Logo image
Logo image

Diego Maradona: één van de grootste aller tijden

5 minuten
Diego Maradona, of je houdt van hem of je haat hem. Waarom wordt hij eigenlijk beschouwd als één van de grootste voetballers ooit?
Diego Maradona: één van de grootste aller tijden
Laatste update: 30 november, 2020

Diego Maradona was echt één van de groten in de hele voetbalgeschiedenis. Laten we in ons artikel van vandaag eens kijken naar de grootste prestaties van de Argentijnse legende Diego Armando Maradona.

Er is geen plek op de hele wereld waar ze niet weten wie Diego Maradona is. Terwijl hij altijd een flamboyante kerel was die graag in het middelpunt van de belangstelling stond, ten goede of ten kwade, kan niemand zijn talent ontkennen.

Maradona is een legende in de voetbalgeschiedenis, vooral in Argentinië en Napels, Italië. Hij maakte vooral naam met zijn:

  • Voetenwerk
  • Onmogelijke doelpunten
  • Controversieel commentaar

Voor ons artikel van vandaag hebben we de titanische taak om Maradona’s sportcarrière samen te vatten, aangepakt.

De glorie van Diego Maradona

Geen samenvatting van zijn prestaties zou compleet zijn zonder na te denken over hoe hij als voetballer was. Linksbenig, bekwaam, klein maar krachtig en met een ongeëvenaard vermogen om het spel te lezen, bracht Maradona zijn teams altijd naar de top.

Zijn beste tijden maakte hij mee in de Argentijnse nationale ploeg. Hoewel hij niet mee kon spelen in het team dat in 1978 de wereldbeker in Argentinië won, faalde hij niet in het creëren van een ongelofelijke voetbalcarrière. Slechts een jaar later won hij de FIFA U-20 World Cup in het shirt van zijn land.

Hij speelde in 1982 zijn eerste wereldkampioenschap in Spanje, maar het Argentijnse nationale team maakte geen indruk. In het wereldkampioenschap van Mexico in 1986 vestigde hij echter zijn naam, samen met de andere groten van het voetbal.

Het was in de kwartfinales toen Maradona wellicht het mooiste doelpunt uit de geschiedenis van het WK binnenschoot. De Uruguayaanse journalist Victor Hugo Morales beschreef zijn verbazingwekkende 11-secondenlange spectaculaire dribbel, waarbij hij zes tegenstanders achter zich liet als, ‘puur voetbalgenie’.

Some figure

Alsof dat nog niet genoeg was, scoorde hij in dezelfde wedstrijd nog een doelpunt met zijn hand, dat door de scheidsrechter niet werd afgekeurd. Als gevolg daarvan versloeg Argentinië Engeland met 2-1, het land waartegen het ook in de Falklandoorlog vocht.

De teams waar hij in speelde

De Argentijnse voetbalgrootheid speelde ook in vele clubteams. Aan het begin van zijn carrière debuteerde hij in 1976 professioneel met de Argentino Juniors. Daarna ging hij naar een team dat hij erg bewonderde, Boca Juniors, ondanks het feit dat andere teams hem betere deals boden.

Jaren later, in 1982, kocht FC Barcelona Maradona voor een recordbedrag in die tijd. De Baskische speler Antoni Goikoetxea zou hem echter later zwaar blesseren. Het herstel bovenop een blindedarmontsteking en hepatitis zorgde voor ernstige obstakels in zijn verdere carrière.

In de Copa del Rey-finale van 1983 kwam Maradona weer oog in oog te staan met de man die hem drie en een halve maand van het spelen had afgehouden, Goikoetxea.

De wedstrijd was explosief en resulteerde in de schorsing van verschillende spelers. Een van hen was Maradona. Zijn drie maanden durende schorsing leidde tot het einde van zijn tijd bij Barcelona.

Hij werd vervolgens verkocht aan FC Napoli, hier won hij:

  • Een Scudetto (landskampioenschap)
  • De Coppa Italia-nationale beker
  • De EUFA-cup

Voordat hij bij het team kwam, had Napels vaak moeite om niet te degraderen. Maar met de komst van Maradona veranderde hun situatie volledig, waardoor ze het solide team werden dat ze vandaag de dag nog steeds zijn.

Some figure

Image: Vice.com

Het laatste Europese team waar hij voor speelde was Sevilla. Zonder al te veel voor het team te betekenen, keerde hij terug naar Argentinië om te spelen bij de Newell’s Old Boys, hetzelfde team waar Messi zijn carrière is begonnen. Na afloop van zijn dopingverbod in 1994 trok Maradona het Boca-shirt weer aan voordat hij in 1998 met pensioen ging.

Doping ‘hakte zijn benen af’

Hoewel de drug die hij nam volgens de huidige normen niet langer als doping wordt beschouwd, testte Maradona in 1994 tijdens het wereldkampioenschap voetbal in de Verenigde Staten positief op doping en andere stoffen. Toen hij werd betrapt, verklaarde hij dat doping “zijn benen heeft afgehakt” wat tot op de dag van vandaag een beroemde uitspraak blijft.

De nationale ploeg van Argentinië, die in 1986 de trotse wereldkampioen werd, en in 1990 in Italië op de 2e plaats eindigde, verloor in 1994  in de kwartfinale van Roemenië. De spelers klaagden dat Maradona’s beproeving, die jaren van drugsgebruik met zich meebracht sinds zijn tijd in Barcelona, de moraal van het team tot zinken had gebracht.

Diego Maradona trekt zich terug uit het spel en gaat over op coaching en andere zaken

Nadat hij het veld verliet, nam Maradona verschillende rollen op zich. Hij was coach – tot voor kort -, vice-president van Boca, sportcommentator en presentator van een tv-show. Daarnaast deed hij aan vele reclamespots mee.

Some figure

Imagen: Antena 2 Mexico.

Daarnaast, sinds Gianni Infantino voorzitter van de FIFA werd, trad Maradona ook toe als lid van de groep van voormalige voetbalsterren die gastheer van FIFA-evenementen zijn.

In tegenstelling tot Infantino had Maradona altijd een slechte relatie met voormalig FIFA-voorzitter Joseph Blatter. In feite viel Maradona wanneer de gelegenheid zich voordeed hem altijd in het openbaar aan.

Wat betreft Maradona’s persoonlijke leven, was zijn drugsverslaving een terugkerend thema. Hij kwam meer dan eens in lastige situaties terecht. Bovendien vertroebelden zijn affaires, en de daaruit voortvloeiende kinderen die hij weigerde te erkennen, zijn publieke imago. Toch is hij bij voetbalfans nog steeds geliefd.

Met al zijn talent en ook fouten had Diego Maradona een buitengewone sportcarrière die ver voorbij zijn tijd als feitelijke speler reikte. Sinds hij zijn schoenen aan de wilgen hing, kwam zijn menselijke kant steeds duidelijker naar voren.

De problemen en mislukkingen stapelden zich op en kostten hem veel. Maar zoals Maradona zelf op de dag dat hij met pensioen ging zei: “Het spel is nog steeds puur” (“la pelota no se mancha”).

Post Scriptum

Op 25 november 2020 kwam het nieuws naar buiten dat Maradona op 60-jarige leeftijd is overleden aan een hartaanval. Dit artikel was eerder al gemaakt, het is gepubliceerd zoals het oorspronkelijk was geschreven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bialo, C. 2019. La droga que Maradona tomó en el Mundial de Estados Unidos hace 25 años hoy no sería doping. Infobae. https://www.infobae.com/deportes-2/2019/06/23/la-droga-que-maradona-tomo-en-el-mundial-de-estados-unidos-hace-25-anos-hoy-no-seria-doping/
  • Diego Armando Maradona. Wikipedia. https://es.wikipedia.org/wiki/Diego_Armando_Maradona#La_consagraci%C3%B3n_en_N%C3%A1poles_(1986-1990)

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.