Het verband tussen krachttraining en veroudering
Krachttraining en veroudering zijn twee begrippen die nauw met elkaar verbonden zijn. Krachttraining heeft veel voordelen voor onze gezondheid en de kwaliteit van ons leven.
Door van jongs af aan dit soort lichaamsbeweging te beoefenen, kunnen we ervoor zorgen dat we goede spieren en botten houden en zelfs psychologisch gezond blijven. Bovendien heeft het ook voordelen voor onze luchtwegen en cardiovasculaire systemen.
Veroudering is een onvermijdelijk proces omdat niemand zich aan het verstrijken van de tijd kan onttrekken. Zoals je echter in dit artikel zult lezen, is krachttraining een geweldige manier om de effecten van veroudering te bestrijden. Op die manier kun je ze namelijk zoveel mogelijk vertragen.
Krachttraining en veroudering
Krachttraining bestaat uit het overwinnen van een externe belasting of ons eigen lichaamsgewicht door het aanspannen van de spieren. Het is het type sport dat een grotere spierontwikkeling vereist. Dit bijvoorbeeld in vergelijking met andere sporten die zich vooral richten op cardiovasculaire verbetering.
Krachttraining zien we meestal als een soort training die we in de sportschool doen met als doel om onze spiermassa te versterken en te vergroten. Toch zijn er verschillende sportdisciplines die we ook als krachttraining kunnen beschouwen:
- Speerwerpen of kogelstoten
- Contactsporten
- Gewichtheffen
- CrossFit
- Powerlifting
Ouder worden
Zoals we al eerder zeiden, is veroudering een fysiologisch en natuurlijk proces. Het vindt plaats door het effect dat het verstrijken van de tijd op onze lichaamscellen heeft. Als de puberteit voorbij is en we stoppen met groeien, dan stoppen onze cellen met repliceren en regenereren.
Om die reden beginnen er gedurende ons verdere leven lang blessures en slijtage op te treden. De schade manifesteert zich dan als veroudering op macroscopisch niveau.
Het is een onomkeerbaar proces, maar we kunnen het optreden en de voortgang ervan vertragen. Een goede levensstijl in combinatie met een gezond dieet en het krijgen van voldoende rust zal sterk bijdragen aan het verminderen van het verouderingsproces. Hierbij hoort natuurlijk ook het vermijden van slechte gewoontes zoals het gebruik van:
- Drugs
- Alcohol
- Tabak
Sport in het algemeen en krachttraining in het bijzonder zijn een zeer efficiënte methode om de meest beperkende symptomen van veroudering te bestrijden. Laten we eens in de volgende paragrafen kijken naar wat ze zijn.
Sarcopenie
Sarcopenie is één van de meest ingrijpende processen van veroudering op de lange termijn. Het bestaat uit een verlies van spiermassa en kracht naarmate de veroudering vordert, en het is onomkeerbaar.
Deze aandoening is gerelateerd aan microscopische wondjes in de spierstructuur en het verlies van anabole hormonen zoals testosteron en het groeihormoon. In het bijzonder neemt het niveau van deze beide hormonen af naarmate we ouder worden.
Krachttraining helpt niet alleen om het ontstaan van sarcopenie aanzienlijk te vertragen, maar het is ook in staat om het sterk te verminderen wanneer het zich begint te manifesteren.
Deze soort van lichaamsbeweging stimuleert de eerder genoemde hormonen en helpt om hun niveau voor langere tijd op peil te houden. Bovendien helpt het trainen alleen al om spiermassa te creëren en te behouden, en dit alles draagt bij aan het behoud van kracht en functionaliteit.
Verlies van botdichtheid
Het verlies aan botdichtheid is iets wat fysiologisch gezien met de ouderdom gebeurt. De botten worden steeds brozer en kwetsbaarder en dit leidt tot het risico op breuken en barsten.
Dit alles wordt versneld door osteoporose, waar vrouwen na de menopauze ten prooi aan kunnen vallen. Deze aandoening kan ook mannen treffen, maar dat komt minder vaak voor, vooral als ze eenmaal de 60-jarige leeftijd zijn gepasseerd.
Krachttraining vereist veel stabiliteit van onze botten en gewrichten. De eerder genoemde anabole hormonen spelen ook een rol bij het behoud van een gezonde botdichtheid. Over het algemeen zal deze vorm van training de botstructuur verbeteren en de slijtage ervan vertragen.
De voordelen van krachttraining in de strijd tegen de ouderdom
Het behoud van een goed niveau van spiermassa en botdichtheid stelt ons in staat om onze functionaliteit en onafhankelijkheid te behouden. Naast het verminderen van het risico op blessures of breuken die veel voorkomen bij oudere mensen, stelt het ons ook in staat om een actieve levensstijl te leiden.
Het doen van cardio-oefeningen zal ook het ontstaan van hart- en luchtwegaandoeningen verminderen. Als we al deze voordelen combineren, zal onze levensverwachting, maar vooral onze kwaliteit van leven verbeteren.
Tot slot is het de moeite waard om een belangrijk gezegde in de moderne geneeskunde te onthouden dat beweert dat lichaamsbeweging het beste medicijn is. Het trainen in het algemeen, maar vooral door middel van krachttraining, is een grote bondgenoot in de strijd tegen de ouderdom.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Copeland, J. L., Good, J., & Dogra, S. (2019). Strength training is associated with better functional fitness and perceived healthy aging among physically active older adults: a cross-sectional analysis of the Canadian Longitudinal Study on Aging. Aging Clinical and Experimental Research, 31(9), 1257–1263. https://doi.org/10.1007/s40520-018-1079-6
- Papa, E. V, Dong, X., & Hassan, M. (2017). Resistance training for activity limitations in older adults with skeletal muscle function deficits: a systematic review. Clinical Interventions in Aging, 12, 955–961. https://doi.org/10.2147/CIA.S104674
- Lambert, C. P., & Evans, W. J. (2002). Effects of aging and resistance exercise on determinants of muscle strength. Journal of the American Aging Association, 25(2), 73–78. https://doi.org/10.1007/s11357-002-0005-0
- Mayer, F., Scharhag-Rosenberger, F., Carlsohn, A., Cassel, M., Müller, S., & Scharhag, J. (2011). The intensity and effects of strength training in the elderly. Deutsches Arzteblatt International, 108(21), 359–364. https://doi.org/10.3238/arztebl.2011.0359
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.