Kan alcohol de resultaten van de training vertragen?

Veel mensen hebben een slecht geweten nadat ze een paar biertjes of cocktails hebben gedronken. Dit is omdat ze weten dat sport en alcohol niet zo goed samengaan. Weet je hoe alcohol de resultaten van lichaamsbeweging kan vertragen?
Kan alcohol de resultaten van de training vertragen?

Laatste update: 25 juni, 2019

Al ben je een topsporter, het valt niet te ontkennen dat we allemaal graag in onze vrije tijd genieten. Dit geldt vooral in het weekend, wanneer we kunnen ontspannen en een paar alcoholische drankjes met vrienden kunnen drinken. Maar wat doet het nu met de resultaten van de training?

Heeft alcohol invloed op de resultaten van de training?

Sommige deskundigen van het Institute of Food, Nutrition, and Health in Nieuw-Zeeland hebben zich tot doel gesteld om de effecten van alcohol op het spierherstel na intensieve training te analyseren.

Om dit te doen verzamelden zij een groep mensen met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar die regelmatig trainen. Zij werden vervolgens onderworpen aan een excentrische contractieoefening.

Alcohol kan een negatief effect hebben op de training

Na deze oefening gaven ze iedereen een alcoholische drank en een frisdrankje. Elke deelnemer kreeg 6 gram alcohol per kilo lichaamsgewicht. Om te kunnen vergelijken kreeg een andere groep die aan hetzelfde experiment deelnam ondertussen alleen een glas sinaasappelsap te drinken.

Wat waren de resultaten? Degenen die sinaasappelsap gedronken hadden lieten een daling van 12,28 – 19 procent van hun maximale sterkte zien. Terwijl degenen die alcohol gebruikten een daling van tussen de 34-40 procent lieten zien.

Dit betekent dat alcohol niet alleen de resultaten van een zware training negatief kan beïnvloeden maar ook de katabolisering (afbreken) van de spieren kan bevorderen.

Alcohol kan de trainingsresultaten tijdens spierherstel inperken

De spieren groeien dankzij het groeihormoon. Als het niveau hiervan in het lichaam zeer laag is heeft dit invloed op de spiergroei. Andere studies tonen aan dat alcohol dit hormoon tot 70 procent vermindert.

Hetzelfde geldt voor testosteron, een hormoon dat ook de spiergroei beïnvloedt, vooral bij mannen. Men denkt dat alcohol een giftige stof in de lever genereert die de productie van testosteron remt. Dit leidt tot een toename van cortisol, en dit kan de spieren katalyseren.

Alcohol kan de productie van testosteron remmen

Bovendien verlaagt alcohol de snelheid waarmee ons lichaam vet verbrandt, wel met 73 procent: dit wordt de lipide-oxidatie genoemd. Dit is ernstiger dan het lijkt omdat ons lichaam ergens ‘voedsel’ vandaan moet halen.

Als de alcohol voor het vet arriveert zal de lever het metaboliseren, met als gevolg dat ook acetaat geproduceerd wordt en in de bloedbaan gebracht wordt om als brandstof te gebruiken.

Terwijl dit in de lever plaatsvindt, neemt ons lichaam minder voedingsstoffen op omdat het bezig is om alle alcohol op te nemen. Dit gebeurt allemaal en dan tellen we nog niet eens de grote calorische inname van alcohol in het lichaam mee.

Naar de sportschool gaan om calorieën en vet te verbranden, om dit later door alcohol te drinken teniet te doen heeft echter niet veel zin.

Betekent dit allemaal dat je helemaal geen alcohol mag drinken?

Je weet al dat we verschillende uitspraken hebben, zoals: “Je kunt met consistentie alles voor elkaar krijgen!” Of “Alles mag als je het maar met mate doet!” Het laatste gezegde verwijst naar alcohol. Ondanks al deze studies mag je nog steeds met mate alcohol drinken.

We hebben de negatieve effecten gezien die alcohol heeft op het lichaam. Deze gaan de effecten van lichaamsbeweging tegen, vooral als de inname meer dan 6 gram alcohol per 1 kilo lichaamsgewicht bedraagt. Om je een beter inzicht te geven, een persoon met een gewicht van 85 kilo kan zonder problemen zo’n zes bierblikjes drinken. Nogal overdreven, nietwaar!

Uiteraard geldt dat hoe minder alcohol je gebruikt, des te beter. Toch zal het genieten van een paar drankjes met vrienden in het weekend niet alles wat je bereikt hebt tenietdoen. Niets is slecht als je weet hoe je het de juiste plaats in je leven kunt geven. Geniet daarom van sport en van een drankje, maar dan wel met mate. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.