Logo image
Logo image

7 tips om sit-ups correct uit te voeren

3 minuten
Laten we enkele aanbevelingen onderzoeken die je zullen helpen je buikspieren zo veilig en effectief mogelijk aan te pakken. Door op de juiste manier sit-ups te doen, voorkom je rugblessures en pijn, wat erg belangrijk is.
7 tips om sit-ups correct uit te voeren
Laatste update: 29 november, 2018

Wil je weten of je sit-ups correct uitvoert? Wil je goede resultaten zien en met je strakke buikspieren pronken? Als je geen resultaat ziet, kan dat komen doordat je bepaalde fouten maakt bij het sporten. In dit artikel zullen we je vertellen hoe je op de juiste manier sit-ups doet en dit probleemgebied goed traint.

Tips om sit-ups correct uit te voeren

Elke fitnessroutine zou sit-ups of crunches moeten bevatten. Soms realiseren we ons echter dat we niet de gewenste resultaten zien. Hoe zou dat kunnen komen? Misschien voer je de sit-ups niet op de juiste manier uit. Neem een kijkje naar de volgende tips.

1. Houd je rug recht

Het maakt niet uit welke variatie van sit-ups je aan het doen bent – je rug, vooral je onderrug, moet helemaal recht zijn. Het komt vaak voor dat we onze rug buigen. Door dit te doen zet je je rug aan het werk, in plaats van je buikspieren.

Some figure

Naast dat je geen goede resultaten krijgt, is de kans groot dat je jezelf pijn doet of een zere rug krijgt. Je moet hier ook op letten wanneer je oefeningen doet waarbij je je rug van de grond af moet optillen.

2. Beweeg langzaam

Het heeft geen nut om je sessie snel af te maken als je geen strakke buikspieren hebt. In de fitnesswereld wordt gezegd dat het altijd beter is om langzame en gecontroleerde bewegingen te maken. Daarentegen zorgen snelle en ongecontroleerde bewegingen alleen maar voor pijn en kramp. Eén van de belangrijkste dingen bij het juist uitvoeren van sit-ups is om schokkende bewegingen te voorkomen.

3. Wees voorzichtig met je nek

Wanneer je nek pijn doet, betekent dat dat je de sit-ups niet juist uitvoert. Het enige deel van je lichaam dat zich aan moet spannen is je buikspieren. Hier is een trucje:

  • plaats je kin op je borst of in ieder geval zo dichtbij mogelijk.
  • Vergeet daarnaast natuurlijk niet om je nek met je handen te ondersteunen.
  • Je ellebogen moeten altijd naar buiten richten en je armen zijn wijd open. Zo weet je zeker dat je buikspieren al het werk doen.
Some figure

4. Let goed op je ademhaling

Mensen doen vaak oefeningen zonder te letten op hun ademhaling. Dit kan een serieus probleem zijn. De sleutel tot het juist uitvoeren van sit-ups is door in te ademen voordat je je buikspieren aanspant, en uit te ademen wanneer je ze ontspant.

Met andere woorden:

  • adem in wanneer je rug tegen de grond of op de mat ligt
  • adem uit wanneer je in de sit-up positie zit

5. Maak gebruik van isometrische oefeningen

Bij isometrische oefeningen houd je de positie een paar seconden vast. Je kan dit gebruiken om diverse spieren te trainen, waaronder ook de buikspieren.

Als je isometrische oefeningen in je training gebruikt, zal je sneller resultaten zien. Er zijn veel die je buikspieren trainen, zoals de V-pose:

  • Begin met het uitstrekken van je benen en til ze op.
  • Til je romp op en balanceer jezelf door je armen uit te strekken langs je lichaam. Je lichaam vormt nu een ‘V’.
  • Ook kan je je kuiten parallel met de vloer houden op dezelfde hoogte als je armen.

6. Pas je routine aan

Als je altijd dezelfde oefeningen doet, zullen je spieren hieraan gewend raken en niet sterker worden. Daarom is het belangrijk om je routine om de zoveel tijd aan te passen. Dit geldt voor alles dat je doet.

Als het om sit-ups gaat is het goede nieuws dat er veel verschillende opties zijn om uit te kiezen! Je kan sit-ups doen met je benen:

  • gebogen
  • gestrekt
  • opgetild

Ook kan je ze doen met je romp recht of opzij, met een bal of met een elastische band. Je zal nooit verveeld raken!

7. Stretch zodra je klaar bent

Some figure

Bij het correct uitvoeren van sit-ups hoort stretchen zodra je klaar bent. Ook al kan dit saai lijken, sla het nooit over. Stretchen zorgt ervoor dat je spieren beter kunnen herstellen en geeft je een moment om te ontspannen. Als laatste is het ook ideaal om je hartslag weer omlaag te krijgen. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.