De verschillen tussen HIIT en Tabata
HIIT en Tabata zijn twee sportdisciplines die in de mode zijn dankzij de uitstekende resultaten die ze allebei opleveren. Ze lijken erg op elkaar, maar er zijn enkele opvallende verschillen die we willen vermelden zodat je kunt kiezen welke het best bij jou en je behoeften past. Wil je ze weten?
Tabata is ontstaan in 1996. Toen bleek uit verschillende onderzoeken en testen dat 4 minuten intensieve oefeningen 3 keer per week de toevoer van anaërobe energie verbeterden en het ook de hoeveelheid zuurstof per kilogram lichaamsgewicht verhoogde.
De basis hiervan is dat de rustintervallen korter zijn dan de oefening. Na bijvoorbeeld elke 20 seconden aan inspanning, is er een rust van 10 seconden. Deze inspanning kan bestaan uit verschillende oefeningen, zoals:
- squats
- sit-ups
- springen
- of een andere vorm van Tabata
Bij HIIT is er voor elke 20 seconden intensieve training bijvoorbeeld 20 of 30 seconden rust. Bij Tabata krijg je een maximale hartslag en train je in fases van vier minuten met reeksen van 20 seconden inspanning en 10 seconden rust.
In een HIIT training, daarentegen, sport je in fases van een half uur, omdat er langere rustpauzes zijn. De intensiteit van de inspanning is lager dan bij Tabata.
Natuurlijk is de Tabata waarover we nu spreken bedoeld voor professionals, de variant de we vandaag de dag kennen is geschikt voor mensen die dagelijks naar de sportschool gaan. Experts bevestigen dat als een Tabata-workout 100% zoals het bedoeld is zou worden uitgevoerd, slechts weinig mensen het aan zouden kunnen.
HIIT en Tabata: overeenkomsten en verschillen
Dit zijn de meest opvallende verschillen tussen HIIT en Tabata:
Intervallen
- Tabata- 2:1
- HIIT- variabel
Terwijl bij Tabata altijd dezelfde intervallen worden uitgevoerd, namelijk 2 van inspanning en 1 van rust, verschilt dit bij HIIT. Het kan 1:1 zijn, 2:1, 3:1 of 1:2. Hierbij wordt het lichaam naar de maximale prestaties gebracht, maar krijgt het ook de rust die het nodig heeft.
Totale trainingstijd
- Bij Tabata is dit 4 minuten.
- Bij HIIT kan het verschillen tussen 20 en 40 minuten.
Hartslag
- Bij Tabata wordt 100% van de hartslag bereikt.
- Met HIIT tot een maximum van tussen de 80% en 95% komt.
Intensiteit
- De intensiteit van Tabata is anachronisch.
- Bij HIIT kan anachronisch of aëroob zijn.
Wat beide disciplines gemeen hebben is een enorm groot succespercentage in de resultaten. Dit is één van de belangrijkste redenen waarom ze allebei zo in de mode zijn. Zoals veel trainingen hebben ze vele voordelen die zowel ons uiterlijk aan de buitenkant verbeteren, maar ons bovenal helpen gezonder te zijn van binnen.
Voordelen van HIIT en Tabata
We weten al dat sport heel goed is voor onze gezondheid. De oefeningen brengen enorme verbeteringen in ons lichaam met zich mee. Dit zijn er een aantal:
- Het verbetert de bloedsomloop. Doordat de hartslag tot zo’n hoog niveau komt, komt het bloed tot in alle hoekjes van het lichaam omdat het hart het met een hogere intensiteit rondpompt.
- Het helpt hart- en vaatziekten voorkomen. Omdat het hart voortdurend bezig is, blijft het actief en in goede gezondheid.
- Het verhoogt de weerstand. Door ons lichaam zwaar te belasten, worden we resistenter.
- Het definieert de spieren. Intensieve trainingen zorgen ervoor dat de spieren zich moeten inspannen, en dit zal je kunnen zien in de versteviging van je lichaam. Het zal er steeds beter uit gaan zien.
- Het stimuleert de verbranding van vet. Intensieve activiteit zet het metabolisme aan het werk, dus dit zal bezig gaan vetten veel sneller te gaan verbranden.
- Het versterkt onze gewrichten. Als we gezonde gewrichten willen hebben kunnen we het beste gaan sporten. HIIT en Tabata zijn hier allebei erg goed voor, omdat alle soorten oefeningen die ze gebruiken te maken hebben met de beweging van onze ledematen.
Heb je al geprobeerd of HIIT en Tabata, of één van de twee, iets voor jou zijn? Durf je het aan ze thuis of in de sportschool uit te proberen?
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.