Zes tips om je honger onder controle te houden
Er zijn mensen die stoppen met eten als ze gestrest raken. Er zijn echter anderen die het het dan juist niet lukt om hun honger onder controle te houden. Een enorme eetlust komt niet alleen tijdens een strikt caloriearm dieet voor, maar ook wanneer er angst is door de onzekerheid en instabiliteit van het dagelijks leven.
Het is in feite zelfs mogelijk dat je door het lezen van dit artikel behoefte krijgt om te eten. In dat geval moet je zeker tot het einde doorlezen. In de eerste plaats moet je weten dat de stofwisseling – die gevoelens van honger en volheid beheerst – wordt gereguleerd door chemische processen die door hormonen worden geïnstrueerd.
Door minder calorieën te verbruiken geeft je stofwisseling namelijk een alarm af dat het lichaam waarschuwt voor een energietekort. Als gevolg hiervan wordt het hormoon leptine of ‘hongerhormoon’ geactiveerd. Wat betreft de invloed van stress op het proces van hongerbestrijding, hormonen zijn ook in verband gebracht met de invloed van stress.
Volgens het Europees Medisch Instituut voor Obesitas is een ongunstig sociaal scenario voldoende reden dat mensen minder neurotransmitters afscheiden. De afwezigheid van bepaalde stoffen verhoogt vervolgens de angstniveaus, zoals:
- Dopamine
- Serotonine
- Noradrenaline
Als gevolg daarvan wordt het moeilijk om de honger, die niet te stillen lijkt, onder controle te houden.
Zes manieren om honger onder controle te houden
Dit kunnen interessante technieken zijn om een teveel aan eetlust te vermijden:
1. Eet langzaam
Erbij gaan zitten en van elke maaltijd genieten helpt ons om een gevoel van verzadiging te bereiken. Langzaam kauwen en na de maaltijd een praatje maken zorgt ervoor dat de spijsvertering efficiënter verloopt. Geschat wordt dat de hersenen ongeveer 20 minuten nodig hebben om zich verzadigd te voelen. Aan de maaltijden moet aandacht worden besteed:
- Op een rustige plek
- Niet te koud
- Niet te warm
Het is de bedoeling om weg te gaan van de werkplek, de televisie en verder alles wat afleiding veroorzaakt. Door zich te concentreren op het eten wordt het gemakkelijker om de honger onder controle te houden.
2. Eet snacks tussen de maaltijden door
Je kunt het verlangen naar tussendoortjes vermijden door juist te kiezen voor een dieet waarbij snacks zijn inbegrepen. Je moet deze routine tot op de letter volgen, tenminste zolang je je honger onder controle probeert te houden. Hoe vaak moet je eten? Elke drie uur iets eten is voldoende om te voorkomen dat je voor de hongerplaag bezwijkt.
Een andere suggestie is om niet met een lege maag te gaan winkelen. Aan de andere kant is het zeer waarschijnlijk dat je de winkel verlaat met veel dingen die niet bijdragen aan het verlangen om honger onder controle te houden. Je moet trouwens ook niet gaan sporten zonder eerst iets te drinken.
3. Bereid maaltijden die voedzaam genoeg zijn
Wat je eet is ongetwijfeld essentieel om de honger effectief onder controle te houden. Als je een salade hebt gegeten voor zowel de lunch als het diner, dan is het zeer waarschijnlijk dat je de rest van de dag aan eten blijft denken.
4. Grote bondgenoten tegen honger
Honger kan ‘s morgens en ‘s middags worden tegengegaan door het eten van fruit. Tijdens de hoofdmaaltijden zorgen volkoren granen voor verzadiging en omdat ze vol vezels zitten zullen ze het gevoel van vol zijn bevorderen. Vergeet ook niet om noten te eten.
Aan de andere kant leveren zuivelproducten met een laag vetgehalte het lichaam caseïne en serumeiwitten, die bijzonder goed zijn in het verzadigen van het lichaam. Soepen in de winter leveren minder calorieën op en deze kun je zoveel nemen als je wenst, zowel bij de lunch als bij het diner. De zelfgemaakte met havermout erin zijn de beste.
5. Thee helpt ook
Thee is een perfecte stimulans om de honger onder controle te houden, vooral bij het gebruik van stevia in plaats van suiker. Dit is een natuurlijke zoetstof die niet alleen zoet smaakt, maar vervolgens ook de volgende zaken reguleert:
- Glucose
- Druk
- Angst
Bovendien zijn sommige kruiden bevorderlijk voor de beheersing van de eetlust. Passiebloem, valeriaan, sinaasappelbloesem en citroenmelisse zijn gemakkelijk te bereiden en je kunt ze drinken voordat je het aan het hoofdgerecht begint.
6. Voedingsmiddelen met veel aminozuren
Het verhogen van het serotoninegehalte door het opnemen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan essentiële aminozuren is ook een manier om de honger onder controle te houden. De volgende zijn uitstekend geschikt om de gemoedstoestand of de stemming te verbeteren:
- Spinazie
- Tofu
- Asperges
- Ananas
- Bananen
Brood is één van de meest twijfelachtige voedingsmiddelen van het westen. Met beleid consumeren kan echter voor verzadiging zorgen. Een eenvoudige manier is door het te smeren met olijfolie. Volkorenbrood of roggebrood voor het ontbijt zorgt niet alleen voor vreugde en verzadiging gedurende de hele dag, maar ook voor energie om te bewegen.
Tips voor hongerbestrijding
Tot slot voegen we er nog twee laatste tips aan toe om de honger tegen te gaan. In de eerste plaats, denk eraan, probeer altijd tussen de zeven en acht uur per dag te slapen. Dit vermindert namelijk stress en stimuleert de hormonen die verzadiging veroorzaken.
Ten tweede, als je overdag het gevoel hebt dat de hongerklap op het punt staat toe te slaan, eet dan graanrepen, zelfgemaakte havermout- en rozijnenkoekjes, vers fruit, of het voorgerecht waar je je goed van voelt. Met deze tips heb je al een groot deel van het probleem opgelost.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Grupo de Trabajo sobre Nutrición del Comité Olímpico Internacional. 2012. Nutrición para deportistas. Extraído de: http://deporte.aragon.es/recursos/files/documentos/doc-areas_sociales/deporte_y_salud/guia_nutricion_deportistas.pdf
- Nieves Palacios Gil-Antuñano; Zigor Montalvo Zenarruzabeitia; Ana María Ribas Camacho. 2009. Alimentación, nutrición e hidratación en el deporte. Extraído de: http://www.csd.gob.es/csd/estaticos/dep-salud/guia-alimentacion-deporte.pdf
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.