Voordelen van serranoham bij het ontbijt
Dieet is een onderwerp dat topsporters de meeste zorgen geeft. Gezond eten is essentieel als het gaat om onze gezondheid, fit blijven en alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ons lichaam nodig heeft. We hebben hier een hulpmiddel voor gevonden en we willen je er over vertellen: de voordelen van serranoham bij het ontbijt.
Serranoham is een onderdeel van het zogenaamde ‘mediterrane dieet’. Hoewel veel mensen het als gezond beschouwen, zijn anderen sceptisch. Ze denken dat het meer vet bevat dan ons lichaam nodig heeft. Serranoham bij het ontbijt kan echter verbazingwekkende gezondheidsvoordelen opleveren en we gaan ze aan je vertellen.
Serranoham bij het ontbijt eten, waarom zou je dat doen?
Als atleten gestopt zijn met serranoham eten, komt dit door de mythes rond deze ham. Zoals we eerder al zeiden, hebben mensen niet alleen gezegd dat het te veel vet bevat, ze zeggen ook dat het slecht is voor de gezondheid van je hart en bloedvaten.
Wij gaan dit nu ontkrachten door een lijst te maken van redenen waarom serranoham bij het ontbijt wel goed voor je is.
Het bevat weinig calorieën
Calorieën zijn een gevoelig onderwerp voor sporters. Het is hun bedoeling om alleen de nodige calorieën te eten om de sport uit te voeren die ze beoefenen, omdat een overschot voor gewichtstoename kan zorgen. Deze angst is ongegrond, omdat serranoham slechts 250 calorieën bevat per 100 gram product.
Het is rijk aan vetzuren
Het bevat ongeveer 10 % vet waarvan een hoog gehalte enkelvoudig onverzadigde vetzuren zijn en slechts weinig verzadigde vetten. Er wordt zelfs gezegd dat serranoham na olijfolie de belangrijkste bron van oliezuur is.
Een geweldige bron van eiwitten
Dit was toch één van de punten die je het meest opviel? We weten dat eiwitten een essentieel onderdeel zijn van je dagelijkse voeding en door serranoham bij het ontbijt te eten, krijg je er een grote hoeveelheid van binnen.
Om je een idee te geven, elke 100 gram product bevat 22 gram eiwitten. Eiwit is ongelooflijk belangrijk, niet alleen voor energietoevoer, maar ook voor spierontwikkeling.
Een bron van vitamines
Het lijkt een moeilijke taak om een product vinden dat in staat is om je diverse voedingsstoffen te leveren, vooral voor atleten die grote fysieke uitputting ervaren. Welnu, ham is er één van. Daarom zou het eten van serranoham een onderdeel kunnen zijn van je sportroutine.
Ham bevat een grote hoeveelheid vitamine B en D.
- Vitamine B is nodig om voedsel in energie om te zetten en het helpt het zenuwstelsel, het cardiovasculaire systeem en het immuunsysteem goed te laten werken. Het is ook geweldig voor het behoud van de mentale gezondheid.
- Vitamine D is medeverantwoordelijk voor het beschermen van de gezondheid van de botten. Het helpt namelijk voorkomen dat je lichaam calcium niet opnemen kan.
Het is een bron van mineralen
Naast al de bovengenoemde voedingsstoffen zijn mineralen ook aanwezig in dit voedsel. Serranoham dagelijks bij je ontbijt kan je voorzien van de mineralen die nodig zijn voor je lichaam zoals:
- zink
- magnesium
- ijzer
- fosfor
Het helpt om cholesterol te beheersen
Zoals we eerder zeiden, is serranoham na olijfolie de meest erkende bron van oliezuur, wat een zeer belangrijke rol speelt bij het onder controle houden van cholesterol.
Het helpt om stress te bestrijden
Topsporters hebben soms last van stress vanwege de competities waar ze aan mee doen. Anderen, hoewel misschien niet op dat niveau, kunnen stress voelen vanwege hun dagelijkse levensritme.
Het maakt niet uit wat voor soort atleet je bent, het is een feit dat stress en depressie veel voorkomen. Serranoham bij het ontbijt zou zelfs hier bij kunnen helpen. Het hoge gehalte aan vitamine B1 helpt voorkomen dat je mentaal achteruit gaat.
Het helpt om je te concentreren
We weten allemaal dat mineralen belangrijk zijn voor de geestelijke gezondheid. Zink, dat in grote hoeveelheden in ham wordt gevonden, is er één van. Zink helpt ons om:
- te concentreren
- op te letten
- informatie in ons geheugen te bewaren
Hebben we je genoeg redenen gegeven om serranoham te gaan eten? Geïnformeerd zijn over de voedingsmiddelen die gunstig zijn voor onze gezondheid en die ons helpen om te sporten, is essentieel voor iedere atleet.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Aguilera, C. M., Ramírez Tortosa, M. C., Mesa, & Gil, Á. (2001). Efectos protectores de los ácidos grasos monoinsaturados y poliinsaturados sobre el desarrollo de la enfermedad cardiovascular. Nutr. hosp, 78–91. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/ibc-9498
- Celdrán de Haro, Francisco Miguel. (2017). Efecto del jamón serrano sobre determinados factores de riesgo cardiovascular. Universidad Católica San Antonio de Murcia. http://hdl.handle.net/10952/2675
- Fundación Española de Nutrición (FEN). La alimentación española. 2ª Edición. https://www.fen.org.es/storage/app/media/imgPublicaciones/2018/libro-la-alimentacion-espanola.pdf
- Gratal, G. (2017). Proyecto de inversión de importación de jamón Ibérico de la marca La Dehesa del Clavín (Tesis de licenciatura). Repositorio de la Universidad Privada del Norte. Recuperado de http://hdl.handle.net/11537/13066
- Ventanas, J & Ruiz Carrascal, Jorge & Antequera, Teresa & Martín, L & Garcia, Cris & Tejeda, Juan & Cava, Ramón. (1997). Características de la materia prima y del producto que determinan la calidad del jamón Ibérico: composición de la grasa. Eurocarne. 62. 35-42
- Zamora, José, Velásquez, Alvaro, Troncoso, Ledia, Barra, Patricia, Guajardo, Karen, & Castillo-Duran, Carlos. (2011). Zinc en la terapia del síndrome de déficit de atención e hiperactividad en niños: Un estudio controlado aleatorio preliminar. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 61(3), 242-246. Recuperado en 10 de diciembre de 2022, de http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222011000300002&lng=es&tlng=es.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.