Ontbijten en trainen, wat doe je eerst?
Wie ‘s ochtends naar de sportschool gaat, vraagt zich vaak nog steeds af hoe hij of zij ontbijten en trainen het beste kan combineren. Dit is een van de langst lopende debatten in de sport- en fitnesswereld. Er zijn vandaag nog steeds meningen die haaks op elkaar staan.
Het is niet eenvoudig om je mening te bepalen. Enerzijds hebben we het feit dat het ontbijt de maaltijd is die je dagelijkse hoeveelheid energie bepaalt. Aan de andere kant zijn er disciplines waarin het de voorkeur heeft om eerst te sporten en later te ontbijten. Daarbij komt nog het feit dat je op deze manier niet hoeft te wachten tot je lichaam je maaltijd heeft verteren.
Waarom sommige mensen liever niet eerst ontbijten en daarna trainen
Dit was tot voor kort de trend. Niet ontbijten vóór het trainen voorkomt spijsverteringsproblemen. Daarnaast vinden ouderwetse trainers dat eten niet nodig is omdat we na de training onze energie sowieso moeten aanvullen.
Zelfs sommige wetenschappelijke houdingen ondersteunen deze trend. Blijkbaar is voor mensen die willen afvallen, niet ontbijten de beste optie. Hier wordt nog verder onderzoek naar gedaan.
Het onderwerp is natuurlijk ingewikkelder dan het lijkt, niet iedereen kan een training doorstaan zonder gegeten te hebben. Misschien moet je jezelf een paar vragen stellen zoals:
- Wat voor soort training doe je?
- Is je lichaam in staat de training te doorstaan zonder eerst te ontbijten?
- Wat zijn de voordelen van het overslaan van het ontbijten voor de training?
- Wil je aankomen of juist afvallen?
Niet ontbijten en wel trainen: de minpunten
Alles in dit scenario hangt af van de laatste maaltijd die je hebt gegeten, dit betekent meestal het avondeten. Tegenwoordig adviseren veel voedingsdeskundigen mensen om ‘s avonds een lichte maaltijd te eten.
Op deze manier is het mogelijk om je gewicht onder controle te houden, je spieren te versterken en een evenwichtiger spijsverteringsproces te hebben. Ook kan het helpen om beter te slapen. Als we dit advies opvolgen zal het ‘s morgens heel moeilijk zijn om zonder te ontbijten te gaan trainen.
Willen we aankomen in gewicht of spiermassa? Als je geen ontbijt neemt zijn er weinig eiwitten beschikbaar. Daardoor zullen onze spieren niet sterker worden en er kan zelfs spieratrofie optreden, en dat is nooit goed.
Sommige mensen zullen niet eens een hele oefensessie kunnen doorstaan. Deze mensen lopen het risico hun vooruitgang en gewenste continuïteit te verliezen als ze regelmatig sporten.
Professionele sporters: ontbijten ze voor het trainen?
In het dagelijkse voedingspatroon van veel topsporters vindt het ontbijt plaats vóór de training. Voetballers eten meestal brood, koffie, melk en fruit, terwijl zwemmers op zijn minst iets moeten drinken.
Bij professionele diëten is er natuurlijk een fundamentele regel: de eerste maaltijd van de dag moet licht en evenwichtig zijn. Kortom, het dient om vocht en energie te leveren.
Na het trainen neemt de sporter een volledige maaltijd voor herstel. Vergeet niet dat atleten meestal een dieetplan hebben met minstens 6 maaltijden, maar soms ook wel 8 of meer, per dag.
Het doel van de training
Als we sporten, is afvallen vaak niet ons enige doel. Waar we vaak ook naar op zoek zijn, is spierontwikkeling. Daarnaast werken we aan ons uithoudingsvermogen of zelfs het verbeteren van prestaties of scores. Daarom is alles wat kwaliteit mogelijk maakt beter.
Fysieke doelen kun je alleen bereiken met behulp van goede voeding. Onthoud hiervoor de stelregel van fitness: we zijn 70 procent van wat we eten en 30 procent van hoe we sporten.
Dus als je een ervoor kiest om licht te ontbijten een half uur voor het trainen, kan gemakkelijker voor je worden om je doelen te bereiken. De portie moet natuurlijk klein en uitgebalanceerd zijn en voedsel omvatten dat gemakkelijk verteerbaar is. Er zijn diverse geschikte opties zoals:
- vruchtensappen om je vochtvoorraad aan te vullen.
- enkele niet-complexe koolhydraten.
- misschien een kleine hoeveelheid koffie.
- rozijnen en noten of notenpasta zijn zeer geschikt om je energie te geven.
In dit opzicht is het altijd belangrijk om een voedingsdeskundige of trainer te raadplegen. Niet alle sporten, trainingen en lichamen zijn immers hetzelfde. Misschien moet je op een bepaald moment in je training het ontbijt overslaan, hoewel dat niet vaak meer voorkomt. Ontbijten en trainen hoeven zeker niet tegengesteld te zijn.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.