beter te stabiliseren.

Tot slot mogen we niet vergeten te vermelden dat planken, evenals de andere oefeningen die zich richten op de core, geweldig zijn voor het trainen van dit gebied, omdat ze verschillende spiergroepen tegelijk trainen. Kortom, probeer planken eens uit en er de pluk de vruchten van!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kibler, W.B., Press, J., Sciascia, A. (2006). The role of core stability in athletic function. Sports Med 2006; 36(3):189-98.
  • Vera-García, F.J., Barbado, D., Moreno-Pérez, V., Herández-Sánchez S., Juan-Recio, C., Elvira, J.L.L. (2015). Core Stability. Concepto y aportaciones al entrenamiento y la prevención de lesiones. Rev. Andal. Med. Deporte. 2015; 8 (2): 79-85.
  • Vera-García, F.J., Barbado, D., Moreno-Pérez, V., Herández-Sánchez S., Juan-Recio, C., Elvira, J.L.L. (2015). Core Stability. Evaluación y criterios para su entrenamiento. Rev. Andal. Med. Deporte. 2015; 8 (3): 130-137.
  • Miñarro, P. (2015). Implicaciones en la prevención de patologías y tratamiento en ámbito escolar. Mooc UCAM.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.