Wat zijn de voordelen van skateboarden?

Skateboarden is één van de beste activiteiten voor je lichaam en geest. In het volgende artikel zullen we je vertellen waarom het goed voor je is.
Wat zijn de voordelen van skateboarden?

Laatste update: 30 september, 2019

Skateboarden is meer dan een sport, het is een manier van leven. Als sport brengt het echter talloze voordelen met zich mee. Daarom maken we van deze gelegenheid gebruik om de voordelen van het skateboarden onder de aandacht te brengen. Voor sommigen is skateboarden een onvervangbare:

  • Identiteit
  • Sociale groep
  • Creatieve uitlaatklep

Hoewel veel mensen het een gevaarlijke en uitdagende sport vinden, de realiteit is dat het beoefenen ervan veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Skateboarden bestaat uit jezelf op een houten plank met wielen in evenwicht houden terwijl je je op hoge snelheid voortbeweegt. Dit vereist zonder meer veel oefening.

Om je doelen te bereiken hoef je alleen maar te zorgen dat je de juiste uitrusting hebt. Zo bescherm je jezelf tegen blessures. Het plezier dat je kunt hebben terwijl je op je skateboard bezig bent is veel groter is dan de pijn die er eventueel bij komt kijken.

Wat zijn de voordelen van skateboarden?

1. Plezier

In de eerste plaats, als je op zoek bent naar iets leuks om te doen, aarzel dan niet om met skateboarden te beginnen. Je moet er rekening mee houden dat, net als bij veel andere sporten, skateboarden een belangrijke bron van plezier en quality time is.

De combinatie van snelheid, tijd doorbrengen met vrienden en naar buiten gaan om te genieten van de stad is een perfecte combinatie. Op dezelfde manier helpt het leren van enkele trucs ook om het zelfvertrouwen te vergroten. Dit geeft daarnaast een enorm gevoel van tevredenheid.

2. Het is een manier om stress te verlichten

Stress is één van de ergste dingen waar iemand dagelijks mee te maken kan hebben. Hoewel het waar is dat de overgrote meerderheid van fysieke activiteiten perfect is om angstgevoelens te verminderen, is het in dit geval vooral relevant.

De voordelen van skateboarden

Skateboarden is een bijzonder goede activiteit om stress te verminderen en je geest te zuiveren. Het stelt je in staat om dingen in perspectief te plaatsen. Hierdoor heb je het gevoel dat je meer controle hebt over andere aspecten van je leven.

Tegelijkertijd is deze sport een geweldige manier om je geest vrij te maken en om je volledig te concentreren op wat je doet: naast het verminderen van stress genereert het namelijk ook zelfvertrouwen.

Aarzel daarom niet langer om te gaan skateboarden en voel je vervolgens meer ontspannen. Je zult merken dat veel van je problemen gewoon als sneeuw voor de zon lijken te verdwijnen!

3. Algemene fysieke conditie

Net als bij elke andere sport, verbetert skateboarden de fysieke conditie van je lichaam en helpt je om calorieën te verbranden. Het is zonder twijfel een ideale activiteit om mee af te vallen en jezelf in goede fysieke conditie te houden. In feite is het een trainingsvorm voor het hele lichaam, want op je skateboard zet je veel spieren aan het werk!

Hoewel het niet zo efficiënt is als hardlopen, zorgt skateboarden ervoor dat je lichaam meer calorieën verbrandt dan bij de meeste andere fysieke activiteiten. Aarzel daarom niet langer en neem het op in je trainingsroutine, vooral als je doel is om nu eindelijk die extra kilo’s kwijt te raken.

4. Het verbetert het evenwicht

Je moet weten dat een ander voordeel dat skateboarders hebben een goed gevoel voor evenwicht is. De reden hiervoor is eenvoudig: regelmatig oefenen verbetert het evenwicht naarmate de spieren van de core sterker worden. Dit is te danken aan verschillende houdingen en oefeningen die normaal gesproken niet tijdens de dagelijkse activiteiten worden uitgevoerd.

Skateboarden is, net als vele andere sporten, een belangrijke bron van plezier en quality time.

5. Het ontwikkelt de coördinatie

Het ontwikkelen van coördinatie is de meest essentiële vaardigheid die je nodig hebt om uit te blinken in deze sport, en het wordt na verloop van tijd alleen maar beter. Zoals je je kunt voorstellen vereist skateboarden een uitstekende coördinatie tussen de:

  • Armen
  • Benen
  • Voeten
  • Ogen
Skateboarden vereist vaardigheid

Alvorens dit artikel af te ronden, is het het vermelden waard dat skateboarden tegenwoordig één van de meest populaire sporten is onder mensen van alle leeftijden. Veel sporters die deze sport eerder als gevaarlijk beschouwden, hebben sindsdien de talloze voordelen die deze sport kan bieden ontdekt en benut.

Door al deze redenen raden wij je aan om langzaam te beginnen en de moeilijkheidsgraad van je trucs geleidelijk te verhogen. Waarom probeer je het niet? Begin vandaag nog met oefenen om te profiteren van de voordelen van skateboarden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • Walker, A., Taylor, M. F., Caltabiano, N., & Pooley, J. A. (2016). Social benefits from skateboarding in skate-parks. In Children and Childhood: Some International Aspects (pp. 163–180). Nova Science Publishers, Inc.
    • Borden, I. (2000). Skateboarding. In S. Pile & N. Thrift (Eds.), City A-Z (pp. 226–228). London: Routledge. https://doi.org/10.1001/archpedi.152.10.985
    • Forsman, L., & Eriksson, A. (2001). Skateboarding injuries of today. British Journal of Sports Medicine35(5), 325–328. https://doi.org/10.1136/bjsm.35.5.325

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.