Watermeloen: leer over de gezondheidsvoordelen
Watermeloen is één van de meest populaire vruchten in de zomer. De zoetheid en de verfrissende kwaliteit maken het een favoriet bij warm weer die populair is bij zowel kinderen als volwassenen.
Naast zijn uitzonderlijke smaak biedt het ook een aantal gezondheidsvoordelen. Blijf lezen om meer te weten te komen over de voordelen van watermeloen.
1. Watermeloen draagt bij aan spierontspanning
Het eerste voordeel dat we willen laten zien, is ook één van de minst bekende. Watermeloen bevat L-citrulline, dat de spieren ontspant wanneer het wordt opgenomen.
Dit is vooral interessant voor degenen die zich bezighouden met sporten. Als na een trainingssessie de spieren gespannen zijn, is er geen betere natuurlijke manier om hen te laten ontspannen dan met watermeloen.
Daarnaast wordt watermeloen ook aanbevolen voor mensen die regelmatig last hebben van krampen en soortgelijke aandoeningen. Het verwerken van één stuk watermeloen in onze dagelijkse voedingspatroon kan deze problemen helpen verminderen, door de spieren te ontspannen.
2. Bevordert gewichtsverlies
Een ander voordeel van watermeloen is dat het gewichtsverlies bevordert. Dit komt door het feit dat watermeloen 90 procent uit water bestaat. Hierdoor kan het een verzadigd gevoel geven terwijl we weinig calorieën opnemen.
In de zomermaanden is het gebruikelijk om van je dieet af te wijken, en dingen te gaan eten die we eerder hebben vermeden. Dit kan gebeuren omdat je:
- meer tijd met vrienden doorbrengt.
- naar een familiebijeenkomst gaat.
- op vakantie gaat.
Om deze gewichtstoename te compenseren, raden we je aan om watermeloen te eten als ontbijt of tussendoortje. Je kunt nog steeds genieten van een zomerklassieker, zonder de kilootjes aan te komen.
3. Bevat veel vezels
De zomer is de tijd van het jaar waarin constipatie het vaakst wordt ervaren. Verstoringen in ons vermogen om naar het toilet te gaan kunnen komen door veranderingen in:
- routine
- schema
- woonsituatie
Een manier om dit probleem op natuurlijke wijze aan te pakken is door watermeloen te eten. Eén schijfje bevat 2,8 gram vezels. Een paar schijfjes in de loop van de dag eten, kan je helpen om darmproblemen te voorkomen.
Zoals hierboven vermeld, bevat deze vrucht ook een grote hoeveelheid water. Dit maakt het nog gunstiger voor mensen die lijden aan constipatie, omdat het helpt met het verminderen van:
- constipatie
- een zwaar gevoel
- een opgeblazen gevoel
4. Kan erectiestoornissen verminderen
Waarschijnlijk heb je watermeloen nog nooit overwogen als nuttig bij het bestrijden van erectiestoornissen. Eigenlijk zou dat wel moeten. De uitleg is heel eenvoudig.
Het eten van deze vrucht zorgt ervoor dat de bloedvaten makkelijker verwijden. In combinatie met het ontspannende effect op de spieren kan dit helpen om erectiestoornissen te verminderen.
Het is in ieder geval belangrijk om op te merken dat als dit een chronisch probleem is, je een huisarts zou moeten raadplegen. Dieet en goede bewegingsgewoonten zijn essentieel, maar als het probleem meer dan incidenteel is, moet je hulp krijgen van een professional.
5. Bevat lycopeen
Watermeloen bevat lycopeen. Deze stof geeft het zijn rode kleur, en is ook te vinden in voedingsmiddelen zoals tomaten en abrikozen. Eén van de meest gunstige eigenschappen van lycopeen is de ontstekingsremmende werking. Het bevat ook antioxiderede eigenschappen.
Als resultaat kan het eten van watermeloen de tekenen van veroudering vertragen. Ook bevordert het een goede cardiovasculaire gezondheid. Wanneer ze rauw gegeten worden, behoudt de vrucht deze eigenschappen in het geheel, en absorbeert het lichaam ze in grotere mate.
Je zult misschien verrast zijn over alle voordelen van deze klassieke zomervrucht. De conclusie is duidelijk. Watermeloen heeft geen schadelijke effecten. Hierdoor is het een geweldige aanvulling op je dagelijkse voeding, zeker tijdens de zomermaanden. Verder helpt het genieten van deze heerlijke traktatie ook om voor je lichaam te zorgen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Fish, W. W., Perkins-Veazie, P., & Collins, J. K. (2002). A quantitative assay for lycopene that utilizes reduced volumes of organic solvents. Journal of Food Composition and Analysis. http://doi.org/10.1006/jfca.2002.1069
- Naz, A., Butt, M. S., Sultan, M. T., Qayyum, M. M. N., & Niaz, R. S. (2014). Watermelon lycopene and allied health claims. EXCLI Journal.
- Tarazona-Díaz, M. P., Alacid, F., Carrasco, M., Martínez, I., & Aguayo, E. (2013). Watermelon juice: Potential functional drink for sore muscle relief in Athletes. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf400964r
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.