Leuke feitjes over het wereldkampioenschap MotoGP
Het wereldkampioenschap MotoGP is een enorme happening: motors, coureurs, teams, ingenieurs, monteurs, tientallen landen en circuits… Het is een wereld die het waard is te leren kennen. Hieronder bespreken we vijf interessante feitjes over deze sport die je waarschijnlijk nog niet hebt gehoord. Mis ze niet!
Het wereldkampioenschap MotoGP: alles wat je moet weten
1. In islamitische landen is de champagne op het podium alcoholvrij
Champagne is een fundamenteel element tijdens iedere podiumceremonie in de motorwereld. Al meer dan een eeuw wordt elke overwinning gevierd met dit schuimende drankje.
Het drankje staat synoniem voor overwinning, viering en succes, en kan daarom nooit ontbreken. Dat kan echter een probleem worden als het nuttigen van alcohol een overtreding van de wet is…
In islamitische landen is alcohol verboden. Dit is een zeer strikte regel waar ook de belangrijkste competitie van de motorsport aan moet voldoen. Daarom kiest de organisatie van het wereldkampioenschap MotoGP bij hun bezoek aan deze landen ervoor een drankje genaamd Waard te gebruiken. Champagne is immers essentieel op het podium.
Waard is een frisdrank zonder alcohol die de functie van champagne moet overnemen. Waarschijnlijk heb je niet eens opgemerkt dat het hier niet om echte champagne gaat, want op het eerste gezicht lijkt er praktisch geen verschil te zijn. Wat betreft de smaak zeggen sommigen dat het vergelijkbaar is met vruchtensap. De coureurs zullen het verschil dus vast wel doorhebben.
2. De racepakken zijn gemaakt met kangoeroehuid
Racepakken zijn de beste kledingstukken als het gaat om veiligheid. Uiteraard zijn de coureurs verplicht deze pakken te gebruiken, en het is dankzij die pakken dat ze vaak ongeschonden uit een race komen.
- Bij scherpe bochten staat het pak in contact met het asfalt.
- Bovendien moeten de pakken in staat zijn weerstand te bieden tegen heftige valpartijen.
Om deze redenen is het noodzakelijk dat het pak gemaakt moet zijn van een resistent, flexibel en lichtgewicht materiaal. Het materiaal dat het beste bij deze eigenschappen past is kangoeroehuid. Ja, verrassend genoeg zijn de racepakken van alle motorcoureurs gemaakt van kangoeroehuid.
Het lijkt erop dat ze de pakken voorlopig met kangoeroehuid zullen blijven maken, ook al zijn er steeds meer mensen tegen het gebruik van dierenhuiden voor textielproductie.
3. De term “MotoGP” bestaat pas 16 jaar
Als we horen over het wereldkampioenschap MotoGP, dan associëren we dat vaak met iets historisch. Hoewel deze competitie inderdaad een lange geschiedenis heeft, was het pas in 2002 dat deze hoogste klasse MotoGP werd genoemd.
Tot die tijd heette deze klasse de 500cc. Met de komst van de nieuwe regels voor het seizoen van 2002, werden de motors opgevoerd tot 900cc. Het had dus geen zin om de voorgaande naam te blijven gebruiken. De andere klassen zijn ook van naam veranderd:
- Tot 2010 werd voor de Moto2-klasse nog de term 250cc gebruikt.
- De Moto3 heette tot dat jaar nog de 125cc-klasse.
Het lijkt erop dat deze namen voorlopig niet meer gewijzigd zullen worden. De huidige terminatie heeft veel aan populariteit gewonnen en is een groot merk geworden, vooral MotoGP.
4. Andrea Iannone is de man met het snelheidsrecord
Het wereldkampioenschap MotoGP staat zo goed als synoniem voor snelheid. Het is indrukwekkend hoe de coureurs het hele circuit, inclusief de bochten, met stratosferische snelheden afleggen.
De snelheidsrecords op de circuits worden eigenlijk ieder jaar opnieuw verbroken. Dit komt doordat zowel de teams als de individuele coureurs altijd op zoek zijn naar de absolute limiet en altijd proberen zichzelf en, natuurlijk, hun concurrenten te overwinnen.
Tot op heden is het record van de snelste coureur in de geschiedenis van het wereldkampioenschap MotoGP in handen van de Italiaan Andrea Iannone. Tijdens de race van de Grand Prix van Mugello in 2016 bereikte hij de indrukwekkende snelheid van 354,9 kilometer per uur.
Iannone bereikte dit record tijdens de strijd met zijn teamgenoot Andrea Dovizioso. Ook het vorige record was van Iannone, dus het lijkt erop dat voorlopig niemand deze prijs van hem zal afpakken.
5. Wie is de best betaalde coureur?
Salarissen zijn waarschijnlijk de best bewaarde geheimen in de sportwereld. Men speculeert er veel over en er gaan altijd wel geruchten rond, maar het is moeilijk om met zekerheid te weten wat nou het bedrag is dat iedere coureur voor het racen in zijn zak steekt.
Bovendien is het belangrijk om naast deze salarissen ook nog rekening te houden met de enorme publiciteitscontracten. Om die reden is het nog moeilijker om achter het ware inkomen van de coureurs te komen.
- Momenteel is de Spaanse Jorge Lorenzo de best betaalde coureur, met in totaal 15 miljoen euro.
- Op de tweede plek staat de Spanjaard Marc Márquez, met ongeveer 12 miljoen euro in totaal.
- Als derde, met 10 miljoen euro, is daar de Italiaan Valentino Rossi.
Ook al staat Valentino Rossi op de derde plek, toch is hij degene die het meeste geld binnenhaalt, en ook nog met een enorm verschil ten opzichte van de nummer één en twee. Dit komt door zijn VR46-team, de merchandising en zijn publiciteitscontracten.
Kortom, je kunt zien dat het wereldkampioenschap MotoGP een hele planeet op zich is. Fans van deze sport kunnen uren doorbrengen met het lezen van feitjes zoals deze, een lijst waar bijna geen einde aan komt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- La Logística de los Grandes Premios. Dorna. Disponible en: https://www.aragonempresa.com/descargar.php?a=50&t=paginas_web&i=144&f=30057b7feff26c6f9440d5a4793954f1
- FIM WORLD CHAMPIONSHIP GRAND PRIX REGULATIONS 2018. FEDERATION INTERNATIONALE DE MOTOCYCLISME (FIM). Disponible en: http://www.fim-live.com/en/sport/regulations-and-documents/grand-prix/
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.