Logo image
Logo image

De mislukkingen van McLaren de laatste jaren in de Formule 1

5 minuten
De gloriejaren van Senna, Prost en Hakkinen zijn voorbij. Tegenwoordig is McLaren slechts een schaduw van wat het team dat het in het verleden geweest is.
De mislukkingen van McLaren de laatste jaren in de Formule 1
Laatste update: 31 augustus, 2020

Het gaat hier om een team met heel veel geschiedenis in de autosport, en dan met name in de Formule 1. Om die reden hebben de mislukkingen van McLaren in de afgelopen jaren nogal wat aandacht getrokken. Hoe heeft dit Britse team zoveel terrein kunnen verliezen?

McLaren Racing Limited is een team met een lange en succesvolle geschiedenis in de Formule 1. Op één team na hebben ze de meeste kampioenschappen voor coureurs gewonnen, 12 in totaal. De laatste overwinning was voor Lewis Hamilton in 2008.

Ook is het het derde team met de meeste kampioenstitels voor constructeurs, met acht in totaal, waarvan de laatste in 1998 werd uitgereikt.

Het is ook een van de teams dat de meeste bezoekers heeft getrokken in de geschiedenis van de Formule 1. Het team debuteerde in 1966, op de Grand Prix van Monaco. Daar behaalde McLaren in totaal 182 overwinningen, 155 polepositions en 391 podia. Alsof dit nog niet genoeg was, werden ze 47 keer tweede.

Echter zijn de laatste jaren een stuk minder positief geweest voor dit team met zo’n grote geschiedenis. Hieronder geven we een terugblik op de recente seizoenen van McLaren in de Formule 1.

De gouden eeuw van McLaren

Some figure

Het beste tijdperk van dit team begon midden jaren tachtig en zou ongeveer tien jaar duren. In die periode had het team nogal wat grote namen als coureurs in de auto’s die toen nog rood en wit gekleurd waren. Denk bijvoorbeeld aan coureurs zoals de volgende:

Van 1984 tot 1991 veroverde McLaren zeven van de acht kampioenschappen voor coureurs die hebben plaatsgevonden in die periode. Bovendien wonnen ze in diezelfde jaren zes kampioenschappen voor constructeurs.

In de jaren negentig maakten we allemaal kennis met de figuur Michael Schumacher. Deze zat eerst bij Benetton en daarna bij Ferrari, en McLaren had toen nog maar slechts twee overwinningen, in 1998 en 1999, met dank aan de Fin Mika Häkkinen. In 1998 was het team ook het kampioensteam, maar in 1999 zou de dominantie van Ferrari beginnen.

Het duurde tien jaar voordat het Britse team eindelijk weer een nieuwe titel behaalde. Deze werd behaald door een landgenoot, de Engelsman Lewis Hamilton. Hamilton won met slechts één punt van de Braziliaan Felipe Massa, van Ferrari. In dat jaar werd Cabellino het beste team.

Het seizoen van 2007 was ook veelbelovend als je kijkt naar de resultaten. Het team van Ron Dennis won namelijk zes grote prijzen, maar een spionageschandaal tussen Ferrari en McLaren maakte een eind aan die campagne, hoewel FIA geen sancties oplegde.

Bovendien begonnen de problemen tussen Fernando Alonso en Hamilton in die tijd ook moeilijkheden te veroorzaken binnen het team.

Het begin van het einde voor McLaren in de Formule 1

In plaats van een keerpunt dat het team een heropleving had moeten geven, was 2008 slechts een oase aan het begin van alle mislukkingen van McLaren in het decennium erna. Sinds 2010 heeft Sebastian Vettel met Red Bull vier seizoenen aan kop gestaan. Later, al in het hybride tijdperk, deed Hamilton hetzelfde bij Mercedes.

Wat is er in deze latere seizoenen met het Britse team gebeurd? In het seizoen van 2010 werden ze tweede als team, dat was dankzij de vijf overwinningen die Button en Hamilton dat jaar behaalden.

Het volgende seizoen leverde een vergelijkbaar resultaat op: zes overwinningen voor het team, maar de afstand met de kampioen Mercedes werd steeds groter. Button was de tweede van de coureurs, maar kwam niet in de buurt van Vettel.

Vervolgens behaalde McLaren in 2012 zeven overwinningen, maar werden ze derde in het kampioenschap voor constructeurs. Vanaf 2013, ondanks de constante plaats van Button en de terugkeer van Alonso, lukte het het team niet om te herstellen.

Het beste resultaat in dat seizoen was slechts een vijfde plaats in het kampioenschap. Sindsdien blijven de slechte resultaten elkaar maar opvolgen en blijven overwinningen achterwege.

Wisseling van motorleverancier

Some figure

Gedurende al die tijd heeft McLaren hun motormerk meerdere keren veranderd. In de jaren tachtig gebruikten ze TAG-motoren, maar in 1988 zijn ze geswitcht naar Honda.

Van 1995 tot 2009 gebruikte het team motoren van Mercedes. Later werd het Duitse merk echter onafhankelijk, hoewel het toch tot 2014 motoren is blijven produceren voor het team van Dennis.

In het jaar daarna zou de verwachte terugkeer naar Honda werkelijkheid worden. Echter is die switch niet zo vruchtbaar gebleken als iedereen had verwacht. De mislukkingen van McLaren bleven maar komen, zo had het team bijvoorbeeld veel uitvallers en hebben ze geen grote prestaties geleverd. Sinds 2018 levert het Franse merk Renault de motoren voor McLaren.

De mislukkingen van McLaren in de Formule 1: statistieken uit de betere tijd

Om het belang van de achteruitgang van zo’n groot en invloedrijk team te begrijpen, is het de moeite waard om enkele cijfers van het team in de hoogste categorie van de autosport ter wereld te bekijken:

  • Aantal races: David Coulthard is de coureur met het grootste aantal races aan boord van een McLaren, namelijk 150. De tweede plek is voor Jenson Button, met 137 races.
  • Overwinningen: de coureur met de meeste overwinningen in dit team is Ayrton Senna, met 35 eerste plekken.
  • Podia: Alain Prost, nog een legende in dit team, was de persoon die het vaakst op het podium stond, liefst 63 keer.

Kortom, de situatie lijkt voor deze gigant momenteel vrij negatief. Het gaat lastig voor het team worden om op korte termijn het roer te keren, aangezien Mercedes, Ferrari en Red Bull tegenwoordig vrijwel onverslaanbaar lijken te zijn.

Alle fans van het team blijven echter hopen dat McLaren in staat zal zijn om meer concurrerende auto’s te ontwikkelen om zo snel mogelijk de winnende positie te herstellen die het in het verleden altijd heeft gehad.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lima, G. 13 de septiembre de 2017. En números: los triunfos y fracasos de McLaren-Honda y Alonso. Motorsport. https://lat.motorsport.com/F1/news/en-numeros-los-triunfos-y-fracasos-del-mclaren-honda-y-alonso-952583/1632079/
  • Campeonato Mundial de Constructores de Fórmula 1. Wikipedia. https://es.wikipedia.org/wiki/Campeonato_Mundial_de_Constructores_de_F%C3%B3rmula_1
  • McLaren F1 Team info & statistics. F1 Fansite. https://www.f1-fansite.com/f1-teams/mclaren/
  • Prieto, J. 15 de septiembre de 2017. 7 razones del fracaso McLaren-Honda: disección de un desastre. Top Gear. https://www.topgear.es/noticias/motorsport/fracaso-mclaren-honda-164964

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.