Logo image
Logo image

Bang om met CrossFit te starten? Hier de sleutel...

5 minuten
Met CrossFit starten hoeft niet ontmoedigend te zijn. Door aan de fysieke vereisten te voldoen en te doen wat je trainer aanbeveelt, kun je alleen maar profiteren van deze zeer intensieve training.
Bang om met CrossFit te starten? Hier de sleutel...
Laatste update: 05 april, 2021

CrossFit is een sport die is gebaseerd op het creëren van een routine met de juiste trainingstechnieken, basisbewegingen en intense oefeningen. Je kunt het individueel of in een groep beoefenen. Maar als je bang bent om met CrossFit te beginnen, maak je dan geen zorgen. In dit artikel laten we je namelijk de beste manier om te beginnen zien en hoe je er succesvol in kunt zijn.

Ongegronde angsten om met CrossFit te beginnen

Over het algemeen geloven mensen dat het bijna onmogelijk is om CrossFit te doen of dat het alleen voor professionele atleten of stersporters is. Je moet echter niet bang zijn om mee te doen, want je fysieke vorm zal zich zeker ontwikkelen met deze training. Veelvoorkomende angsten zijn onder andere:

  • Overdreven spierontwikkeling. Dit is niet waar! Elke persoon ontwikkelt namelijk spieren in overeenstemming met zijn fysieke capaciteit.
  • Het is niet voor mensen die niet sporten. Als je lichamelijk gezond bent, kun je met toewijding en inspanning trainen, en met een coach of trainer om je te helpen.
  • Het is niet voor iedereen. Het is voor iedereen die zijn of haar lichaam in een betere conditie wil krijgen, die van uitdagingen houdt en plezier wil hebben.

Beginnen met CrossFit: de sleutel is om niet bang te zijn

Bang zijn voor het onbekende is normaal, en aan de slag gaan met CrossFit is daarop geen uitzondering. Het is echter altijd het beste om je angsten onder ogen te komen, te weten waarom je bang bent en wat het eigenlijk is waarvoor je bang bent. Door deze vragen te beantwoorden, kun je deze angsten overwinnen.

Over het algemeen ben jij het die de controle moet hebben om je angsten te confronteren. Het gevolg is, dat wanneer je vertrouwd raakt met CrossFit, je zelfvertrouwen zult krijgen. Ook raak je ervan overtuigd dat je echt je doelen kunt bereiken.

Als je nadenkt over de keren dat je angst al eens hebt overwonnen, zal je de moed krijgen om nieuwe enge situaties onder ogen te zien als en wanneer deze zich voordoen.

De concurrentie is tussen jou en jezelf

Je moet je concentreren op het verslaan van je persoonlijke record. Het belangrijkste hier is dat je vooruitgang boekt met je training. Door de beweging correct uit te voeren en de instructies van je coach nauwgezet op te volgen, kun je namelijk stap voor stap vooruitgang boeken.

Probeer niet de held uit te hangen

Je kunt het niet van de ene op de andere dag leren. Het doel van CrossFit is om te proberen in elke les die je volgt beter te worden om zo fysiek te verbeteren.

Some figure

Beginnen met CrossFit: zorg ook dat je een goed dieet volgt

Voor dit soort activiteiten, een activiteit die veel fysieke inspanning vereist, is het ook essentieel om goed te eten om een gezond lichaam en goede voeding te hebben.

Wees niet bang om vragen te stellen

Als je niet zeker weet hoe je een oefening moet doen, kun je dit het beste aan je trainer of coach vragen. Op deze manier voorkom je namelijk dat je jezelf bezeert door een verkeerde oefening te doen.

Aanbevelingen voor CrossFit

Bij elke sport moet je je fysieke capaciteit ontwikkelen en verbeteren om deze activiteit goed te kunnen doen. Je kunt dit doen door middel van krachttraining, conditionering en intensieve oefeningen.

Beginnen met een goede lichamelijke conditie

Een belangrijke voorwaarde om met dit soort training te beginnen, is het raadplegen van een medische zorgverlener. Hij of zij kan je namelijk vertellen of je je in een geschikte conditie bevindt om te trainen.

Gebruik de juiste box

Er zijn speciale boxen die voor CrossFit zijn ontworpen, om te gebruiken tijdens de training. Kies degene die het beste bij je past.

Het belang van een goede coach

Some figure

Je coach moet iemand zijn die zich zorgen maakt over je welzijn en je prestaties tijdens het trainen. Als hij dit niet doet, ga dan op zoek naar een andere coach of trainer.

Warming-up

Een goede warming-up is essentieel, omdat het je prestaties verbetert en blessures helpt voorkomen. Het helpt je ook om je mentaal voor te bereiden op de training.

Met CrossFit beginnen met gevarieerde training

Het belangrijkste onderdeel van deze training is de grote verscheidenheid aan oefeningen en bewegingen die je kunt doen. Doe alles mee wat je kunt tijdens de training, maar overdrijf het niet. Je wilt namelijk geen last krijgen van intense uitputting of ernstige verwondingen.

Rust en herstel

Respecteer je rust- en hersteltijden. Neem alle tijd om weer bij te tanken.

Geniet van CrossFit

Integreer met de anderen in je training. Zij zullen namelijk hetzelfde doel hebben als jij, dus jullie kunnen elkaar ondersteunen. Dit zal je aanmoedigen op dagen dat je het even niet ziet zitten. Geniet van je training en probeer plezier te hebben, terwijl je onthoudt waarom je het doet.

Voordelen van CrossFit

Some figure

Door te focussen op de positieve aspecten kan dit je aanmoedigen om met CrossFit te beginnen:

  • Het verbetert je gezondheid.
  • Je bereikt een betere weerstand (Engelse link).
  • Je motivatie zal je persoonlijke groei ook helpen.
  • Het handhaaft de gezondheid van het cardiovasculaire systeem en het ademhalingssysteem.

Enkele tips om in gedachten te houden

Bepaalde oefeningen kunnen blessures aan de gewrichten, pezen en spieren veroorzaken als je ze niet goed uitvoert. Je moet er dus voor zorgen dat je de grenzen van je lichaam niet overschrijdt. Door dit advies op te volgen, kun je je angst om met CrossFit te beginnen overwinnen.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.