Logo image
Logo image

Copa Libertadores de America: meer over dit toernooi

4 minuten
De Copa Libertadores de America is het belangrijkste voetbaltoernooi in Latijns-Amerika omdat het de beste teams van elke competitie samenbrengt. Wat zijn de belangrijkste kenmerken?
Copa Libertadores de America: meer over dit toernooi
Laatste update: 11 maart, 2021

Dit is het belangrijkste internationale voetbaltoernooi in Latijns-Amerika – vergelijkbaar met de Europese UEFA-Champions League, het vindt elk jaar plaats om het beste team van het continent te bepalen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de Copa Libertadores de America.

Korte historische terugblik

Ook al gaat de geschiedenis van dit toernooi terug tot de jaren ’30 van de vorige eeuw, de officiële startdatum was 19 april 1960. Op dat moment heette het Copa Campeones de America, omdat alleen de beste van elk land zich kwalificeerde.

Zeven teams uit Brazilië, Bolivia, Paraguay, Uruguay, Colombia, Argentinië en Chili deden aan de eerste editie mee. Het winnende team was het Uruguayaanse Peñarol. Dit team, samen met hun eeuwige rivaal Nacional, zijn de twee ploegen die het vaakst aan het toernooi hebben deelgenomen. 46 keer, om precies te zijn.

Geleidelijk aan namen steeds meer teams deel aan de competitie. Maar altijd met als uitgangspunt dat alleen de kampioenen van elke lokale competitie konden deelnemen. Independiente, een team uit Argentinië, won zijn eerste titel in 1964: dit team is met zeven titels de topkampioen van de bekercompetitie.

Dit duurde echter niet lang. In 1965 werd het toernooi omgedoopt tot Copa Libertadores de America. Sinds dat jaar kwalificeren de kampioenen en runner-ups van elk land zich automatisch.

In 1966 namen 16 teams uit tien landen aan de Conmebol deel. In 1968 waren er al 21 deelnemers, een aantal dat tot 1998 gelijk zou blijven, op een paar uitzonderingen na. Daarna zouden er nog twee teams bijkomen.

Aan het begin van dit millennium, in het jaar 2000, waren er inmiddels 34 teams. In 2004 deden 36 teams mee, terwijl in 2005 38 teams meespeelden. Sinds 2017 is niet alleen de naam van het toernooi veranderd in Copa Conmebol Libertadores, maar het telt nu ook 47 deelnemende teams.

Some figure
Image: Conmebol.com

De opzet van de Copa Libertadores de America

Zoals we eerder schreven mochten in eerste instantie alleen de kampioenen van hun eigen competitie deelnemen. Toen volgden echter bepaalde aanpassingen aan de competitie. Wat betreft de tuchtcommissie werden de nieuwe wijzigingen in 2017 vastgesteld, naast het uitbreiden van het aantal deelnemende clubs.

Simpel gezegd, de kampioenen en de beste teams van het vorige seizoen van elk Conmebol-land kwalificeren zich. Elke competitie heeft een ander quotum: Brazilië en Argentinië zijn degene met de meeste plaatsen (vijf elk).

Daarnaast kent men aan de rest van de Conmebol-landen slechts twee plekken toe. De kampioen van de vorige Copa Libertadores en de winnaar van de Copa Sudamericana doen ook mee.

Om de 47 deelnemende teams vol te krijgen, moeten we ook rekening houden met de tegenstanders uit de landen van de vorige kampioenen: namelijk twee voor elk land. Behalve Argentinië, dat er maar één heeft.

Tweeëndertig teams gaan door naar de groepsfase, die verdeeld is in acht groepen van elk vier deelnemers. Ze spelen twee wedstrijden – één thuis en één uit- en de eerste twee van elke groep gaan door naar de volgende ronde. De 16 overblijvende teams nemen vervolgens deel aan het knock-outsysteem:

  • 16e finale
  • Kwartfinales
  • Halve finales
  • Finale

In het bijzonder is de winnaar van de Copa Libertadores de America in dat bepaalde seizoen niet alleen de beste van het continent. Dit team kwalificeert zich namelijk ook voor het FIFA wereldkampioenschap voor clubs, waarin gestreden wordt om wie de beste ploeg van de wereld is.

Daarnaast speelt de winnaar in de Recopa Sudamericana tegen de kampioen van de Copa Sudamericana. Beslissing in twee wedstrijden (uit en thuis).

Statistieken en verslagen van het toernooi

Argentinië is het land dat de meeste titels heeft gewonnen, met een totaal van 25 (zeven voor Independiente, zes voor Boca, vier voor River Plate o.a.): teams uit Argentinië waren ook elf keer de runner-up.

Op de tweede plaats staat Brazilië, met 18 bekers (Sao Paulo, Santos en Gremio hebben er elk drie) en 15 runner-ups. Op de derde plaats staat Uruguay met acht titels (vijf van Peñol en drie van Nacional).

Some figure

Sinds 2007 wordt ook de prijs voor de beste speler van het toernooi uitgereikt. Enkele winnaars waren:

  • Juan Roman Riquelme (Boca Juniors)
  • Neymar (Santos)
  • Ronaldinho (Atletico Mineiro).

Ook het vermelden waard is dat de Paraguayaanse Ever Hugo Almeida aan 113 wedstrijden heeft deelgenomen.

Uiteindelijk is er sinds de eerste editie ook altijd een topscorer geweest. De Colombiaan Alberto Spencer (Peñarol) is de topscorer in de Copa Libertadores de America met een totaal van 54 doelpunten.

De Argentijn, Daniel Onega (River Plate) heeft het record van het scoren van 17 doelpunten in een enkele editie van het toernooi in handen, namelijk in 1966.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Reglamento Conmebol Libertadores. 2019. Conmebol. http://www.conmebol.com/sites/default/files/reglamento-conmebol-libertadores-2019-esp.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.