Logo image
Logo image

Bergsporten: ga lekker de vrije natuur in!

3 minuten
Bergsporten worden steeds populairder. Ga naar buiten en geniet van de natuur!
Bergsporten: ga lekker de vrije natuur in!
Laatste update: 07 januari, 2021

Je kunt in de zomer of in de winter van bergsporten genieten terwijl je de frisse lucht van de natuur in je opneemt. In ons artikel van vandaag vertellen we je van alles over de meest populaire bergsporten. Uiteraard zijn er in Nederland weinig mogelijkheden maar dit zijn goeie tips voor op vakantie.

Welke soorten bergsporten zijn er?

Bergsporten vereisen speciale kleding en andere overwegingen. Er zijn namelijk de ideale weersomstandigheden, hoogtes die voor bepaalde sporten noodzakelijk zijn waar je rekening mee moet houden. Wat de bergsporten zelf betreft, de meest populaire zijn:

1. Hiking: één van de bergsporten

Wandelaars lopen over goed gemarkeerde paden en routes die normaal gesproken in natuurparken of reservaten liggen. Naast het feit dat je veel lichaamsbeweging krijgt, kan wandelen je ook helpen je omgeving te leren kennen en je leren het milieu te respecteren.

Mensen verwarren hiking of lange-afstandswandelen soms met trekking, maar de eerste is echter minder veeleisend dan trekking, omdat het niet over meerdere dagen loopt.

Aan welke voorwaarden moet een pad echter voldoen om geldig te zijn voor hiking? Wandelroutes moeten het hele jaar door begaanbaar zijn, een interessant landschap bieden, belangrijke heuvels uitsluiten, toegankelijk zijn voor de bevolking in het algemeen, en bovendien voorzien zijn van passende bewegwijzering.

Some figure

2. Abseilen

Zo heeft abseilen bijvoorbeeld de afgelopen jaren veel avonturiers voor zich gewonnen. Bij het abseilen dalen de deelnemers met touwen een bijna-verticale muur af. Abseilen (wat je kunt zien op de uitgelichte afbeelding) valt in dezelfde categorie als bergbeklimmen en canyoning.

In het bijzonder bestaan er voor abseilen verschillende technieken:

  • Rescue Style
  • Dülfersitz (waar de touwen tussen de benen worden gehouden)
  • Comici (waar het touw over de rug loopt)

Naast de touwen bevat de abseiluitrusting onder andere extra touwen voor verankering, karabijnhaak, harnas, veiligheidslijn en descender. Alle deelnemers dienen ook helmen en handschoenen te dragen.

3. Klimmen

Klimmen is het tegenovergestelde van abseilen. In plaats van naar beneden te gaan, klimmen de deelnemers met hun onderste ledematen tegen een muur of berg op. Omdat het klimmen een extreme sport is gebruiken klimmers een speciale uitrusting en vertrouwen ze om ongelukken te voorkomen op verschillende technieken.

Some figure

In het bijzonder kan klimmen vele vormen aannemen: rotsklimmen, bergbeklimmen, ijsklimmen, gemengd klimmen (rots en ijs), kliffen met uitzicht op de zee, stadsklimmen en (slab) plakklimmen.

Klimmen verdeelt zich ook in vrije stijl, klassiek, competitief, kunstmatig en solo- of groepsklimmen. Klimmers gebruiken bijvoorbeeld indoor klimwanden om hun technieken te leren en te oefenen.

4. Trekking op een berg

Trektochten zijn korte ritten:

  • Te voet
  • Op de fiets
  • Zelfs per paard

In het bijzonder voeren ze de trekker door een landelijk gebied, meestal door bergen of bossen. Om een reis te laten meetellen als een trekkingtocht, moet deze voldoen aan de volgende factoren: vooral veiligheid, respect voor het milieu, geplande route, gebruik van richtingsinstrumenten (GPS) en geen gemotoriseerde voertuigen.

Some figure

5. Bergbeklimmen

Bij het bergbeklimmen is het hoofddoel het bereiken van de top van een berg. Klimmers vertrouwen daarbij op verschillende technieken, specialistische kennis, vaardigheden en een ongelooflijk fysiek uithoudingsvermogen om de top te bereiken.

Een minimale uitrusting is essentieel om aan de slag te gaan:

  • Proviand (hoog energetische voedselbronnen en water)
  • Kleding (speciaal schoeisel, kleding die geschikt is voor de weersomstandigheden, sjaal, hoed en zonnebril)
  • Basisaccessoires (stijgijzers, rugzak, wandelstok, touw, lantaarn, zakmes, fluitje, tent, slaapzak, enz.)
Some figure

6. Mountainbiken

Mountainbiken is nog zo’n extreme sport die je in de bergen kunt beoefenen. Het brengt echter een zeker risico met zich mee, omdat bikers zich moeten verplaatsen op parcoursen vol hindernissen en steile hellingen met snelle afdalingen. Mountainbikes zijn anders dan gewone fietsen omdat ze lichter en veerkrachtiger zijn.

Ook mountainbiken vertakt zich in verschillende vormen: landelijk of rally, dalend, stijgend, lawine, enduro, slalom, marathon, rural, sprongen en slopestyle.

Tot slot, we kunnen geen trail running uit onze lijst weglaten. Bij trail running lopen de deelnemers op natuurlijke paden, steken ze beekjes en rivieren over of moeten ze in bepaalde gebieden zelfs klimmen. Deze runs hebben een korte afstand en alles wat meer dan tien kilometer is wordt beschouwd als een ultra-trail of ultra-marathon.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ramón Muñoz. 2008. Manual de iniciación a la montaña. Escuela Española de Alta Montaña. http://www.conmacuto.com.es/MANUAL%20DE%20INICIACION%20A%20LA%20MONTA%C3%91A.pdf
  • Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada. Deportes. http://www.fedme.es/index.php?mmod=

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.