8 cardio-fouten die vaak gemaakt worden

Wanneer ze cardio beoefenen, dan denken de meeste mensen vaak dat sneller beter is. Helaas kan deze overtuiging leiden tot ernstige blessures. De waarheid is dat cardio voor iedereen anders werkt, daarom moet je je lichaam en zijn grenzen kennen voordat je jezelf pijn doet.
8 cardio-fouten die vaak gemaakt worden

Laatste update: 02 december, 2019

Cardio-fouten komen vaker voor dan je zou denken. Trainen is namelijk meer dan er alleen goed uitzien. Ook al zijn gedefinieerde spieren en een gezond gewicht goede doelen om na te streven, je moet vooral voor je gezondheid aan lichaamsbeweging doen. Een consistente cardio-routine zal je hartgezondheid, fysieke prestaties en algemene welzijn allemaal verbeteren.

Het is echter normaal om de juiste manier te vergeten als je net bezig bent met een veeleisende cardio-routine. Het hebben van spieren is geweldig, maar het is daarnaast belangrijk om je gezondheid in gedachten te houden. Een ontoereikende vorm kan op de lange termijn blessures veroorzaken: precies wat je nu net niet wilt!

Dit betekent niet dat je cardio moet opgeven. Integendeel, cardio moet één van de belangrijkste onderdelen van een evenwichtige trainingsroutine zijn.

Om het meeste uit je training te halen moet je op deze veelvoorkomende fouten letten. Hoe klein ze ook zijn, ze kunnen op de lange termijn schadelijk zijn voor je gezondheid! Zorg er met behulp van het artikel van vandaag voor dat je zweetsessie zowel effectief als gezond is.

Cardio-fouten vermijden

Meest gemaakte cardio-fouten

Dit zijn de belangrijkste cardio-fouten die je moet proberen te vermijden:

1. Geen warming-up tijdens cardio-routines

Zoals met alle trainingen, heb je voor het beoefenen van cardio een progressieve warming-up nodig. Een veelgemaakte fout is om van je hele lichaam tijdens een veeleisende routine alles in één keer te eisen, dus zonder dat je het eerst opbouwt. Je gaat van nul naar 100%, en deze fout kan al snel tot blessures leiden.

2. Te snel gaan: cardio-fouten

Er zijn mensen die denken dat het bij het beoefenen van cardio om snelheid gaat. Dan doen ze de oefening snel, hun doel is om alleen maar snel klaar te zijn met trainen. Maar om effectief te zijn heeft de cardio-training tijd nodig.

Als je te snel gaat, dan hebben noch de spieren noch het cardiovasculaire systeem er iets aan. Je moet elke spier en elke hartslag voelen werken: proberen om tijd te besparen bij het beoefenen van cardio heeft totaal geen zin.

3. Herhaling van de cardio-routine

Het is ook een veelvoorkomende fout om dezelfde training eindeloos te herhalen. Al met al is dit het geval bij mensen die een routine maken en deze altijd maar herhalen. Persoonlijke voorkeuren hebben zeker invloed op deze keuze.

Bij het beoefenen van cardio moeten we de routines variëren, zodat het lichaam niet gewend raakt aan altijd hetzelfde doen.

Om goede resultaten van cardio te krijgen is het noodzakelijk om verschillende oefeningen te integreren. In de loop van de sessies moeten onderdelen elkaar afwisselen, zoals bijvoorbeeld:

  • Lopen op de loopband
  • De crosstrainer
  • Andere cardio-opties
Te vaak cardio-training herhalen

4. Altijd hetzelfde ritme aanhouden: cardio-fouten

Cardio beoefenen houdt in dat er verschillende reacties van het lichaam worden geëist. Wanneer steeds dezelfde snelheid wordt aangehouden, dan raakt het lichaam daaraan gewend.

In die gevallen is de training niet langer een uitdaging en neemt de effectiviteit ervan af. Naarmate de oefeningen moeilijker worden, moet je de snelheid variëren. Cardiovasculaire oefeningen werken goed wanneer je versnellingen en momenten van een rustiger ritme afwisselt.

5. Vasten terwijl je aan cardio doet

Er is een algemene overtuiging die suggereert dat het beoefenen van cardio tijdens het vasten betere resultaten oplevert. Maar eigenlijk gebeurt juist het tegenovergestelde.

Het lichaam heeft glucose nodig voor fysieke activiteit en als het niet beschikbaar is gebruikt het in de plaats daarvan de spiermassa. Daarom staat het beoefenen van cardio tijdens het vasten gelijk aan het verlies van spiermassa. Deze observatie is vooral van toepassing bij degenen die aan intensieve cardio doen.

6. Vochttekort

Het is bekend dat het lichaam veel vocht nodig heeft om te functioneren. Juist door te trainen ontstaat transpiratie en op deze manier verliest het lichaam vocht. Het is noodzakelijk om dit aan te vullen. Daarom is het drinken van veel water tijdens de training essentieel.

Vocht binnenkrijgen tijdens en na de oefeningen houdt het lichaam voldoende gehydrateerd. Het is niet handig om een fles water in één keer op te drinken: elk half uur hydrateren is de beste manier om vooruit te komen.

Blessures door verkeerde cardio

7. Het ontstaan van lichaamspijntjes tijdens cardiotrainingen

Pijn is een afweermechanisme van het lichaam. Als je ergens pijn ervaart, dan moet je onmiddellijk stoppen met trainen. De pijn kan tijdelijk zijn en snel over gaan, in dat geval kan de activiteit hervat worden.

Het kan echter ook een teken zijn dat er ergens in het lichaam een belangrijkere blessure is ontstaan. Wanneer dit gebeurt, dan zal het probleem alleen maar verergeren als je met de oefening doorgaat.

Je moet hier goed op letten en luisteren naar de signalen van je lichaam. Het Carpaaltunnelsyndroom komt bijvoorbeeld vaker voor dan we denken.

8. Te vaak of te veel is nooit goed

Ieder mens heeft zijn eigen:

  • Ritme
  • Maat
  • Weerstand

Wat goed is voor de ene persoon is niet altijd even gunstig voor de ander. Soms staat je trots in de weg en val je bijvoorbeeld in excessen die het lichaam uiteindelijk kunnen beschadigen. Overtraining is zo’n probleem dat de gezondheid in gevaar brengt.

Kortom, fysieke activiteiten moeten van ieders leven onderdeel uitmaken. Het is noodzakelijk om je training op een gepersonaliseerde manier te plannen zodat het een goed effect heeft. Anders kan het helaas schadelijk zijn voor je gezondheid


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.