Logo image
Logo image

Alles over de rol van hydratatie bij padel

4 minuten
Net als bij elke andere fysieke activiteit, is het drinken van water een onvermijdelijke noodzaak bij het beoefenen van padel. Lees hoe je voor, tijdens en na elke training het beste kunt hydrateren.
Alles over de rol van hydratatie bij padel
Laatste update: 26 oktober, 2020

Hydratatie is essentieel omdat het menselijk lichaam voor 60 procent uit water bestaat. Gedurende de dag verlies je vocht en daarom is het nodig om dit percentage aan te vullen. In dit artikel zullen we het hebben over de rol van hydratatie in sport in het algemeen en voor padel in het bijzonder.

Bij padel kan het vochtverlies aanzienlijk zijn, omdat het een sport is die je buiten en vaak in de volle zon doet. Blijf lezen om erachter te komen wat de beste tijd is om jezelf te hydrateren tijdens het sporten en hoeveel vloeistof je moet drinken.

Het belang van hydratatie

Some figure

Iedereen moet de hele dag door voldoende drinken. Elke keer dat je naar de badkamer gaat en als zweet verliest je lichaam vloeistoffen. Het is noodzakelijk om deze vloeistoffen weer aan te vullen.

Je hebt ongetwijfeld meer dan eens gehoord dat je twee liter water per dag moet drinken. Dit getal is eigenlijk indicatief, aangezien het afhangt van diverse factoren zoals:

  • de inspanning die de persoon in kwestie levert.
  • het verlies van vloeistoffen door externe factoren.

Er zijn mensen die gemakkelijk voldoende water kunnen drinken en geen problemen hebben om goed gehydrateerd te blijven. Er zijn echter ook anderen voor wie het echt een inspanning is.

Als je een van die mensen bent die het moeilijk vindt om voldoende water te drinken, kun je het water mengen met andere dranken. Isotone sportdranken of een scheutje natuurlijk vruchtensap zijn de beste opties.

Vermijd echter het drinken van voorverpakte sappen en frisdranken, omdat je daarmee het risico loopt te veel suiker binnen te krijgen. Deze dranken bevatten namelijk meer suiker dan water met een smaakje.

De kwestie van hydratatie moet serieus worden genomen, omdat het niet drinken van voldoende vloeistoffen die je lichaam nodig heeft, ernstige gevolgen kan hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn onder andere:

  • duizeligheid
  • een zonnesteek
  • flauwvallen

Een goede tip is om altijd een bidon bij je te hebben, zodat je overdag kunt drinken. Je moet ook de andere suggesties volgen die we hieronder zullen toelichten. Een goede hydratatie is bij sporten zoals padel of een andere sport met vergelijkbare fysieke inspanning en intensiteit erg belangrijk.

Hydratatie bij padel

Some figure

Padel is een van de sporten die een zeer goede hydratatie vereisen. Dit komt omdat het een buitenactiviteit is. Tijdens de zomer kan de hitte erg intens zijn op het veld. Meer dan eens hebben spelers een wedstrijd moeten staken als gevolg van duizeligheid of flauwvallen.

Daarom is het essentieel, zowel voor je gezondheid als voor je prestaties, om je lichaam te allen tijde voldoende te hydrateren. Hieronder leggen we uit welke richtlijnen voor hydratatie je moet volgen als je padel speelt.

Voor de training

Voordat je gaat padelen, moet je je lichaam voorbereiden op de inspanning die je gaat leveren. Daarom is het noodzakelijk om minstens twee glazen water te drinken of, in plaats daarvan, dezelfde hoeveelheid isotone drank. Het is het beste om het drinken van deze hoeveelheid over een uur te verdelen, zodat je geen volle maag hebt als je begint met trainen.

Tijdens de training

De hoeveelheid water die je tijdens het trainen drinkt, is afhankelijk van de duur van de trainingssessie. Naarmate je training langer duurt verliest je meer vocht. Daarom moet meer water drinken als je een lange training doet.

Onze aanbeveling is dat je kleine hoeveelheden per keer neemt, slechts een slok, elke keer dat je van oefening verandert. Op deze manier valt het hydrateren je niet zwaar en compenseer je het vochtverlies.

Het idee dat het drinken van water tijdens het sporten leidt tot gasvorming is een mythe. Het is niet bewezen en onvoldoende hydratatie tijdens een padel-training is juist contra-productief.

Na het trainen

Als je de twee voorgaande adviezen goed hebt gevolgd, zal de uitdroging aan het einde van de training matig zijn. Het is tijd om het vocht dat je bent kwijtgeraakt weer aan te vullen.

Aangezien je lichaam zich al heeft ingespannen, kun je beginnen met hydrateren met water of isotone dranken. Probeer eens een heerlijk natuurlijk sapje of een smoothie te drinken terwijl je tegelijkertijd ontspant en je lichaam tot rust laat komen.

We kunnen dus stellen dat padel een van de vele fysieke activiteiten is die, naast veel inspanning, de vervanging van verloren vloeistoffen en mineralen vereist. Onthoud voor je eigen welzijn altijd dat het belangrijk is om goed gehydrateerd te blijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.