Het belang van veiligheid in het voetbalstadion
De media hebben ons in de loop der jaren laten weten dat de veiligheid in het voetbalstadion een noodzakelijk kwaad is. Er hebben bij voetbalwedstrijden namelijk verschillende incidenten plaatsgevonden als gevolg van verontrustende inbreuken op de veiligheid.
Om dit soort voorvallen te voorkomen is het daarom erg belangrijk om te controleren wat elke toeschouwer meeneemt het stadion in.
De passie voor het voetbal is enorm, maar mensen verliezen er vaak hun verstand door. Er bestaan veel verhalen van gewelddadigheden die zich in het verleden hebben voorgedaan, zowel tijdens als na een voetbalwedstrijd.
Mede hierdoor zijn de beperkingen bij de toegang tot voetbalstadions tegenwoordig streng. Elk jaar legt de FIFA nieuwe en herziene veiligheidsmaatregelen op.
Stadionveiligheid op het 2018 WK voetbal in Rusland
Het wereldkampioenschap voetbal van 2018 in Rusland is een duidelijk voorbeeld van zo’n situatie. De organisatoren van het evenement namen de veiligheidsmaatregelen zeer serieus en het was dan ook hun belangrijkste aandachtspunt.
Naast het toegangsverbod voor hooligans stelden zij een lijst van verboden voorwerpen op. Tegelijkertijd installeerden ze een compleet nieuw technisch systeem om de veiligheid in het voetbalstadion waar gespeeld werd te garanderen.
De autoriteiten hebben de incidenten die zich tijdens de wedstrijd voordeden onmiddellijk bestraft. De FIFA legde zelfs rechtstreeks regels op aan de landen waarvan de fans gewelddadig en discriminerend waren.
Het is altijd verstandig om de beperkingen bij de toegang tot een stadion te kennen om onaangename situaties te voorkomen. Vergeet niet dat het belangrijk is om te beseffen dat de FIFA de veiligheid zeer serieus neemt. Hun regels omvatten een beleid van nultolerantie als het gaat om elke vorm van geweld.
Hun prioriteit is veiligheid in het voetbalstadion
Men kan het standpunt dat de FIFA en andere nationale federaties innemen begrijpen wanneer zij strikte regels opstellen voor de veiligheid in het stadion. Daarnaast is het belang dat de autoriteiten hechten aan de bescherming van de professionele mensen die bij het voetbal betrokken zijn heel groot.
Het bestuursorgaan van de sport voelt zich verantwoordelijk voor ernstig geweld dat zich tijdens voetbalwedstrijden kan voordoen. Dit verwijst naar het feit dat er in het verleden daadwerkelijk fans zijn omgekomen.
Er zijn zelfs conflicten geweest tussen politieke groeperingen: daaronder vallen ook mensen die het verschil tussen sport en ideologie niet onderkennen.
Algemene verboden voorwerpen en beveiliging van het stadion
Eerst en vooral zijn er een aantal verboden voorwerpen om de veiligheid in het voetbalstadion te garanderen. De meeste daarvan hebben betrekking op beperkingen van het uiten van geweld.
Andere problemen kunnen uit de hand gelopen confrontaties zijn. Daarom is er in verband met de veiligheid in het stadion een uitgebreide lijst van verboden voorwerpen vastgesteld.
Een voorbeeld van verboden voorwerpen zijn vuurwapens of andere aanvalswapens. Die andere wapens zijn onder andere:
- Messen
- Flessen
- Glaswerk
Andere verboden voorwerpen zijn grote paraplu’s en koelboxen of andere glazen voorwerpen die iemand kunnen verwonden.
Op de lijst staan ook projectielen, fakkels, vuurwerk of andere brandbare voorwerpen. De bedoeling hiervan is om explosies of fysieke schade aan de aanwezigen te voorkomen. Daarom staan ook blikjes met gas of bijtende stoffen op de zwarte lijst.
Spullen die een prettige ervaring in het stadion voor andere mensen kunnen verpesten zijn tevens verboden. Dit geldt bijvoorbeeld voor klapstoelen en grote dozen die het zicht kunnen belemmeren.
Grote papieren banners en laserstiften staan op de verboden lijst, net als luidruchtige geluidsmakers en megafoons. De enige uitzonderingen hierop zijn vuvuzela’s, dat zijn Afrikaanse hoorns die veel lawaai kunnen maken.
Gedragscode voor de veiligheid in het stadion
Het is belangrijk dat de fans zich op een bepaalde manier gedragen om zo voor iedereen een veilige omgeving te creëren. Ze moeten respectvol en beleefd zijn en meegaan in de geest van het veilig maken van de sport.
Daarom zijn onder meer posters of spandoeken die geweld uitdrukken verboden. Vooral aanstootgevend zijn die met racistische of xenofobe uitingen. Naast dit soort voorwerpen zijn alle accessoires of kleding die haat jegens anderen uiten niet toegestaan.
Op de zwarte lijst staan ook beledigingen en aanstootgevende liedjes. In het bijzonder kunnen alle genoemde overtredingen tot dure boetes of strenge straffen leiden.
Aan de andere kant zijn er ook domme mensen die het veld betreden op zoek naar hun vijf minuten roem. De autoriteiten bestraffen deze personen streng. Straf kan een hoge boete zijn en/of een verbod om ooit nog het stadion te betreden.
Bedwelmende middelen
Tot slot zijn er nog beperkingen inzake bedwelmende middelen. Het spreekt voor zich dat het gebruik van illegale drugs niet is toegestaan. In de meeste gevallen reguleren de autoriteiten ook legale middelen, zoals alcohol bijvoorbeeld.
De UEFA staat toeschouwers toe bier met alcohol het stadion in te brengen. Echter alleen als de lokale overheid het toestaat. Ook mag het alleen worden geconsumeerd in plastic of papieren bekertjes. Al het andere is verboden, vooral:
- Bierflessen
- Doppen
- Deksels
Daarnaast is in de meeste stadions roken van welke aard dan ook, inclusief elektronische sigaretten, niet toegestaan.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- FIFA. Recomendaciones instalaciones campos de fútbol. Extraído de: https://es.fifa.com/mm/document/tournament/competition/espanol_1794.pdf
- FIFA. Reglamento de seguridad en los estadios. Extraído de: https://resources.fifa.com/image/upload/reglamento-fifa-seguridad-los-estadios-515404.pdf?cloudid=dowmtomvs3wbsgldhcka
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.